Viquiprojecte:Còmput d'Altes Prestacions i Enginyeria de Dades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:Còmput d'Altes Prestacions i Enginyeria de Dades
Universitat Autònoma de Barcelona
Amb el suport de

Benvinguts al Viquiprojecte Còmput d'Altes Prestacions. Aquest és un Viquiprojecte docent coordinat per l'Eduardo César Galobardes i l'Anna Sikora professors de les assignatures de Còmput d'Altes Prestacions i Programació Paral·lela impartides a l'Escola d'Enginyeria i la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el suport d'Amical Wikimedia. Ja portem sis edicions del projecte fetes a partir del curs 2016-2017 amb uns resultats força satisfactoris.

Context[modifica]

Tots fem servir la Viquipèdia mentre estudiem. Ha arribat el moment de compartir allò que aprenem. Quantes vegades la Viquipèdia us ha salvat la vida? Penseu que TOTS els articles de la Viquipèdia estan escrits per voluntaris, per persones com vosaltres que han dedicat part del seu temps a compartir el seus coneixements amb la resta del món en la seva llengua i de manera desinteressada. La idea d'aquest projecte és que, com a estudiants, compartiu tot allò que apreneu a l'aula amb la resta del món. Així tothom se'n podrà beneficiar. Se us proposa col·laborar amb la Viquipèdia, creant nous articles o millorant-ne els relacionats amb la matèria.

En particular, podreu veure que els articles relacionats amb el còmput paral·lel i l'enginyeria de dades poden ser millorats de forma significativa i, en conseqüència, la vostra aportació serà encara més rellevant.

Què es demana?[modifica]

Heu d'escriure un article enciclopèdic seguint les normes de la Viquipèdia, que trobareu resumides en la següent secció. Tingueu en compte els següents punts que us poden ajudar per fer millor la feina.

 1. Crea't un compte d'usuari aquí.
 2. Torna a aquesta pàgina de la teva assignatura
 3. Tria un article de la llista, prem Modifica i inscriu el teu nom d'usuari al costat de l'article que hagis triat o t'hagi tocat per reservar-lo i avisar la resta de la comunitat per on comences a treballar.
 4. Cerca documentació fiable (en paper o en línia) que avali la informació que afegiràs i pensa com estructurar de la manera més clara l'escrit. Pots inspirar-te d'articles similars.
 5. No vagis just de temps, corregir un article porta feina i pot ser que llavors no l'acabis o no quedi com caldria.
 6. Comunica't amb altres viquipedistes a través de les pàgines de discussió i demana ajuda quan la necessitis!
 7. Revisa el text per assegurar-te que està a un nivell correcte, pensa que milers de persones el podran llegir a partir d'ara.

Esperem que gaudeixis de la teva experiència a la Viquipèdia i que quan acabi l'assignatura continuïs ajudant-nos amb altres temes del teu interès!

Com s'ha de fer?[modifica]

L'objectiu és ampliar un dels articles indicats pel teu professor de la llista que apareix en aquesta mateixa pàgina. Selecciona el que més t'agradi i comença a ampliar-ho. Recorda d'editar sempre registrat, perquè quedi constància de les teves contribucions associades al teu nom d'usuari, així se't podrà avaluar més fàcilment o altres viquipedistes podran contactar amb tu si ho necessiten per fer-te suggeriments. Per saber si has fet bé la feina, revisa aquesta llista:

El meu article....

 1. Comença amb una definició clara del concepte del títol? Aquest concepte apareix en negreta al principi de la primera frase?
 2. Té un estil de llengua formal, amb un to enciclopèdic? Està escrit en tercera persona?
 3. Reflecteix els diferents punts de vista de manera equilibrada?
 4. Aporta informació suficient per a un lector sense coneixements previs del tema?
 5. Està estructurat en seccions i té un fil conductor?
 6. Referencia la informació rellevant amb fonts fiables (publicades i sense conflicte d'interessos amb el tema que es tracta)?
 7. Inclou imatges si és necessari?
 8. Integra la informació que ja hi havia amb la que he afegit després?
 9. Té una introducció d'un o pocs paràgrafs on apareix el més important que es tracta després amb més extensió?
 10. Conté enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació?
 11. Inclou al final una categoria perquè els lectors el puguin trobar fàcilment?

