Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Vador Faura (discussiócontribucions)

Bon dia,

em vaig trobar amb un article (escrit per un altre company) sobre lo parot. Lo parot és una olivera mil·lenària a Horta de St. Joan.

Primer: no vaig tocar res de l'escrit. però vaig afegir la categoria "varietats catalanes d'oliveres" a la categoria "oliveres individuals de Catalunya" que ja duia. Entenc que LP és una olivera individual, però com que també té un perfil genètic únic al món se la considera també una varietat en sí mateixa. Un company em va esborrar la categoria i, quan ho vaig descobrir, vaig protestar però no el vaig convèncer. Jo sóc català (categoria 1) però això no em treu d'altres categories que duc intrínsecament a sobre, com ser blanc (categoria 2) o ser del Barça (categoria 3). No creieu que lo parot es mereix la categoria "varietat catalana d'olivera"?

Segon: quan vaig retornar a l'article, vaig veure que el company havia deixat també un 'banner' dient que calia retocar l'estic de l'escrit i citar més. En aquesta afirmació hi vaig estar d'acord i he millorat l'article per evitar que l'esborrin. Com ho veieu?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Vador Faura. No tinc clar si mereixeria estar inclosa en la Categoria:Varietats catalanes d'oliveres, potser sí. Segurament ho puguem debatre amb més garanties un cop s'hagi ampliat encara més l'article. Entenc que amb els darrers canvis has polit les mancances que apuntaven a la violació els drets d'autor; si és així pots retirar aquest avís clicant-hi a sobre i el botó de supressió.

Si hi ha prou bibliografia citada dins el propi article en unes quantes línies que ho contextualitzin bé, llavors tindrà sentit per un lector que navegui entre els articles d'aquesta categoria trobars-se l'article de Lo Parot. I en @Paucabot, que és qui no ho veia clar, quedi també més convençut de la inclusió en la categoria. Personalment provaria d'esmerçar més text, bibliografia i explicacions a la frase En termes científics, lo parot es correspon a una varietat antiga d'olivera de la qual aquest exemplar mil·lenari n'és l'únic representant avui. De la qual la font "Viveros Sophie" no és prou sòlida i fiable, i els Quaderns Agraris l'esmenten potser un pèl massa de passada. Bona feina, salut!

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra, el problema potser sigui que un article científic on s'esmenta aquesta característica (article Ninot A. et al.) de ser l'únic representant actual d'una varietat antiga, conclusió feta a partir d'un estudi genètic, no estava ben posat en el llistat de referències, ni la cita en el lloc adient de l'article. Ho he esmenat i penso que ara potser quedi més clar.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En efecte, sí, més clar ara i millor referenciat. He fet alguns canvis addicionals i eliminat la referència de Viveros Sophie, que no tenia prou qualitat i era sobrera amb les altres dues.

Vador Faura (discussiócontribucions)

No és una universitat, però no crec que massa gent sàpiga més d'oliveres a l'Estat (i més enllà) que Viveros Sophie. Suggereixo que, per a coses pràctiques, hauríem de començar a valorar altres tipus d'institucions més enllà de les tradicionals.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hi estic plenament d'acord, però una botiga en línia de plantes no és una font competent. Si no hi ha cap font acadèmica que pugui proveir el mateix contingut que una botiga de plantes, és que la fiabilitat d'aquest corpus de coneixement està manifestament desordenat. I no és tasca de la Viquipèdia ordenar el coneixement d'un àmbit que no té consens o no està prou reposat en la literatura acadèmica. Vegeu en detall Viquipèdia:Fonts fiables i Viquipèdia:Verificabilitat.

Vador Faura (discussiócontribucions)

Bon dia,

em sembla que jo ja no respondré més. Ho sento. cal mirar l'article i seguir la conversa. Ara ja només anem repetint i repetint.

  1. La funció de la viquipèdia és explicar el coneixement descrit que, en aquest cas, és que lo parot és una espècie d'olivera (a part d'un arbre monumental) tal i com consta a "la Bíblia" d'aquest tema científicament parlant (Les varietats Catalanes d'Oliveres; nota 8). De fet la llista com a varietat núm. 57 (a la plana núm. 31). i també l'anomena com a varietat a la plana 19 sota el subtítol altres varietats. Això és tant fiable i verificable com el fet que consta al llistat de varietats oficialment descrites del Ministerio de Agricultura, Ramaderia, Pesca y Alimentación. Viveros Sophie 8que ja heu esborrat) només era un complement a la cita anterior perquè, essent un tema poc estudiat, hi ha poca bibliografia.
  2. Jo només volia que no m'esborressin la categoria "varietats catalanes d'oliveres" d'aquest article perquè, a part d'un arbre monumental, lo parot és també una varietat catalana d'olivera.
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola Vador

Del tema del banner sobre l'estil, trobaràs una conversa sobre això a la pàgina de discussió del propi article. Està en una pestanya abans de l'encapçalament. Afegeix-te dient la teva opinió.

