Usuari:Mcapdevila/James Cromwell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMcapdevila/James Cromwell

James Oliver Cromwell (Los Angeles, 27 de gener de 1940) és un actor nord-americà, conegut també per ser defensor dels animals i vegetarià després d'actuar en la pel·lícula Babe i adonar-se del tracte que reben els animals en les granges. En 2013 va guanyar un Emmy pel seu paper de Doctor Arden a American Horror Story: Asylum.

Biografia[modifica]

Va néixer a Los Angeles (Califòrnia), en 1940, però molt ràpid va ser portat a Manhattan(Estats Units) on va passar part de la seva infància. Té ascendència anglesa.

Fill adoptiu de l'actor i director John Cromwell i de l'actriu Kay Johnson, va rebre part de la seva educació al Middlebury College i al Carnegie Institute of Technology. Finalment, en arribar a la Carnegie Mellon University va decidir seguir els passos dels seus pares i va optar per estudiar interpretació.

No van trigar a arribar-li els seus primers papers en el teatre, on va interpretar (igual que els seus pares) totes les obres de Shakespeare. I a més va provar sort amb diversos muntatges de tall experimental.

Com a nota curiosa, comentar que en els seus inicis va tenir molts problemes per aconseguir treballs a causa de la seva alçada: dos metres i un centímetre. De fet, ha estat l'actor nominat als Oscars més alt en la història dels premis.

L'any 1974 va donar el salt a la televisió apareixent regularment a All in the Family, on interpretava el paper de Stretch Cunningham, l'etern company d'Archie Búnquer a la sèrie.

Protagonista poc després de la sèrie per TV Hot L Baltimore, on encarnava a Bill Lewis, i no seria fins a l'any 1976 quan participaria en la seva primera pel·lícula com a actor professional, Un cadàver a les postres. Una comèdia dirigida per Robert Moore, en la qual un excèntric milionari convidava als millors detectius del món perquè resolguessin un crim que encara estava per cometre's.

Durant els següents anys, va alternar la seva carrera entre el cinema i la televisió. Sèries per TV com The Nancy Walker Xou, Born to the Wind o Once an Eagle van comptar amb ell, i també podem trobar-lo en pel·lícules com Descalços pel parc o The Man with Two Brains, gairebé sempre en petites aparicions on passava gairebé desapercebut.

També a La venjança dels novençans (1984), on Anthony Edwards (de la sèrie de televisió Urgències) protagonitza amb Robert Carradine aquesta satírica representació de la vida universitària, i on James Cromwell va interpretar un altre paper secundari.

Des de l'any 1984 s'obre un període de temps on va encarnar papers en diverses produccions movent-se entre la TV i el cinema. Entre les pel·lícules tenim totes les continuacions de La venjança dels novençans i també unes altres com a Exploradors, on Cromwell va interpretar el paper del Sr. Muller i amb River Phoenix.

Arribem al que es pot considerar com el llançament a la fama de James Cromwell: primer va ser Babe, una pel·lícula modesta que li va valer una nominació a l'Óscar al millor actor de repartiment, on interpretava a un simpàtic granger obstinat perquè el seu porc participés en el més important certamen de gossos pastors del Regne Unit.

Després Star Trek VIII: primer contacte, en el paper del Dr. Zefram Cochrane, potser un dels seus millors papers. A més, com a curiositat, dir que el Dr. Zefram ha estat l'únic personatge de la saga que ha usat les paraules Star Trek en una de les seves frases.

Sembla que Cromwell es torna més metòdic i comença a triar els seus papers més acuradament. The People vs.Larry Flynt és potser el millor exemple d'això. Però és l'any 1997 on es mostra la seva millor actuació fins al moment en el paper de capità Dudley Smith en la què es considera una de les millors pel·lícules dels anys noranta: L. A. Confidential.

A Deep Impact, on és el recentment dimitit assessor del president (Morgan Freeman) al que entrevista Jenny (Téa Leoni) al costat del seu vaixell mentre aquest l'intenta carregar amb les suficients provisions per escapar del meteorit.

En RKO 281 on apareix com William Randolph en la història on Orson Welles (Liev Schreiber) lluita per treure endavant el seu projecte Ciutadà Kane.

En The Green Mile com el màxim responsable del corredor de la mort, la dona de la qual (Patricia Clarkson) es troba entre la vida i la mort. Finalment ella se salva a causa de la intervenció divina de Coffey (Michael Clarke Duncan).

En La filla del general com el pare encobridor de la violació de la seva pròpia filla, Elisabeth Campbell (Leslie Stefanson), a les mans d'altres soldats durant unes maniobres de combat.

En Space Cowboys com el director de la NASA Bob Gerson, enemistat fins a la medul·la amb el personatge que interpreta Clint Eastwood.

