Stoiberita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralStoiberita
Fórmula química Cu5(VO4)2O2
Localitat tipus Volcà d'Izalco, Departament de Sonsonate, El Salvador
Classificació
Categoria fosfats
Nickel-Strunz 10a ed. 8.BB.75
Nickel-Strunz 9a ed. 8.BB.75
Nickel-Strunz 8a ed. VII/B.07
Dana 41.4.5.1
Heys 21.1.9
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Estructura cristal·lina a = 15,65Å; b = 6,05Å; c = 8,38Å; β = 102,29°
Color negre
Lluïssor metàl·lica
Diafanitat opaca
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1979-016
Any d'aprovació 1979
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La stoiberita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el seu nom de Richard Edwin Stoiber (1911-2001), vulcanòleg i professor de geologia de la Universitat de Dartmouth, a Hannover, Nou Hampshire.

Característiques[modifica]

La stoiberita és un fosfat de fórmula química Cu5(VO4)2O2. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1979. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la stoiberita pertany a "08.BA: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H2O, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO4 sobre 1:1" juntament amb els següents minerals: ambligonita, montebrasita, tavorita, triplita, zwieselita, sarkinita, triploidita, wagnerita, wolfeïta, stanĕkita, joosteïta, hidroxilwagnerita, arsenowagnerita, holtedahlita, satterlyita, althausita, adamita, eveïta, libethenita, olivenita, zincolibethenita, zincolivenita, auriacusita, paradamita, tarbuttita, barbosalita, hentschelita, latzulita, scorzalita, wilhelmkleinita, trolleïta, namibita, fosfoellenbergerita, urusovita, theoparacelsita, turanita, fingerita, averievita, lipscombita, richellita i zinclipscombita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al Volcà d'Izalco, situat al departament de Sonsonate, a El Salvador. També ha estat descrita a l'escombrera Lichtenberg Absetzer del dipòsit d'urani de Ronneburg, a la localitat de Gera, a la regió de Turíngia, Alemanya. Es tracta dels dos únics indrets on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Stoiberite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r octubre 2017].