Sun Myung Moon

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaSun Myung Moon
Sun Myung Moon and Hak Ja Han.jpg
Sun Myung Moon
Dades biogràfiques
Naixement 6 de gener de 1920
Corea del Sud Corea del Sud
Mort 2 de setembre de 2012
Corea del Sud Corea del Sud
Nacionalitat Sud-coreà
Alma mater Universitat de Waseda
Activitat professional
Ocupació Líder religiós
Ocupador The Washington Times
Dades familiars
Cònjuge Choi Sun-kil (1944-1957)
Hak-Ja Han (1960-2012)
Pares Kim Kyung-gye y Moon Kyung-yoo

Lloc web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

Sun-Myung Moon (Sangsa-ri, 6 de gener de 1920 - Seül, 3 de setembre de 2012) va ser un líder religiós i magnat sud-coreà. Fou el fundador del moviment Església de la Unificació i de la Federació per la Pau Universal. Va néixer el 6 de gener de 1920 a Sangsa-ri[1] (上思里, literalment 'llogaret de pensament alt'), Deogun-myon, Jeongju-gun, província Pyongyan Nord (Corea; encara que actualment queda a Corea del Nord); fill de Moon Kyung-Yoo i Kim Kyung-gye.

La secta Moon[modifica]

Es tracta d'una organització que barreja creences cristianes amb ensenyaments espiritualistes orientals. Adeptes i benefactors seus creuen que l'autèntica missió de Jesús no era morir a la creu. Crist va fer tot el que va poder, però l'actitud dels dirigents de la seva època va impedir que fos reconegut com a Messies i el portaren a la creu, la qual cosa va acceptar Jesús amb valentia. A més, segons Sun-Myung Moon, el seu no reconeixement en vida com Messies va impedir que l'autèntic pla de Déu tingués èxit, però el seu valor acceptant la creu va obrir la porta a la seva resurrecció i la vinguda de l'Esperit Sant, tot el qual va donar vida al moviment cristià. Sun-Myung Moon s'autoproclama com l'actual Messies (Pare Verdader), que assumeix el paper de Jesús, d'integrador de les religions i filosofies i de tornar a connectar l'home amb Déu, connexió que va ser interrompuda pel pecat original.

Sun-Myung Moon ha lliurat batalles legals davant la justícia dels Estats Units, que el considera un explotador de la fe.

Infància[modifica]

De nen, va seguir els seus estudis en una escola confucianista. Cap a l'any 1930, els seus pares es van convertir al cristianisme i el jove Sun Myung Moon va ensenyar el catecisme a l'Església Presbiteriana. En aquesta època, Japó dominava a Corea i no autoritzava la pràctica de cap altra religió que el Shinto.

L'aparició de Jesucrist[modifica]

Segons el mateix Sun-Myung Moon, al matí del dia de Pasqua de l'any 1936, Jesús se li va aparèixer. En la seva visió Jesús li va dir que «continués amb l'obra que ell mateix havia començat sobre la terra feia dos mil anys, que aconseguís l'establiment del Regne de Déu que aportés la pau a la humanitat».

Sun-Myung Moon va trobar la resposta de com iniciar el seu moviment, segons el seu testimoni "va ser a través de la relació pare-fill". Després d'això, va començar a predicar a joves.

El 1945, acaba la seva primera obra anomenada "El principi diví", on mostra les seves doctrines. Tractant de rebre suport, demana ajuda de ministres locals, els qui l'acusen de propagar falses doctrines i finalment, decideix que ha de seguir sol.

A Corea del Nord[modifica]

Segons Sun-Myung Moon, Déu li va parlar i li va dir que havia de dirigir-se a Corea del Nord per seguir les seves tasques, arribant en el moment de la fugida de refugiats cap a la veïna Corea del Sud per temor al règim de Kim-Il Sung. Des d'aleshores, decideix predicar públicament, sent capturat per les seves idees de religió. L'agost de 1946 va ser empresonat i torturat gairebé fins a la mort; després va ser llançat a prop del penal on se li mantenia i allà va ser rescatat per alguns dels seus seguidors.

Guerra de Corea[modifica]

El 1950, Corea del Nord va envair Corea del Sud en un intent d'unificar la península. Les forces de l'ONU (al comandament del general Douglas MacArthur), va aconseguir alliberar Pyongyang i de la presó de Hungnam on es trobava Moon, va tornar a Pyongyang a cercar als seus antics seguidors, però només en trobar a uns pocs i amb només dos d'ells va aconseguir creuar la frontera amb Corea del Sud i van construir una Església, la qual va ser el primer edifici de l'Església de la Unificació. Des d'allà suposadament se'ls van aparèixer visions que seria un lloc molt concorregut i la seva doctrina seria àmpliament difosa.

