Viquipèdia Discussió:Sondeig dels usuaris/1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Discussió general

Crec que s'haurien de poder estratificar els resultats per aquelles persones que són editores habituals de la Viquipèdia i aquelles que no ho són. --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Crec que hi ha molta informació que no surt en aquest resum, que depèn de com es relacionen les respostes a les diferents preguntes.
Per altra banda, 100 respostes són molt poques per treure'n gaires conclusions. Per exemple, suposant que els que han respost el sondatge siguin una mostra representativa dels nostres lectors, que en una opció el 50% hagi donat una resposta vol dir només que hi ha un 95% de probabilitat que si féssim la pregunta a tots els lectors ens donessin aquesta resposta entre el 40% i el 60%. Per les respostes que ha contestat menys proporció de gent l'error creix.--Pere prlpz (discussió) 13:42, 20 març 2009 (CET)

Per cert, això que heu fet diria que és un sondeig i no un sondatge («sondeig». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans., «sondatge». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.).--Pere prlpz (discussió) 14:50, 20 març 2009 (CET)

Glups. Ara ho canvio... :$ – Leptictidium (discussió) 14:53, 20 març 2009 (CET)

Referent als aspectes de biaix que s'han comentat més avall el que em sembla que ens pot interessar més de corregir és que no tinguem informació de la gent que no arriba a consultar la viquipèdia i els que consultant-la no s'entretenen a contestar. Aquests colectius són on tenim més potencial de creixement si els sabem captar. Els que ja entren i es prenen la molèstia de contestar ens donen informació útil de com millorar i de com fer que s'engresquin a editar però no de com captar més usuaris. Potser quan puguem podríem mirar de fer-ne una fora de la xarxa amb una mostra estadísticament significativa i generada de manera aleatòria. Això porta molta feina però pot pagar la pena.--Gomà (discussió) 22:49, 22 març 2009 (CET)

Discussió sobre preguntes individuals

Quina considereu la vostra llengua principal?

El lector habitual de la Viquipèdia en català té el català com a llengua habitual. Obvi, però algú ho havia de dir. --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Curseu actualment alguns estudis?

Aquesta és una de les preguntes que més m'ha sorprès. Pràcticament la meitat dels usuaris que ens consulten no estan cursant cap estudi, i dels que sí que n'estan cursant, més del 50% són universitaris. Això potser ens hauria de fer repensar com enfoquem els esforços al Viquiprojecte:Estudiants. – Leptictidium (discussió) 11:29, 20 març 2009 (CET)

Compte que en aquesta pregunta i en d'altres hi pot haver un biaix observacional: potser és més probable que vulgui contestar l'enquesta un universitari que un estudiant de primària, de manera que pot ser que els universitaris estiguin sobrerepresentats en les enquestes.--Pere prlpz (discussió) 13:26, 20 març 2009 (CET)

Els lectors que han respost aquesta pregunta no estan cursant cap estudi o estan cursant estudis universitaris (77%). Seria interessant replantejar aquesta pregunta cap a "Quin nivell d'estudis teniu assolit?" Ja que els que no cursen cap tipus d'estudis potser és que ja han acabat estudis de diferent grau. --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Ho trobaríeu interessant, en un sondatge futur? El que trobo interessant són els estudis que estan fent actualment, per saber si molts estudiants fan servir la viquipèdia. El biaix observacional que comenta en Pere pot ser cert, i potser es podria "compensar" demanant a alguna profe de primària que passi el sondatge (o una forma simplifacada) a alumnes de primària (o d'altres estudis). – Leptictidium (discussió) 14:24, 20 març 2009 (CET)
És difícil de compensar d'aquesta manera, perquè així seriem nosaltres els que estaríem dient quina proporció d'usuaris de cada nivell d'estudis ens han de sortir. La solució, probablement poc viable, seria fer una enquesta a estudiants de diferent nivell preguntant quants fan servir la Viquipèdia. Com que podem saber quants estudiants de cada nivell hi ha al país (agafeu el país que vulgueu), podem saber quants estudiants fan servir la Viquipèdia.--Pere prlpz (discussió) 14:46, 20 març 2009 (CET)
jo també crec que és important dir fins a quines estudis heu arribat, la viquipèdia no s'usa només com a font de consulta mentre estudies --barcelona (discussió) 12:43, 21 març 2009 (CET)

És la vostra primera visita a la viquipèdia en català?

