Usuari:Mcapdevila/Rellotge de carrilló

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Rellotge de carrilló

La Torre Elizabeth del Palau de Westminster a Londres, generalment coneguda com el Big Ben, és un famós rellotge de carrilló.

Un rellotge amb carrilló és un rellotge que fa sonar les hores de manera audible amb una campana, un gong o un altre dispositiu audible. En les sones de 12 hores, que s'utilitzen més habitualment en els rellotges actuals, el rellotge sona una vegada a la 1:00 de la matinada, dues vegades a les 2:00 de la matinada, continuant d'aquesta manera fins a dotze vegades a les 12:00 del migdia, després torna a començar, colpejant una vegada a les 13:00, dues vegades a les 14:00, fins a dotze vegades a les 12:00 de la mitjanit.

El carrilló dels rellotges era originàriament més important que les seves esferes ; els primers rellotges marcaven les hores, però no tenien marcadors que permetessin llegir l'hora.[1] El desenvolupament dels rellotges mecànics a l'Europa del segle XII va ser motivat per la necessitat de fer sonar les campanes a les hores canòniques per cridar la comunitat a l'oració. Els primers rellotges mecànics coneguts eren grans rellotges de rellotge instal·lats a les torres dels monestirs o places públiques, de manera que les seves campanes se sentien lluny. Tot i que un rellotge primerenc a Síria era un rellotge de 12 hores, molts dels primers rellotges marcaven fins a 24 cops, especialment a Itàlia, on el rellotge de 24 hores, mantenint l'hora italiana, es va utilitzar àmpliament als segles XIV i XV. A mesura que el modern rellotge de 12 hores es va anar estenent , sobretot a Gran Bretanya i el nord d'Europa, el rellotge de 12 hores es va estendre més i finalment es va convertir en l'estàndard. A més de tocar l'hora, molts rellotges toqueb seqüències de campanes als quarts d'hora. La seqüència més comuna és la dels Westminster Quarters .

Avui en dia, la funció de difusió del temps de marcar el rellotge gairebé ja no és necessària, i els rellotges de carrilló es mantenen per raons històriques, tradicionals i estètiques. Les històriques torres del rellotge de les ciutats, universitats i institucions religioses d'arreu del món encara toquen les hores, com ara el Big Ben a Londres, la Torre de la Pau a Ottawa i el Rellotge del Kremlin a Moscou . També són molt comuns els rellotges que criden l'atenció a casa, com els rellotges de la xemeneia, els rellotges de cucut, els rellotges d'avi i els rellotges de suport .

Un rellotge de carrilló típic tindrà dos trens d'engranatges, perquè un rellotge de carrilló ha d'afegir un tren de carrilló que acciona el mecanisme que fa sonar la campana a més del tren de cronometratge que mesura el pas del temps .

Campanades[modifica]

The Kremlin Clock on the Moscow Kremlin rings in 2012.

El tipus més bàsic de rellotge de carrilló simplement fa sonar una campana una vegada cada hora, aixó era senzill d'implementar mecànicament; tot el que s'ha de fer és connectar una lleva a un eix que gira una vegada cada hora; la lleva s'aixeca i després deixa caure un martell que colpeja la campana. Els primers rellotges de torre, muntats en torres de catedrals, abadies i monestirs per cridar la comunitat a l'oració, originats a l'Europa medieval abans de la invenció del rellotge mecànic al segle XIII, eren rellotges d'aigua que utilitzaven aquest mecanisme ; sonaven una vegada cada hora canònica .

Abans dels rellotges europeus, la Xina va desenvolupar una tecnologia de rellotges astronòmics impulsats per l'aigua, començant amb el científic Zhang Heng del segle I dC ( – ). El monjo budista xinès de la dinastia Tang i inventor Yi Xing (683 – 727) va crear un globus celeste giratori que es feia girar amb un mecanisme de rellotge d'aigua accionat per una sínia . Ka campana es tocava automàticament cada hora i el tambor es tocava cada quart d'hora.[2] Es registra que els estudiants confucians de l'any 730 havien d'escriure un assaig sobre aquest dispositiu per aprovar els exàmens imperials .[3] L'ús de rellotge per sonar les hores es va utilitzar a les torres del rellotge posteriors de la dinastia Song de la Xina, com les dissenyades per Zhang Sixun i Su Song als segles X i XI, respectivament.[4]