Com més hagis contestat, millor serà la nota :-)

Incorporant nous elements al treball[modifica]

Recentment ha aparegut un nou tipus d'actor que pot ser extremadament útil per desenvolupar aquest tipus de feina (i moltes altres). Es tracte de sistemes d'IA, com el ChatGPT amb els que podem consultar, dialogar, etc., sobre els temes que volem investigar. La idea no és que feu servir el sistema per fer la vostre feina, sinó com a eina amb la que aprofundir i complementar els continguts que desenvolupeu.

De fet, enguany li he consultat quins temes sobre enginyeria i analítica de dades li semblaven interesants per afegir a la Viquipèdia i em va respondre el següent:

 • Emmagatzematge de dades (Data Warehousing): una visió general completa del procés de recollida, emmagatzematge i organització de dades en un dipòsit centralitzat per a l'anàlisi. Aquest article podria cobrir l'historial de l'emmagatzematge de dades, els seus avantatges i els seus diferents components, com ara data marts, llacs de dades i data warehouses.
 • Analítica de Big Data: una visió general completa de l'anàlisi de conjunts de dades grans i complexos. Aquest article podria cobrir la història de l'anàlisi de grans dades, els seus avantatges i les diferents eines i tècniques utilitzades per a l'anàlisi de grans dades, com ara les bases de dades Hadoop, Spark i NoSQL.
 • Intel·ligència Empresarial (Business Intelligence): una visió general completa del procés d'ús de dades, tecnologia i processos per convertir la informació en coneixement accionable. Aquest article podria cobrir la història de la intel·ligència empresarial, els seus beneficis i les diferents eines i tècniques utilitzades per a la intel·ligència empresarial, com ara la visualització de dades, la mineria de dades i l'anàlisi predictiva.
 • Enginyeria de dades: una visió general del procés de disseny, construcció i manteniment de la infraestructura necessària per donar suport a l'anàlisi de dades i la intel·ligència empresarial. Aquest article podria cobrir l'historial de l'enginyeria de dades, els seus beneficis i els diferents rols i responsabilitats implicats en l'enginyeria de dades, com ara els arquitectes de dades, els enginyers de dades i els administradors de dades.
 • Aprenentatge automàtic: una visió general del camp de l'aprenentatge automàtic i les seves aplicacions en l'anàlisi de dades. Aquest article podria cobrir la història de l'aprenentatge automàtic, els seus beneficis i els diferents algorismes i tècniques que s'utilitzen per a l'aprenentatge automàtic, com ara l'aprenentatge supervisat, l'aprenentatge no supervisat i l'aprenentatge per reforç.

Com veureu a la llista de temes, li he fet força cas.

Llista d'articles a crear i/o ampliar durant el curs 2022-23[modifica]

Aquí teniu el llistat d'articles que es poden crear i/o ampliar. Seleccioneu el tema que més us agradi i poseu el vostre nom i nom d'usuari

Programació Paral·lela (Grau d'Enginyeria de Dades)
Article Estudiants
Apache HBase Mireia Sempere, Irene Castrillo, Maria Castellanos
Intel·ligència empresarial (business intelligence) Pau Vilanova, Ricard Tuneu, Martí Vergés, Eduard Ara
Data mart Aina Setó, Albert Garcia, Mario Amador, Martí Ortega
Apache Spark
Apache Pig Joel Tapia, Asiel López, Alejandro Jaime
Aprenentatge per reforç Pol Riubrogent Comas, Marc Puigbó, Paula Macías, Arnau Busquets
Apache Hadoop
Visió Industrial
Arquitectura de Dades Mercè Li de la Torre Prats (m7dltp), Marta Monsó Cadena (MartaMoCa)
Enginyeria de Dades Joel Jumilla Fernández, Enric Comuñas
Procés de decisió de Markov Mar Blázquez, Laura Marín, Jace Brooklyn
Topologia Computacional David Montaña Tseitlin (Data Enigineer David)
Còmput d'Altes Prestacions (Grau de Matemàtica Computacional i Analítica de Dades)
Article Estudiants
Apache HBase
Apache Hive Pau Blasco (OrangeThunder4)
Apache Mahout Abril Pérez(Abrilpm)
Apache Spark
Apache Pig
Arquitectura Lambda Laia Escursell (LaiaER)
Apache Hadoop
Visió Industrial
Xarxa bayesiana Marc Bosom (Marc Bosom)
Xarxa semàntica Èric Sánchez (Eriiicsan), Alejandro Donaire (aledonairesa), Pau Ventura (Pau Ventura)
Arbre de decisió Lidia Conde (LidiaConde), Júlia Aguilera, Andrea Marco (AndreaMaBo)
Topologia Computacional

