Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre,

Rellegint Viquipèdia:Citau les fonts#Quan citar les fonts, crec que el fragment:

Tot i així les citacions només haurien de ser absolutament indispensables:

  • Quan es cita una frase dita o escrita per una persona.
  • Quan s'escriu una frase en què el subjecte no és clarament identificable de l'estil "Els experts creuen que..."
  • Quan s'afegeix informació sobre una persona viva.
  • Quan s'afegeixen fonts a articles en els quals no heu desenvolupat els continguts.
  • Quan s'afegeixen arxius multimèdia dels quals no disposeu de drets de còpia i reproducció o no està clar que siguin de domini públic.

És d'allò més millorable o prescindible. Tots som conscients que actualment cada frase i paràgraf no referenciats són susceptibles de ser esborrats, comporten l'afegitó de {{falten referències}} i/o {{cal citació}}, són maldecaps per revisar infraccions de drets d'autor i és el que més penalitza en els AdQ, en FVA o en VP:EP/P.

Ara sembla una mica una llista d'excepcions sobre quan és de debò important, traient importància a que ho és sempre. Després de tants anys, crec que ha envellit malament i convindria reformular-lo per deixar clar que cada frase o afirmació d'un paràgraf de text ha de ser verificable per si mateixa a través d'una font. I que una sola font o un reguitzell de referències al final d'un paràgraf no permet distingir quina afirma què. Buscaria una fórmula de màxims i no de mínims com tenim ara. Fins i tot el punt 4 no té cap mena de sentit: precisament el que cal de vegades és referenciar contingut ja existent que no tenia citada cap bibliografia!

Ja direu com ho veieu.

Quetz72 (discussiócontribucions)

No havia llegit el fragment, però trobo de calaix el que comentes, el contrari seria admetre treballs inèdits.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Sens dubte cal reformular-ho.

Medol (discussiócontribucions)

La referencialitat s'ha d'aplicar a tot el contingut.

Vriullop (discussiócontribucions)
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Estic a favor del que proposa el Xavier Dengra i amb els comentaris posteriors. Potser podem prendre com a referència l'enllaç de la Viquipèdia en anglès que comenta en Vriullop.

Quetz72 (discussiócontribucions)

Molt d'acord. Veig que la pàgina anglesa també esmenta prou bé el tema de les notes, sempre em costa recordar quina és la plantilla i com s'hi afegeix una referència (que diria que només pot ser amb codi font afegit al camp del text). A parer meu se'n fa poc ús i, en canvi, ajuda a aclarir sovint conceptes sense emplenar innecessàriament el cos dels articles que n'afecta la fluïdesa.

Docosong (discussiócontribucions)

Endavant amb la proposta. Probablement no serà l'única política que li calgui una revisió i una actualització.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Estic preparant una proposta de text sense considerar què diuen altres Viquipèdies, que després podem polir i millorar. Bàsicament, he trobat aquest «buit» quan volia compartir la política amb uns alumnes que em justificaven que, com gairebé tot estava tret del mateix llibre, «només» havien decidit citar l'obra al final de tot de l'últim paràgraf. Això, tot i que a classe els vaig advertir que precisament redactar un paràgraf de sis oracions (o una secció de 4 paràgrafs) i només referenciar-ne l'última frase ja seria motiu per a una baixada considerable de la nota.

Provaré d'escriure-ho el més pedagògicament possible a partir de les preguntes amb què m'he trobat. Demà al vespre ho comparteixo amb vosaltres i ho refinem plegats.

Resposta a «Interpretació de VP:CF»