De l'assumpte de la categoria que menciones, entenc el teu punt de vista, però també em sembla raonable el criteri de l'altre usuari. T'animo a crear un nou tema en la pàgina de discussió, afegint bibliografia i citant al company que havia eliminat la categoria, per a que pugui participar també.

Per últim, quan facis consultes sobre un article concret, sisplau afegeix-ne l'enllaç: Lo Parot, així el podem revisar directament.

Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Antecedents:

Aquí hi ha diversos temes:

La categoria: Jo sóc un primat, però si mai em fan un article no el posarem a la categoria d'espècies de primat perquè no són una espècie. Aleshores, les oliveres individuals no van a la categoria de varietats d'olivera. Si una font fiable defineix una varietat d'olivera de la que aquesta olivera és l'única mostra i al mateix article es parla de la varietat en comptes de fer-ne un article separat, es pot plantejar si li corresponen les categories d'arbre individual i de varietat, però seria un cas força estrany que de moment no es dóna. Amb l'exemple que has posat tu, encara que siguis català, blanc i de Barça un article sobre tu no aniria a la categoria colors, ni a la categoria països ni a la categoria equips de futbol.

El copyvio: Ara mateix està marcat com a copyvio, que és un problema molt greu. Ara bé, jo no sé veure que hi hagi text copiat de la font. De fet, tampoc en veig a l'historial, però aquí em puc estar perdent. O sigui, jo crec que l'etiqueta ja es pot treure.

El llenguatge no enciclopèdic: Jo no trobo que el llenguatge que hi ha ara no sigui adient. De fet, tampoc veia gaire problema al que hi havia abans, però això és un tema debatible com es veu a la discussió de l'article.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Pere prlpz un primat no és una espècie; l'olivera sí. No sóc experta en antropologia (ni en res), però si hi hagués més d'una una varietat d'Homo sapiens (em sembla que ens quedem en subespècie Homo sapiens sapiens) i d'una d'elles (varietat X) només en quedés un representant, per a mi la seva categoria seria Homo sapiens sapiens, varietat X. Clar que aquell home no viuria tants anys com l'olivera i aviat seria una varietat extingida. Però sembla que estudis genètics avalen que lo Parot sigui l'únic representant actual d'una varietat d'olivera.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No. Un exemplar d'olivera no és una espècie ni una varietat.

I l'article aquest parla de l'exemplar, no de la varietat.

Vador Faura (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Evidentment, l'espècie és Olea europaea per a totes les seves varietats, però genèticament, lo Parot és diferent de totes les varietats que es coneixen. Per tant, constitueix una altra varietat, de la qual és l'únic exemplar que es coneix. Per què no anomenar-la amb el nom de l'arbre? Has vist el dendograma basat en la distància genètica entre les diferents varietats? (pàgina 31 de l'article Ninto, Howad i Romero; ara ref. 6). A més de la varietat Lo Perot, en el dendograma hi ha una altra varietat (la núm. 65) que també duu el nom d'un arbre: Lo Pitó. En aquest cas, però no és un exemplar únic; pel que diu l'article n'hi ha alguns altres a prop seu.

Vador Faura (discussiócontribucions)

És exactament així (no segons jo, sinó segons els experts que es dediquen a estudiar la biodiversitat que ens queda).

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

He fet algun canvi a l'article, li he afegit dues referències i n'he corregit un parell (n'hi havia una d'una publicació científica que estava com si fos d'un web), Espero que ara Pau Cabot, que hi ha posat la plantilla de copyright, el revisi i, si ho creu adient, l'hi tregui.