Un rellotge de carrilló fora de la Xina era la torre del rellotge prop de la mesquita dels Omeies a Damasc, Síria, que sonava una vegada cada hora. És objecte d'un llibre, Sobre la construcció dels rellotges i el seu ús (1203), de Riḍwān ibn al-Sāʿātī, fill del rellotger. [5] L'escriptor florentí Dante Alighieri va fer una referència a les obres d'engranatge dels rellotges que toquen el 1319.[6] Una de les torres del rellotge més antigues que encara es conserven és la Torre del Rellotge de Sant Marc a la plaça de Sant Marc, Venècia . El rellotge de Sant Marc va ser muntat el 1493 pel famós rellotger Gian Carlo Rainieri de Reggio Emilia, on el seu pare Gian Paolo Rainieri ja havia construït un altre aparell famós el 1481. L'any 1497, Simone Campanato va modelar la gran campana, que va ser col·locada al cim de la torre on és batuda alternativament pels Due Mori , dues estàtues de bronze que manejaven un martell.

Tocant les hores[modifica]

Durant la gran onada de construcció de rellotges de torre a l'Europa del segle XIV, al voltant de l'època de la invenció del mateix rellotge mecànic, es van construir rellotges de carrilló que van tocar la campana diverses vegades, per comptar les hores. El rellotge de la Beata Vergine (més tard Sant Gottardo ) de Milà, construït cap a l'any 1330, va ser un dels primers registrats que va marcar les hores. El 1335, Galvano Fiamma va escriure: [7]

« There is there a wonderful clock, because there is a very large clapper which strikes a bell 24 times according to the 24 hours of the day and night, and thus at the first hour of the night gives one sound, at the second two strokes, and so distinguishes one hour from another, which is of greatest use to men of every degree. »

El rellotge astronòmic dissenyat per Richard de Wallingford el 1327 i construït cap al 1354, també tocava les 24 hores.

Alguns rellotges rars utilitzen una forma de toc coneguda com "Roman Striking" inventada per Joseph Knibb, en la qual es fa sonar una campana gran o un to més baix per representar "cinc", i una campana petita o un to alt per representar "un".[8] Per exemple, les quatre sonarien com un to agut seguit d'un to baix, mentre que l'hora de les onze es sonaria amb dos tons greus seguits d'un to agut. L'objectiu és conservar la potència del tren impactant. Per exemple, "VII" seria un total de tres vagues en lloc de set, i "XII" seria quatre vagues en lloc de dotze.[8] Els rellotges que utilitzen aquest tipus de toc solen representar les quatre en punt del dial amb un "IV" en lloc del "IIII" més habitual,[8] [9] [10] de manera que els números romans es corresponen amb la seqüència. de vagues a les campanes altes i baixes.[8] Un petit rellotge de taula d'aquest tipus es va vendre de la col·lecció George Daniels a Sotheby's el 6 de novembre de 2012 per 1.273.250 £. [11]

Roda de comptatge[modifica]

Toc de la roda de comptatge: les osques desigualment espaciades de la roda de comptatge (A) regulen el nombre de cops que es toca la campana.

Els rellotgers han ideat dos mecanismes per permetre que els rellotges de carrilló comptin correctament les hores. L'anterior, que va aparèixer en els primers rellotges al segle XIV, s'anomena "tacament de rodes de compte". Això utilitza una roda que conté osques al seu costat, espaiades per segments d'arc desiguals i creixents. Aquesta roda comptador governa la rotació del tren de cop. Quan el tren de cronometratge deixa anar el tren en cop, s'aixeca una palanca d'una osca de la roda de comptatge; les osques desiguals permeten que el tren impactant només es mogui prou lluny per sonar el nombre correcte de vegades, després de la qual cosa la palanca torna a caure a la següent osca i impedeix que el tren impactant giri més.

La roda de comptatge té l'inconvenient de ser totalment independent del tren de cronometratge; si el tren en batedora baixa, o per alguna altra raó el rellotge no sona, la roda de comptatge es dessincronitzarà amb l'hora indicada per les agulles, i s'haurà de tornar a sincronitzar alliberant manualment el tren en bateig fins que es mogui al correcte. posició.