En Pànic nuclear com el president dels Estats Units, Robert Fowler. Aquesta va ser la tercera vegada que va interpretar el paper de president dels Estats Units.

En Jo, robot com el doctor Alfred Lanning, creador de la robòtica i de les seves tres lleis, assassinat pel robot Sonny a petició seva en un intent d'alertar al detectiu Del Spooner (Will Smith) sobre el complot entorn de USR.

En The Queen va interpretar a Felip d'Edimburg, consort de la reina Isabel II d'Anglaterra (Helen Mirren). L'argument gira entorn de la mort de Diana de Gal·les i la seva repercussió sobre la família real britànica.

Tots ells, exemples dels seus treballs més rellevants. També són destacables les seves últimes participacions en pel·lícules com Spiderman 3, La jove Jane Austen, W. o The Artist.

Format també com a director en el Carnegie Tech, Cromwell ha dirigit en teatres de tot el país i és el fundador i director artístic de la seva pròpia companyia, Stage West, a Springfield (Massachusetts).

També va formar part de l'elenc d'American Horror Story:Asylum en la seva segona temporada, estrenada als Estats Units el 17 d'octubre de 2012, al costat de Jessica Lange, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Adam Levine, Zachary Cinquè, Evan Peters, Sarah Paulson entre altres.

Vida personal[modifica]

Quant a la seva vida personal, va estar casat amb la també actriu Julie Cobb entre 1986 i 2006.[1] Anteriorment va tenir una relació d'una dècada amb Anne Ulvestad, amb la qual va tenir tres fills. És vegetarià i creu en l'existència de vida intel·ligent més enllà del nostre planeta. L'1 de gener de 2014, es casà amb l'actriu Anna Stuart al domicili de l'estrella Charles Keating.

En el vesant militant, Cromwell és un liberal convençut que dona suport a moltíssimes causes. És vegà i té una lluita oberta contra la crueltat i el maltractament als animals. Fet aquest últim pel qual va ser arrestat al juliol del 2003, al costat d'altres quatre activistes del grup PETA, per intentar boicotejar un restaurant de la cadena de menjar ràpid Wendy’s durant una manifestació a favor dels drets dels animals a Virgínia. Durant 5 hores va romandre detingut en la comissaria per negar-se a comunicar la seva identitat.[2][2] Va sortir en llibertat després de pagar $100 per l'acció i $263,50 de cost judicial.[3]

Filmografia[modifica]