El gruix de les persones que han respost aquesta pregunta o bé són editors actius o bé són lectors que no l'editen (75,7%). Hi ha un gran salt entre els que no l'han editat mai (44,4%) i els que l'han editat algun cop (18,2%). Torno a repetir la necessitat d'estratificar les respostes en funció de si són editors o no. Això podria aportar informació addicional entre els editors i els lectors.--Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Si tinc temps, intentaré fer un buidatge estratificat d'aquesta pregunta. – Leptictidium (discussió) 14:25, 20 març 2009 (CET)
En la majoria de preguntes en trobaríem alguna altra en que fos interessant fer taules de doble entrada. Per exemple, la pregunta dels estudis creuada amb per a què fan servir la Viquipèdia. Això sí, com que la mostra és petita només ens podrem fiar dels nombres relativament grans.--Pere prlpz (discussió) 14:47, 20 març 2009 (CET)

Utilitzeu amb freqüència alguna altra edició de la viquipèdia?

Més de la meitat dels que han respost aquesta pregunta consulten també les edicions anglesa i castellana. Caldria una pregunta addicional que ens permeti saber el perquè. Estant copiant la informació, volen contrastar informació... --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Per quins motius utilitzeu la viquipèdia?

No entenc quines respostes ens pot donar aquesta pregunta. És a dir quins canvis en la nostra activitat pot generar? És evident que la majoria de persones fan servir la Viquipèdia per a adquirir coneixements, però ens ha d'importar als editors si és per feina, per gaudi personal o per docència? Jo crec que no. Però estic segur que algú la pot trobar interessant. Si us plau comenteu-ho. Gràcies. --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Per exemple, si vegéssim que la majoria de gent ho fa per estudis, potser podríem enfocar els esforços més cap al temari estudiantil, mentre que si ho fan per lleure, potser podríem fer articles més "amens". – Leptictidium (discussió) 15:56, 20 març 2009 (CET)

Quin tipus d'articles consulteu a la viquipèdia?

Les respostes a aquesta pregunta em semblen reveladores. Els articles més consultats són els de ciències humanes i socials, un camp del coneixement en el qual opino que la història és el nostre únic punt fort. Pel que sembla, caldria millorar la nostra cobertura de sociologia, antropologia... En Pitxiquin podria ser un dels nostres "homes forts" en aquesta tasca. També crida l'atenció que la segona resposta més triada també és d'humanitats: lletres, amb un 35,4%. – Leptictidium (discussió) 11:32, 20 març 2009 (CET)

D'acord amb en Leptictidium. Només afegir a en Felato pel tema dels esports.
Compte també que l'opció de les ciències socials és la que agafa un camp més ampli, i una de les que té més articles. Potser si haguéssim desagregat geografia i història o si haguéssim posat la geografia amb les ciències de la terra els resultats serien diferents.--Pere prlpz (discussió) 13:30, 20 març 2009 (CET)
D'acord en que el que més es demana s'ha de saber i aprofitar per atreure el públic. Però això no s'ha de regir per les lleis del mercat. Per exemple, a la part espanyola dels Països Catalans la formació en matemàtiques és nefasta, és normal que la gent no demani gaire continguts en matemàtiques. Precisament per això podem fer un servei inestimable a la comunitat oferint uns continguts de qualitat. En aquest cas i altres, més que respondre a la demanda del mercat és perfectament legitim oferir precisament el que el mercat no demana. Si posem un petit granet de sorra per contribuir a que algun dia es capgiri la situació podem estar ben satisfets.--Gomà (discussió) 23:13, 22 març 2009 (CET)

Quina és la vostra impressió de la viquipèdia en català en comparació amb les edicions que feu servir en altres idiomes (millor/pitjor/igual)?

Aquesta pregunta hauria d'estar estratificada per editors i lectors. El 30% que han respost l'enquesta són editors habituals de la Viquipèdia, això podria distorsionar les respostes.

Ja he creat una versió que exclou els editors habituals. Les respostes dominants són les mateixes però hi ha percentatges que ballen. – Leptictidium (discussió) 15:48, 20 març 2009 (CET)

Per quin motiu no editeu a la viquipèdia en català?