Els inicis de l'Església de la Unificació[modifica]

L'1 de maig de 1954, a Seül, Sun-Myung Moon fundar amb quatre dels seus deixebles l'Associació de l'Esperit Sant per a la Unificació del Cristianisme Mundial (més coneguda amb el nom d'Església de la Unificació o "secta Moon").

L'Església immediatament va atreure seguidores de la Universitat Femenina d'Ewha, la qual era una institució fonamentada en el cristianisme protestant. La universitat, inquieta en veure a moltes de les seves estudiants unir-se a aquest nou moviment, va enviar professors a indagar. Però en veure que també alguns d'aquests professors es van unir al petit grup, es van aixecar nombroses sospites.

La directora de la universitat Maria Ewha Park, va decidir donar-los a elegir als professors i a les estudiants entre deixar l'Església, o deixar la Universitat. A més acusà a la secta d'orgies sexuals i cerimònies diabòliques, fet que reforçar l'opinió de què l'església del reverend Moon era una església herètica.

No obstant això, les mateixes estudiants de la Universitat que assistien a l'església sostenien la seva posició de seguir al reverend Sun Myung Moon i la seva filosofia. El mateix fill de la directora s'afegí a la "secta". Molts plets legals es van disputar per recuperar a les estudiants, ja sigui pels pares de família o per mà de la mateixa directora de la universitat.

Plets legals i baralles de carrer van ser el centre d'atenció per prendre cartes en l'assumpte i acabar ràpidament amb una cosa que senzillament "Taca el bon nom de la universitat Ehwa" i "rescatant als seus estudiants de l'infern herètic de Sun-Myung Moon i la seva secta".

La conclusió d'aquest plet va ser que la directora Maria Park i el seu marit van ser assassinats pel seu fill Kang Suk Lee, qui es va suïcidar després del fet.

Expansió dels anys cinquanta i seixanta[modifica]

Sun-Myung Moon va poder desenvolupar el primer nucli de deixebles fidels. El 1957, l'església estava representada en trenta ciutats coreanes. El 1958 va ser enviat el primer missioner al Japó; el 1959, tres missioners van desembarcar als Estats Units i el 1965, alguns missioners van sortir des dels Estats Units cap a Europa: a Alemanya, Gran Bretanya, Itàlia i els Països Baixos, després el 1966 a França, Àustria i Espanya, i el 1975 a l'Amèrica Llatina.

Matrimoni[modifica]

Sun Myung Moon i Hak Ja Han

El 16 de març de 1960, el reverend Sun Myung Moon, als 40 anys, s'uneix en matrimoni amb la senyoreta Hak-Ja Han, de només 17 anys d'edat, filla d'una de les primeres deixebles. Sun-Myung Moon li va donar Hak-Ja Han els noms de "Nova Eva" i "Verdadera Mare de l'Univers". Sun-Myung Moon va dir: que ell i la seva esposa eren els Pares Veritables, i que els seus seguidors són «els membres de la família», serien «els homes purs, sense pecat».

Aquesta "nova era" inicia la coneguda pràctica del Moviment dels matrimonis massius realitzats per Sun-Myung Moon, als que s'uneixen en matrimoni multituds de persones que no es coneixen amb anterioritat.

La missió als Estats Units[modifica]

El 1971, el reverend Sun Myung Moon va estendre la seva església als Estats Units. Sun-Myung Moon és recolzat pel dictador de Corea del Sud. Usa grans sumes de diners i posseeix grans béns i fortes organitzacions econòmiques i propagandístiques. Diverses fonts el relacionen amb l'expresident Ronald Reagan, i a la família Bush, incloent l'anterior mandatari nord-americà.

El 1980 Sun-Myung Moon indirectament recolzar la campanya de l'actor Ronald Reagan per assolir la presidència dels EUA El dia de l'elecció, abans que se sabés el resultat electoral, el seu diari a Nova York, elNews Worldva imprimir un titular que deia «Reagan landslide»( 'victòria aclaparadora de Reagan'). Es va dir que quan Reagan va aparèixer per televisió sostenint aquest diari, va influenciar en les votacions. [2]

Mort del seu segon fill[modifica]

El segon fill de Sun-Myung Moon i Hak-Ja Han, anomenat Heung-Jin Moon, va morir el 2 de gener de 1984 a causa de les ferides patides en un accident automobilístic el desembre de 1983. Sun-Myung Moon li va adjudicar una gran importància a la seva mort, i Heung-Jin Moon va ser oficialment considerat «rei dels esperits» en el cel, i actualment es diu que realitza seminaris en el paradís per a les ànimes dels morts. Durant anys diversos membres «canalitzaren» el seu esperit, fins que el 1987-1988 Sun Myung Moon i la seva família van acceptar a un membre anomenat Zimbabwe com a canal continu de Heung-Jin Nim. Li van posar de sobrenom «el Heung-Jin Nim negre», i va començar a viatjar pels centres arreu del món, donant conferències i rebent confessions.