Rack de colpeig[modifica]

A finals del segle XVII, es va inventar el batedor de bastidors . El cop de bastidor s'anomena així perquè està regulat per un mecanisme de bastidor i cargol . La distància que pot caure un bastidor està determinada per una lleva en forma de cargol, regulant així el nombre de vegades que es permet sonar la campana. Durant el segle XX, hi va haver una idea errònia que el mecanisme de bastidor i cargol va ser inventat pel clergue britànic Edward Barlow el 1675–6.[1] De fet, l'inventor és desconegut. [12]

La lleva en forma de cargol és una part del tren de cronometratge que gira cada dotze hores; sovint el cargol s'enganxa a la mateixa canonada a la qual està muntada l'agulla de les hores. El diàmetre de la lleva és més gran a la posició de la una, la qual cosa permet que el bastidor es mogui només una curta distància, després de la qual s'atura el tren que colpeja; és el més petit a la posició de les 12, la qual cosa permet que el bastidor es mogui més lluny. El cop s'atura quan l'última dent del bastidor ha estat agafada pel palet de recollida.

Com que el nombre de cops de l'hora està determinat per la posició del cargol que gira en tàndem amb l'agulla de l'hora, el cop de bastidor rarament es dessincronitza. El cop de bastidor també va fer possible el rellotge de repetició, que es pot fer repetir l'última hora tocada prement un botó. El cop de bastidor es va convertir en el mecanisme estàndard utilitzat per marcar els rellotges fins al moment. [13]

Parts del mecanisme[modifica]

Golpeig del bastidor: la lleva en forma de cargol (N) fa que el rellotge soni el nombre correcte de vegades comprovant la caiguda del bastidor (M).

Tots els mecanismes de cop d'hora tenen aquestes parts.[14] Les lletres següents fan referència al diagrama.

  • Font d'alimentació : sol ser idèntica al dispositiu que alimenta el mecanisme de cronometratge del rellotge: en els rellotges amb pes és un segon pes en un cable (P), en els rellotges amb molla és un altre ressort principal . Tot i que els rellotges més antics d'un dia (30 hores) sovint utilitzaven un sol pes o molla principal per conduir tant el cronometratge com els trens de cop, els millors rellotges utilitzaven una font d'energia separada, perquè el mecanisme de cop consumeix molta potència i sovint s'ha d'enrotllar. amb més freqüència, i també per aïllar el delicat tren de cronometratge dels grans moviments que es produeixen en el tren en vaga. Enrotllar un rellotge de carrilló requereix enrotllar tant les parts de cronometratge com les peces per separat.
  • Tren de cop : aquest és un tren d'engranatges (G, H) que redueix la força de la font d'energia i la transmet al mecanisme de martell que fa sonar el gong. En els rellotges antics, per reduir el cost de fabricació, sovint era exactament el mateix que el tren de cronometratge que feia funcionar la part de cronometratge del rellotge, i s'hi instal·lava paral·lelament, al costat esquerre quan s'enfrontava al rellotge.
  • Regulador : un dispositiu per evitar que el tren que va colpejant córrer massa ràpid i controlar la velocitat de l'impacte. Si no estigués present, el tren impactant quan s'alliberaria es quedaria sense control sota la força de la molla o el pes. En la majoria dels rellotges és un simple ventilador (o ventilador ) (K), una peça plana de xapa muntada a l'eix de l'engranatge de gir més ràpid. Quan el tren impactant gira, aquest bat l'aire i la fricció de l'aire limita la velocitat del tren. Els rellotges de carrilló i alguns rellotges moderns utilitzen un governador centrífug .
  • Mecanisme de recompte : aquesta és la part crítica esmentada anteriorment, que allibera el tren de cops en el moment adequat i compta el nombre adequat de cops. És l'única part del mecanisme de carrilló que s'adjunta a les obres de cronometratge del rellotge. Pràcticament tots els rellotges moderns utilitzen el bastidor i el cargol. El cargol (N) se sol muntar a l'eix de la roda central del rellotge, que gira una vegada cada 12 hores. També hi ha una palanca d'alliberament (L) que a l'hora allibera el bastidor i permet que el tren de cronometratge giri.
  • Martell i gong : la palanca del martell (F) s'acciona mitjançant agulles o dents (G) en una de les rodes del tren de cop. A mesura que la roda gira, el passador aixeca la palanca del martell, fins que la palanca s'escapa del passador, permetent que el martell caigui, colpejant el gong (E). Els primers rellotges de les cases utilitzaven campanes tradicionals de forma semiesfèrica. Els rellotges de les cases posteriors utilitzaven gongs fets de llargs tubs o barres d'acer, que tenen un so més semblant a les campanes grans d'església . La manta i altres rellotges petits utilitzen cables gruixuts d'acer endurit, que s'enrotllen en espiral per estalviar espai.