Em sorprèn un 8% que no sabia que podia editar, i en menor mesura un 5% que no entén les instruccions. Això d'alguna manera ho hem d'arreglar. Per exemple, a la francesa han destacat la pestanya "modifier", i a la portada podríem destacar el "tots podeu editar". --V.Riullop (parlem-ne) 12:33, 20 març 2009 (CET)

Com a millora a l'hora de poder interpretar els resultats s'hauria de deixar fora del còmput la casella que diu "Si que hi edito". De la resta de respostes les que inclouen la meitat dels motius són: No en sé prou de cap tema (19,2%), No tinc temps. (13,1%), No sabia que jo també podia editar (8,1%), Ningú no m'ha explicat com fer-ho i no entenc les instruccions. (5,1%), Tinc por d'equivocar-me. (5%). No podem actuar sobre les dues primeres. Hauríem de poder millorar la difusió i publicitat de qui pot editar i sobre les pàgines de l'espai ajuda. --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

Em sembla una bona idea destacar el "tots podeu editar" a la portada, ara no destaca gens. Tinc una idea que potser és una mica radical, però potser caldria valorar la possibilitat de canviar-ho per "tu pots editar" perquè impacti més. – Leptictidium (discussió) 15:59, 20 març 2009 (CET)
Això pot tenir certa repercussió, però tot i així no crec que canvi gaire el percentatge de gent que no sap que podia editar. Jo proposo un canvi més dràstic: canviar el text editar per modificar. Sé que pot sonar estrany a primer cop de vista per un viquipedista acostumat, però jo recordo que quan vaig començar a escriure a la viqui editar sí que em sonava estrany. Entenia per editar més aviat tot el procés de publicació per a llibres i no sabia ben bé a què es referia (el DIEC em dóna la raó. Fixeu-vos que no és més que una mala traducció de la viquipèdia anglesa, a la wiki francesa sí que diuen modifier (tot i que a l'espanyola no, l'espanyola tampoc té gaires viquipedistes en comparació a la quantitat de parlants). Crec que la gent ho veuria més clar amb modificar.--Ssola (disc.) 16:40, 8 set 2009 (CEST)Jo no edito, jo MODIFICO!!!

Quins són els defectes de la Viquipèdia en català? En podeu marcar més d'un.

Aquí també seria interessant poder estratificar les respostes entre editors i lectors. Personalment m'agradaria poder tornar a redactar aquesta pregunta d'una altra manera en futures edicions de l'enquesta. En tot cas les respostes majoritàries tal i com s'han plantejat ronden sobre la completesa dels articles i la inexistència d'articles. Calen més recursos humans i animar a editar els articles marcats com a esborranys. Podríem fer una cosa semblant a l'"esborrany de la setmana" lligant-ho amb {{massacurt}} on hi hagi una llista per a que els lectors votin quins articles són els que caldria ampliar. --Bestiasonica (discussió) 13:14, 20 març 2009 (CET)

La segona opció +votada és "manquen articles" i al següent apartat algú comenta "feu articles que acostumen a ser més visitats per la gent, ja que d'aquesta manera no han de buscar una altra wikipedia". Em pregunto si algun "savi dels bots" podria fer un que faci una llista dels articles més visitats de l'espanyola que encara no tenim. Potser d'aquesta forma podriem enfocar millor el creixement quantitatiu en aquells temes de temàtica "no propiament catalana". --amador (discussió) 13:59, 20 març 2009 (CET)
Si es complís el principi de Pareto del 80-20. Més del 50% dels articles consultats haurien de correspondre al 0,8% dels articles. Amb un bot que identifiqui el dels 3.600 articles més visitats de la wikipedia en espanyol quins són més complerts (tenen més octets?) que aquí i un viquiprojecte per fer-los millor podríem donar la sensació de que més de la meitat de les vegades aquí el contingut és millor. Si avui la meitat fossin pitjors, amb 10 participants al projecte fent cada un 5 articles al mes en 3 anys podríem assolir l'objectiu. Però si els articles es fan per ordre de més visitat a menys els efectes es començarien a notar molt abans.--Gomà (discussió) 23:04, 22 març 2009 (CET)

Escriviu els suggeriments que volgueu deixar als editors de la Viquipèdia en català. No oblideu que vosaltres també podeu unir-vos-hi!

No crec que haguem de fer gaire cas a la persona que ens demana que deixem de malgastar recursos humans i materials...". – Leptictidium (discussió) 14:28, 20 març 2009 (CET)