Mals tractaments[modifica]

Un antic membre anomenat Damian Anderson va informar haver vist colpejar el cap d'algunes persones, picant-les amb un bat de beisbol, donant cops de puny al cap i emmanillant-les amb manilles d'or», i va descriure la força bruta que aplica per evitar que les persones abandonessin l'esdeveniment o l'edifici, empresonant per la força als que protestaven.[3]

Nansook Hong recorda: «Ningú de la Verdadera Família era immune a les seves batusses. Aviat la quantitat d'amants que va adquirir i els cops que propinava eren tan greus que els membres van començar a queixar-se. Ell va colpejar finalment al sexagenari Bo Hi Pak, que va haver de ser hospitalitzat durant una setmana a l'hospital de Georgetown ».[4]

Processos[modifica]

El 1982, Sun-Myung Moon compleix condemna als Estats Units per una suposada evasió d'impostos, per la qual va estar pres un any i mig.

Durant el judici el reverend Sun Myung Moon afirmar haver parlat amb Crist, Buda i Moisès, qui li van encomanar la unificació de les religions del món. Goettel, el jutge encarregat de la sentència, va dir que «amb el respecte, les singulars relacions del senyor Sun-Myung Moon amb Moisès, Buda i Jesucrist» escapaven a la seva competència i eren irrellevants en el tema que s'estava tractant: l'incompliment de les obligacions que tot ciutadà, nacional o estranger, té en relació amb les lleis dels Estats Units.

Sun-Myung Moon va ser declarat culpable i condemnat a 18 mesos de presó, a més de pagar 25.000 dòlars de multa per "frau fiscal i conspiració". Tanmateix, no va poder aconseguir l'expulsió de Moon dels Estats Units.

Valors ètics dels moonistes[modifica]

Molts seguidors de Sun-Myung Moon són nois joves, atrets per ideals de pau i fraternitat universal, i per la denúncia de tot el que no va bé en el món. Molts d'ells han estat desenganyats per la manca de principis sòlids en la societat contemporània. el seu atractiu està en la promoció de certs valors que actualment estan en crisi.

Amb un rerefons ètic inculquen a molts joves seguir el camí de la fidelitat a la parella i mantenir la puresa sexual fins a arribar al matrimoni, especialment els encoratgen a participar en les cerimònies de matrimoni entre cultures.

L'església és qualificada per alguns líders de grups cristians i d'altres religions com "guaridors de conflictes" i religió a favor de la "pau", mentre que altres persisteixen en assenyalar a Moon com una persona manipuladora de ments i de conspirar contra la mateixa església cristiana.

Sun-Myung Moon el nou Messies[modifica]

Sun-Myung Moon es proclame com el "Tercer Adam". Es posa a si mateix "com el pare veritable de la nova humanitat, i el senyor del segon adveniment". Diu que tots els éssers humans "som fills de Déu i hem d'adonar-nos de la nostra connexió amb Ell, igual que va fer el mateix Jesús".

Quan esmenta a la seva pàtria, Corea, es refereix a Corea del Sud. La qualifica de terra de fe, la presenta a la seva manera com la Nova Jerusalem i com bastió del món lliure.

Encara que només predica en coreà i es val d'intèrprets, ha guanyat a molts adeptes arreu del món.

Sun-Myung Moon començar a fundar diverses organitzacions als Estats Units i a Europa:

  • l'Església d'Unificació
  • la Federació de Famílies per la Pau i la Unificació Mundial
  • la Federació per la Pau Universal
  • la Federació de Dones per la Pau
  • la Unificació del Cristianisme Mundial, i
  • el Moviment Universitari per a la Recerca dels valors absoluts.

Sun-Myung Moon és immensament ric, però, segons els seus adeptes, aquesta fortuna no és per al seu ús personal sinó per al creixement del Moviment d'Unificació. Entre els seus projectes es compten organitzacions d'ajuda humanitària, de servei per la pau, companyies de productes farmacèutics (com el revitalitzant ginseng); posseeix diaris a Washington D. C (The Washington Times ) i Nova York, i el New Yorker Hotel, convertit en Centre Missioner Mundial. Companyies seves són la Tonga Titanic Industrial, la Corea Titanium LD., La Illwha pharmaceutical, la Ilshim Handicraft. També a Amèrica Llatina hi ha hotels i diaris del Moviment d'Unificació.