Vador Faura (discussiócontribucions)

@Cataleirxs, @Xavier Dengra. @Cataleirxs, @Paucabot

  1. L'article és:
  2. No sé si he fet bé això de mencionar-vos; és el primer cop que ho faig. Trobo que s'hauria d'avisar a l'autor d'aquest article si no s'ha fet ja. Si us plau, feu-ho.
  3. Comprendreu que Cambridge i Oxford no es barallen per estudiar les varietats catalanes d'oliveres que s'estan perdent a passes agegantades. NO hi ha gaire bibliografia del tema, per no dir que en alguns casos gairebé NO n'hi ha. Els que estudien temes poc pràctics com el sexe dels àngels tenen d'altres preocupacions. D'entre els que es dediquen de forma pràctica a l'olea europaea Viveros Sophie és potser qui sap més d'oliveres d'Espanya.
  4. Ninot, Howard i Romero, els pocs que es dediquen a aquest tema, mencionen lo parot com a varietat d'olivera catalana amb el número 57 a la pàgina 31. Si no en parlen més és perquè ni ells en saben més. No voldreu que faci jo un article introductori (com són els de la viquipèdia) dient més coses jo (que els primers experts en el tema a Espanya que tenen àmplies publicacions sobre l'oliverar que els avalen).
  5. Em sap greu però lo parot és una olivera genèticament única totalment diferent de totes les altres i llistada a la llista de varietats catalanes d'oliveres i em sembla que viquipèdia hi hauria de trobar una manera per tal que hi pugui constar entre totes les altres com a tal.
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si ets el primer a fer un article científic sobre el tema (el tema que sigui) estaràs fent un bon servei a la humanitat però el lloc per publicar-lo no és la Viquipèdia. Pots veure Viquipèdia:No feu treballs inèdits. Aquí publiquem el que ja ha sortit a les fonts fiables. Si resulta que no n'hi ha sobre temes interessants com aquest però sí que n'hi ha sobre el sexe dels àngels o el sexe dels famosos, no és un problema que puguem resoldre nosaltres (com a molt ens en podem plànyer plegats).

Esmentar els altres usuaris interessats va a gustos. Suposo que els que ja hem participat en aquest fil rebem igualment la notificació de cada intervenció encara que no ens cridis, però això deu dependre de com cadascú s'ha configurat la llista de seguiment.

Vador Faura (discussiócontribucions)

Bon dia.

Cal llegir bé; no estic fent un article científic. Com he escrit a dalt, estic fent un article introductori a viquipèdia sobre un tema que jo trobo molt interessant i del que hi ha poca literatura teòrica que hi aprofundeixi perquè és força desconegut i cito allò que hi ha. Com he dit a dalt, les fonts que cito són fiables.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Vador Faura, de la manera que tenies la referència, com si fos una pagina web, qui llegeix l'article no pot endevinar que es tracta d'un article científic. La referència havies de fer-la triant la modalitat «publicació», en comptes de «lloc web».

Vador Faura (discussiócontribucions)

Gràcies, a viquipèdia, com a la vida, només s'aprèn a base d'errar.

Vador Faura (discussiócontribucions)

A la que pugui, faré el canvi que em suggereixes a algun article meu on també he comès l'error de novell de posar lloc web en comptes de llibre a cites serioses (aquest de lo parot no el vaig iniciar jo). Gràcies.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

He fet alguns canvis menors seguint els de na @Mercè Piqueras i li he llevat les dues plantilles, que ara ja no calen. Jo, amb el que hi apareix ara (i les dues noves referències que hi he afegit: el Periódico i Diputació de Tarragona), sí que el classificaria com a varietat d'olivera catalana.

Més enllà d'això, crec que els viquipedistes d'aquest fil som plenament conscients del que suposa la manca de bibliografia per temes de cultura popular i temàtica local a l'hora de limitar-nos quan escrivim entrades. Ho hem viscut tots i evidentment que ens agradaria poder disposar d'articles més llargs, però sense fonts no hi ha res a fer.

Hi deixo un {{cal citació}} a la frase de l'etimologia.

Vador Faura (discussiócontribucions)
  1. Agraeixo feina feta. Entre tots deixarem l'article bé. Jo encara no domino les tècniques que empreu, poc a poc.
  2. Afegeixo l'ús del mot 'parot' en el parlar del País Valencià i Terres de l'Ebre a la frase sobre 'etimologia'.
  3. Crec que no falta bibliografia de lo parot com part de la cultura local, en manca com a part única del patrimoni genètic vegetal del Principat.
Paucabot (discussiócontribucions)

El copyvio era evident fins a la versió Special:Permalink/28191836. Després s'ha refet i s'ha eliminat l'avís (i em sembla correcte).

Vador Faura (discussiócontribucions)

Insisteixo, entre tots deixarem un bon article.

Resposta a «1 exemplar únic i 2 preguntes»