Els rellotges que tenen funcions més elaborades que només tocar les hores, com tocar els quarts d'hora o tocar melodies, són anomenats "rellotges de timbre" pels rellotges. Les funcions addicionals s'executen normalment per un segon mecanisme de bateig complet separat del tren de bateig (hores), anomenat "tren de timbre". Aquests rellotges tenen tres pesos o molles principals, per alimentar el tren de cronometratge, el tren de cop i el tren de timbres.

Com funciona[modifica]

Això descriu com funciona el mecanisme de cop de bastidor i cargol. Les etiquetes fan referència al dibuix anterior.

La palanca d'alliberament (L) manté el bastidor (M) cap amunt quan el rellotge no sona. A l'eix de l'agulla dels minuts (no mostrat), que gira una vegada per hora, hi ha una projecció. A mesura que s'acosta el canvi d'hora, aquesta projecció aixeca lentament la palanca d'alliberament, deixant caure el bastidor fins que la seva punta es recolza sobre el cargol (N) . La quantitat que pot caure el bastidor i, per tant, el nombre de cops, està determinada per la posició del cargol. Exactament a l'hora que s'allibera el tren en vaga (G, H, K) i comença a girar. Mentre gira, les agulles (G) aixequen repetidament el martell (F) i el deixen caure, fent sonar el gong (E) . Les relacions d'engranatges estan disposades de manera que la roda dentada (H) faci una volta cada cop. Un petit passador (S) d'aquesta roda enganxa les dents del bastidor, aixecant el bastidor una dent cada volta. Quan la cremallera arriba a l'extrem de les seves dents, impedeix que el tren de cops giri (amb un mecanisme no mostrat al diagrama, de manera que l'engranatge (H) es mantingui parat amb el passador (S) no enganxat a la cremallera, de manera que que el bastidor pugui tornar a caure lliurement l'hora següent). Així, el nombre de cops és igual al nombre de dents de la cremallera que s'utilitzen, que depèn de la posició del cargol.

Tipus de rellotges que toquen[modifica]

A Cuckoo clock striking the 8th hour with mechanical automaton and the sound of a Cuckoo's call to mark the hours.

Tipus especialitzats de rellotges de carrilló:

  • Rellotge de timbre: sona les hores i sona els quarts d'hora, sovint reproduint fragments d'una melodia com Westminster Quarters .
  • Repetidor : un rellotge de carrilló que pot repetir els cops amb només pressionar una palanca, per indicar l'hora a les fosques.
  • Rellotge musical : reprodueix melodies en una caixa de música a més de comptar el temps
  • Rellotge autòmat : amb figures animades mecànicament que periòdicament fan diverses visualitzacions, generalment com a part del rellotge que marca les hores.
    • Rellotge de cucut : un tipus específic de rellotge autòmat originari d' Alemanya, que mostra un ocell animat i reprodueix trucs d'imitació d'ocells a més de tocar una campana o un gong.
  • Rellotge de campana del vaixell : toca les campanes del vaixell en lloc de les hores.

Alguns rellotges de quars també contenen altaveus i xips de so que imiten electrònicament els sons d'un rellotge que sona o sona. Altres rellotges de quars utilitzen energia elèctrica per colpejar campanes o gongs.

Referències[modifica]

Fonts i lectura addicional[modifica]

[[Categoria:Rellotges]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]

  1. 1,0 1,1 Milham, 1945, p. 197.
  2. Needham, 1986, p. 473–475.
  3. Needham, 1986, p. 475.
  4. Needham, 1986, p. 165.
  5. Arabic Sciences and Philosophy, DOI 10.1017/S0957423900001478
  6. Needham, 1986, p. 445.
  7. Boardman, Pete. «Why do clocks show 12 hours?». History. 24 Hour Clocks and Watches. [Consulta: April 23, 2008].
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Symonds, 1947, p. 47.
  9. British Horological Institute, Workshop on Roman Numeral Clock Faces, 1999
  10. FAQ: Roman IIII vs. IV on Clock Dials Arxivat 2015-03-25 a Wayback Machine.
  11. «Sale L12313 The George Daniels Horological Collection». Sotheby's.
  12. Horological Journal, September 2011, pages 408-412
  13. «Rack Striking». A: . Old and Sold Antique Marketplace. 
  14. Milham, 1945, p. 202–204.