Es diu que la base d'aquestes fortunes van ser els subsidis d'alguns governs que van veure en Sun-Myung Moon un aliat en la lluita anticomunista, també, les aportacions de membres de la seva església, compromesos a ajudar "amb la seva sang, la seva suor i els seus béns, "ja que cada centau obtingut és" una victòria per a Déu ".

Els ensenyaments de Sun-Myung Moon[modifica]

Jesucrist: el Fill de Déu rebutjat per la gent del seu temps[modifica]

Segons Sun-Myung Moon, el primer Adam va fracassar en el Paradís davant la temptació que el dimoni li va fer per mitjà d'Eva. El segon Adam: Jesús, segons Moon, va morir assassinat en una creu. La mort a la Creu no hauria estat planejada per Déu, i els cristians en insistir-hi caurien en un error. A més, com Jesús no es va casar i no va deixar descendents, la seva obra no va poder ser afirmada plenament. Va vèncer en l'espiritual, però no en l'àmbit corporal.

Sun-Myung Moon nega que Jesús sigui Déu i el descriu com un home "fill de Déu, que va venir a intercedir pel seu Pare i a realitzar la seva Justícia".

Totes les religions han d'acabar[modifica]

L'ideal moonista consisteix en un pensament religiós, fortament secundat pels poders temporals. Aquesta unió de l'espiritual i el temporal devia haver-se realitzat l'antic poble d'Israel. Com que no va aconseguir fer-ho, Déu va escollir els romans, que també van fracassar en el seu afany. Llavors Déu va posar els ulls en l'Imperi Britànic, i com aquest ha fallat, el nou Poble escollit és ara Estats Units.

Segons Sun-Myung Moon, Estats Units és l'esperança per al món actual i aquest ha de servir a Sun-Myung Moon com a braç secular que ajudi en la seva lluita contra el marxisme i el socialisme materialista. Diu que, el món necessita urgentment una cirurgia i que la terra està immersa pels odis i violències. Es proposa a si mateix com a solució dels problemes de la humanitat.

Obediència absoluta a Sun-Myung Moon[modifica]

D'una banda, el que més ha mogut la indignació mundial i ha provocat declaracions condemnatòries de molts bisbes, ha estat la seducció provocada en els joves, a qui se'ls allunya de la seva llar, se'ls recull en comunes on no poden tenir contacte amb l'exterior, se'ls renta el cervell i se'ls envia com missioners de la secta. És una violació psíquica que pot portar a la bogeria o fanatisme.

El terme "obediència" és exposat en el jurament familiar creat per Sun-Myung Moon per establir uns paràmetres de compromís amb Déu sobre la vida matrimonial i sobre la vida de fe.

Això s'exposa en el punt vuitè del jurament familiar: "La nostra família, propietària del Chon-il-guk (el regne dels cels segons la doctrina), centrats en el Verdader Amor, mentre entrem en l'era del Complet Testament, jura assolir la unitat d'amor entre Déu i la humanitat per mitjà de la fe absoluta, amor absolut i obediència absoluta, perfeccionant d'aquesta manera el Regne de l'Alliberament, on és completament lliure, en el Regne de Déu a la Terra i en el Cel."

Un cop dins la secta, la religió de procedència queda relativitzada, ja que Moon convida als seus seguidors a superar les formes secundàries que els separen dels altres i a buscar l'arrel comú. Per això en algunes estadístiques publicades per "l'Església de la Unificació Universal" es confessa que el 40% dels seus adeptes ve del protestantisme i el 36% del catolicisme.

Referències[modifica]

  1. Birthplace of reverend Sun Myung Moon, Wikimapia
  2. 'Messiah' by Bo Hi Pak
  3. Anderson estava particularment enutjat amb el fet que els oficials de l'església i els seus assistents evitaven que les persones deixessin el lloc ([http:// www.tparents.org / Library/Unification/Talks/Anderson / Anderson-BlackHJN.htmBlack Heung Jin Nim in DC] per Damian Anderson).
  4. Hong, Nansook (1998):In the Shadow of the Moonseed: My Life in the Reverend Sun - Myung Moon's Family(Sota l'ombra dels Moon: la meva vida a la família del reverend Sun Myung Moon). Little (EUA.): Brown, ISBN 0-316-34816-3.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sun Myung Moon Modifica l'enllaç a Wikidata

Llocs a favor[modifica]

http://www.fpu.org.ve

http://www.upf.org.uy

http://www.fedefamilias.org

http://www.ffpum.org.uy

http://www.familyfed.org

http://www.upf.org

http://www.sunmyungmoon.com.ar

http://www.unificacionismo.com

http://www.unification.net

http://www.unification.org

Llocs contraris[modifica]