* Daddy Long Legs (1955)
Televisió
Any Títol Rol Notes
1974 Rockford Files, TheThe Rockford Files, TheThe Rockford Files Terry Episodi: "The Countess"
1974 All in the Family Stretch Cunningham 3 episodis
1974 Maude Alfie Episodi: "Last Tango in Tuckahoe"
1975 Hot l Baltimore Bill Lewis 13 episodis
1975 Barbary Coast Roy Episodi: "The Ballad of Redwing Jail"
1976–1977 Nancy Walker Show, TheThe Nancy Walker Show, TheThe Nancy Walker Xou Glen 13 episodis
1977 Police Story Lutz Episodi: "Hissi Estafi"
1977 MASH Capità Leo Bardonaro Episodi: "Last Laugh"
1977 Three's Company Detectiu Lannigan Episodi: "Chrissy's Night Out"
1977 Barney Miller Sgto. Wilkinson Episodi: "Group Home"
1978 Maude Dr. Farrington Episodi: "The Obscene Phone Call"
1978 Alice Detectiu Ralph Hilton Episodi: "Who Ordered the Hot Turkey?"
1979 Barney Miller Neil Spencer Episodi: "Strip Joint"
1979 Eight Is Enough Coach Pollard Episodi: "The Better Part of Valor"
1979 Diff'rent Strokes Pare O'Brien Episodi: "Arnold's Hero"
1979 White Shadow, TheThe White Shadow, TheThe White Shadow Mr. Hamilton Episodi: "Mainstream"
1980 Flo Leon 2 episodis
1980 White Shadow, TheThe White Shadow, TheThe White Shadow Art Cummings Episodi: "The Death of Em Yet"
1980 Little House on the Prairie Harve Miller 2 episodis
1981 Barney Miller Jason Parrish Episodi: "Liquidation"
1982 Nurse Paul Moore Episodi: "A Plau to Die"
1982 Father Murphy Farley Webster 2 episodis
1984 Buffalo Bill Staunton McMoller Episodi: "Jerry Lewis Week"
1984 Gimme a Break! Russell Cosgrove Episodi: "Class of '84"
1984–1985 Dallas Gerald Kane 3 episodis
1985 Night Court Alan Episodi: "Nuts About Hurry"
1985 Family Ties John Hancock Episodi: "Philadelphia Story"
1985 Riptide Joey Dietz Episodi: "Girls Night Out"
1985 Hardcastle and McCormick Jake Fellows Episodi: "Undercover McCormick"
1985 L'acte fantàstic Curtis Episodi: "Tingues Wheel Trouble"
1985 Wildside Fake Buffalo Bill Episodi: "Buffalo Who?"
1985 Hill Street Blues Lowenhandler Episodi: "Grin and Bear It"
1985 Hunter Seymour Robbins Episodi: "Sniper"
1985 The Twilight Zone (1985) Obediah Payne Episode: "A Message From Charity"
1985–1986 Scarecrow and Mrs. King Gregory 2 episodis
1986 Contes sorprenents Francis Episodi: "One for the Road"
1986 Magnum, P.I. Policia francès Episodi: "Photo Play"
1986–1987 Easy Street Quentin Standard 22 episodis
1988 Xina Beach Ambaixador Episodi: "Pilot"
1988 Mr. Belvedere Roy Gallagher Episodi: "Fat Cats"
1988 Mama's Boy Lucky 3 episodis
1989 Christine Cromwell Arthur Episodi: "Things That Go Bump in the Night"
1990 Life Goes On Bill Henderson Episodi: "Thacher and Henderson"
1990 Matlock Judge Raymond Price Episodi: "Nowhere to Turn"
1990 Star Trek: The Next Generation Prevalgui Minister Nayrok Episode: "The Hunted"
1991 Young Riders, TheThe Young Riders, TheThe Young Riders Jacob Episodi: "Peacemakers"
1991 Jake and the Fatman Havilland Episodi: "It Never Entered My Mind"
1993 Star Trek: The Next Generation Jaglom Shrek 2 episodis
1994 Home Improvement Fred Episodi: "My Dinner with Wilson"
1995 Picket Fences El bisbe Episodi: "Saint Zach"
1995 Hawkeye Unknown Episodi: "The Visit"
1995 Star Trek: Deep Space Nine Hanok Episodi: "Starship Down"
1995–1996 Partners Mr. Saxonhouse 2 episodis
1996 Strange Luck Ministre Episodi: "Healing Hands"
1996 The Client Oficial Joe Denton Episodi: "The High Ground"
2001 ER Bisbe Stewart 4 episodis
2001 Star Trek: Enterprise Dr. Zefram Cochrane 2 episodis
2001 Citizen Baines Senador Elliot Baines 7 episodis
2003 Angels in America Henry 2 episodis
2003–2005 Six Feet Under George Sibley 27 episodis
2004 West Wing, TheThe West Wing, TheThe West Wing President D. Wire Newman Episodi: "The Stormy Present"
2007 24 Phillip Bauer (pare de Jack) 8 episodis
2007 Masters of Science Fiction Randolph Ludwin Episodi: "Watchbird"
2008 My Own Worst Enemy Allistar Trumble 6 episodis
2009 Impact Lloyd 2 episodis
2010 Sotto il Cel Di Roma Papa Pío XII 2 episodis
2012–2013 Boardwalk Empire Andrew W. Mellon 4 episodis
2012–2013 American Horror Story: Asylum Dr. Arthur Cremen 10 episodis
2013 Do No Harm Dr. Phillip Carmelo 3 episodis
2013–2014 Betrayal Thatcher Karsten 13 episodis
2014 Murder in the First Warren Daniels 9 episodis
2015 Halt and Catch Fire Jacob Wheeler 2 episodis
2016 The young Pope Cardenal Michael Spencer 10 episodis

Nominacions[modifica]

Premis Óscar
Any Categoria Pel·lícula Resultat
1995 Millor actor de repartiment Babe Nominat
Any Categoria Pel·lícula Resultat
2000 Millor actor de repartiment - Miniserie o telefilme RKO 281 Nominat
2001 Millor actor convidat - Sèrie dramàtica ER Nominat
2003 Millor actor convidat - Sèrie dramàtica Six Feet Under Nominat
2013 Millor actor de repartiment - Miniserie o telefilme American Horror Story: Asylum Guanyador
Any Categoria Pel·lícula Resultat
1996 Millor repartiment L. A. Confidential Nominat
1999 Millor repartiment The Green Mile Nominat
2003 Millor repartiment de TV - Drama Six Feet Under Nominat
2004 Millor repartiment de TV - Drama Six Feet Under Nominat
2011 Millor repartiment The Artist Nominat

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Categoria:Activistes estatunidencs Categoria:Actors de Los Angeles Categoria:Actors de cinema estatunidencs Categoria:Actors de teatre estatunidencs Categoria:Actors de sèries de televisió estatunidencs Categoria:Persones de Los Angeles Categoria:Vegetarians