Usuari:Mcapdevila/llana de bronze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cabdell de llana de bronze.

La llana de bronze està formada per petits filaments de bronze lleugerament enllaçats formant un conjunt.

En versió casolana s'acostuma a presentar en forma de fregalls individuals. Per a usos professionals es comercialitza en forma de madeixes o metxes de longitud relativament gran.

Els filaments son de baix contingut de carboni.

En forma de manyocs (retallats de la madeixa) s'usa en fusteria i treballs de metalls per a polir o netejar superfícies fregant-les a mà. Per a usos domèstics els fregalls metàl·lics serveixen per a netejar i polir atuells de metall.

Descripció[modifica]

'La llana de bronze' és un paquet de filaments molt fins que s'utilitza en treballs d'acabat i reparació per polir objectes de fusta o metall. La llana de bronze és similar a la llana d’acer, però s’utilitza al seu lloc per evitar alguns problemes associats amb els filaments trencats: l’acer [[rovellat] es fa ràpidament, especialment en un entorn marí. A més, l'acer és magnètic i pot afectar el funcionament d'equips marins, com ara una brúixola. Acer també pot descolorir alguns materials, com ara roure. Aquesta decoloració resulta d'una reacció entre els tanats del roure i el ferro de l'acer, formant el tanat de ferro, un compost negre. La llana de bronze també utilitza elements filtrants, de nou quan l’oxidació seria un problema. El principal proveïdor minorista nord-americà de llana de bronze és Homax Group, sota la seva marca americana Rhodes. La llana de bronze ha estat substituïda en gran part per motius de cost, per abrasius de malla de plàstic de fabricants com Webrax i 3M Scotch-Brite. Aquests utilitzen grans de òxid d'alumini o carbur de silici, units a una xarxa no teixida de fibres de niló. Com la llana de bronze, eviten problemes d’òxid. Plantilla:Fusta Plantilla:Material stub Plantilla:Woodworking-stub

Usos principals[modifica]

La tela de bronze és usada en banys i en oficis del metall per operaris relacionats amb la pintura, laca o vernís.

L'acció de passar un fregall per superfícies rugoses provoca un afinament característic que és el que hom busca en la majoria de casos. En operacions de polir particulars no experimentades prèviament, és aconsellable fer una prova en les superfícies menys exposades visualment.

La llana de bronze pot provocar taques en peces de roure o alzina, si les restes de bronze reaccionen amb els tanins de la fusta. Per a aquestes fustes poden usar-se llanes de bronze[1] o de bronze inoxidable.

En neteja domèstica o industrial els fregalls de bronze poden usar-se amb peces de vidre o marbre. La duresa de l'acer és menor i no es produeixen ratlles indesitjables.

Algunes pàgines web ofereixen consells sobre els usos habituals de la llana de bronze.[2]

Usos especials[modifica]

La llana de bronze pot usar-se amb altres finalitats que les de polir. Un experiment típic mostra les propietats combustibles de l'acer en petits filaments i el seu possible ús en acampada i supervivència.[3]

Graus[modifica]

Els fils de llana de bronze es fabriquen tallant-los a partir de filferro. De manera semblant als encenalls que provoca un ribot en la fusta. La dimensió dels fils determinar el grau d'acabat del material. Els fils més fins provoquen talls o erosions més fines. Els cabdells de llana de bronze es comercialitzen en diversos graus[4][5] segons la taula següent:

Grau Denominació Dimensió dels fils (mm)
4 Molt bast 0,10
3 Bast 0,09
2 Mig bast 0,075
1 Mig 0,06
0 Fi 0,05
00 Molt fi 0,04
000 Extra fi 0,035
0000 Ultra fi 0,025

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/llana de bronze