Ah, dons a mi aquets [1] borgs sempre m'han fet molta gràcia. La asimilación está en marcha, la resistencia es futil.! --XpoferenS (discussió) 17:41, 20 març 2009 (CET)
Ei! Tot és respectable. No insultem posant-nos al mateix nivell. --V.Riullop (parlem-ne) 18:03, 20 març 2009 (CET)
Jo li recomaria que deixés caure el mateix comentari a les viquis en suec, noruec, danès, txec, letó, finès, hongarès, grec, búlgar, eslovac, lituà, eslovè, estonià, basc, albanès, belarús, islandès, croata a vore quins comentaris rep i ens ho digui després... He, he! És increïble aquesta dèria que tenen alguns pel que ells anomenen "llengües de primera" i "llengües de segona", i, de retop, fer-nos desaparèixer del mapa... Jo, de vegades, m'he trobat amb gent que m'han dit a la cara que, per culpa nostra, la Wikipedia en espanyol no està més amunt perquè no hi col·laborem com a "espanyols" que som!!!--Panellet (discussió) 12:03, 21 març 2009 (CET)
Aviam, si et diuen això, és una fal·làcia. Si estan tan [relativament] avall, no serà perquè tinguin pocs usuaris: tenen molts més usuaris que qualsevol de les llengües que tenen per sobre excepte l'anglès. Potser si els usuaris que hi ha fossin més treballadors... Però bé, al cap i a la fi només és un comentari entre 22, tampoc no cal capficar-s'hi. – Leptictidium (discussió) 12:38, 21 març 2009 (CET)
Vicens, lamento no estar d'acord en aquest cas. Jo parteixo sempre de la reciprocitat. Qui no respecta la teva llengua o la teva gent no mereix el teu respecte. Pau als pacifics. Guerra als violents. Diga'm rar, si vols.--XpoferenS (discussió) 16:57, 23 març 2009 (CET)
Jo crec que sí que hem de fixar-nos-hi. No pas per fer-li cas sinó perquè traduït en positiu ens està dient que hem d'explicar perquè val la pena dedicar recursos a la viquipèdia. El 99,99%dels catalans som bilingües. Perquè ens entestem en fer una enciclopèdia en la nostra llengua si podem fer servir l'espanyola, la francesa i l'anglesa? Potser valdria la pena fer una llista de motius, jo començo amb els meus:--Gomà (discussió) 19:10, 23 març 2009 (CET)
  1. Perquè m'agrada escriure i a la catalana hi ha més feina per fer, per tant puc gaudir més.
  2. Perquè els que sapiguem català tinguem avantatge en tenir més on mirar llegir, triar i remenar.
  3. Perquè en català m'hi trobo més còmode que en altres idiomes.
  4. Perquè el propi fet de que el coneixement estigui escrit en un llengua més és coneixement en si.
  5. Perquè quan escric en anglès o en espanyol ho faig per guanyar diners perquè hi ha mercat. En català ho faig per difondre el coneixement, pretendre fer-hi negoci no és realista.
  6. Perquè en temes abstractes la gent es pugui concentrar en els continguts i no tingui la incomoditat afegida d'haver de fer servit una llengua que no és la seva pròpia.
  7. Perquè m'agradaria que algú ho hagués fet per mi quant necessitava saber coses i no trobava on mirar-ho i quant ho trobava era amb la incomoditat afegida d'haver-ho de llegir en anglès o en espanyol.

A la taverna hi ha entrar un d'aquests convidant a abandonar el projecte i escriure en espanyol. Anava a contestar-li quan he vist la nota encertada d'en Vicens indicant que no és el lloc. Però els arguments que anava a donar-li els afegeixo a la llista per si algun dia la volem fer servir per publicitat o el que sigui:

  1. Per mi tots els idiomes són igualment dignes i respectables però el català és el meu.
  2. El millor que podem fer pels hispanoparlants és contribuir a la viquipèdia en català. EL català és patrimoni de tota la humanitat, també dels hispanoparlants de tot el món, però només hi podem contribuir els quatre gats que vivim en aquesta pobre bruta, trista i dissortada pàtria.
  3. La millor resposta a aquesta proposició la va donar el Molt Honorable Lluís Companys fa més de 70 anys:
« Al món hi ha moltes causes justes i nobles, i totes tenen els seus defensors, però la viquipèdia en català només ens té a nosaltres. »

Gomà fa 30 anys pensaba com tú. Ara em sento enganyat http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/56891/toponims/lleidatans/castellanitzats/la/wikipedia.html --XpoferenS (discussió) 22:38, 24 març 2009 (CET)

Els criteris per anomenar les poblacions catalanes a la wikipedia en espanyol són dignes d'una demanda judicial als tribunals d'Estatus Units on els temes de les indemnitzacions per danys i perjudicis van de debò (quants milions d'euros en ingressos per turisme es perden per culpa de noms inexistents i quant valen els danys morals per esbombar a tot el món els noms franquistes?). Però en aquest cas concret trobo que es tracta d'una broma mot ben feta. És curiós que els del Avui hi hagin caigut de quatre grapes. Mirat les edicions fetes el 23-f (data perfectament triada) per l'anònim: http://es.wikipedia.org/wiki/Especial:Contribuciones/88.14.233.165 i ho entendràs tot. A demés ara la pàgina està protegida i la burla queda congelada. --Gomà (discussió) 00:58, 25 març 2009 (CET)