Llista d'articles a crear i/o ampliar durant el curs 2021-22[modifica]

Aquí teniu el llistat d'articles que es poden crear i/o ampliar. Seleccioneu el tema que més us agradi i poseu el vostre nom i nom d'usuari

Programació Paral·lela (Grau d'Enginyeria de Dades)
Article Estudiants
Aprenentatge Automàtic Berta C (BertaC), Blanca de Juan (Blancadejuan), Alba Ballarà (Albaballara)
Aprenentatge no supervisat Grup: Adarsh Tiwari (Eltonjohnfanboy), Sergio Trigueros (Triiguii), Adrià Martinez(Admave13)
Clusterització de dades Grup Bernat Medina (BernatMedina), Abril Piñol i Xavier Querol
Aprenentatge semi-supervisat Albert Pumar (AlbertPumar), Carlos Leta (Carlosla28), Jaume Puigpiqué (Puigpi96), Miguel J. Garrido (Mgarrido02)
Xarxa Generativa Antagònica Àfrica Gamero (AfricaGamero) , Ariadna Lucero, Èlia Vinyes (EliaVinyes)
NoSQL Yasmin L'Harrak(YasminLH), Núria Salvador(Nuriiiaa) , Amal El Hammoudi (Amal el hammoudi) i Joan Paz (JoanPG)
Arquitectura Lambda
Apache Hadoop Zemidah Antonella Ruiz Salazar
MapReduce Txell Monedero(Txellpurse), Aina Polo (Ainapolo), Paula Serrano (Pulaa), Nina Stekacheva (Ninastekacheva)
Processament digital d'imatges Adrià Baldevell Comajuan (Adriabalde)
Aprenentatge profund Sergi Tordera (STordera),Roger Vera (Rogervf), Eric Alcaraz (Eric.alcaraz), Raul(Rauldaal)
Visió Industrial
Neteja de dades Sergi Garriga (Garriga44), Biel Castellarnau (Biel Castellarnau), Gabriel Gausachs (GabrielGausachs),Arnau Gómez(Arnau333)
Xarxa bayesiana Martí Torrents (SirTorrents)
Arbre de decisió Joan Jaumà(Joan2345),


Còmput d'Altes Prestacions (Grau de Matemàtica Computacional i Analítica de Dades)
Article Estudiants
Aritmètica computacional Mar Gutiérrez (Margutierrezr), Lorena Perez (LorenaPerezGalvez) i Salvador Torrallardona (Salvatdna13).
Teoria de Jocs Algorítmica Cèlia Cruz, Noa Janer, Mireia Fernández (FdezMireia), Marina Vázquez (Marinavazgue)
Teoria Algorísmica de la Informació Marc Martín (Marc Martín Ortega), Jordi Morales (Jordi Morales Casas), Joel Guevara(Joelgl2001‬), Oriol Benítez(Oriol Benítez Bravo)
Complexitat de Kolmogórov David Candela (Littleote), Alex Casamitjana (Alex Casamitjana), Guillermo Raya (GuillermoRaya)
Procés Estocàstic Sergi Cantón (SergiCantonSimo), Bernat Espinet (BernatEspinet), Marc Llopart (KitusX), Cristina Tost
Topologia Computacional Pau de Graaf
Ciència Computacional Lidia Conde Matos (LidiaConde), June Gorostidi Elizetxea (JuneGorostidi), Jordi Calbet Escandell
Biologia de Sistemes Clara Sorolla (clarasoan), Pablo Ruiz de la Hermosa, María Pallejà (Mpvt2001)
Neurociència Computacional Àlex Correa, Júlia Pumares, Judit Ugas, Cèlia Martínez (CèliaMartínez15)
Simulació d'Ordinador Carlota Castro (CarlotaCastros), Marta Matute (MartaMatute), DavidPachecoAznar, Gerard Vinyes (GerardVinyes)
Economia Matemàtica Iker Soto (Isoto314), Miquel Baños, Ignacio Cobas, Roger Montané

Llista d'articles a crear i/o ampliar durant el curs 2019-20[modifica]

Aquí teniu el llistat d'articles que es poden crear i/o ampliar. Seleccioneu el tema que més us agradi i poseu el vostre nom i nom d'usuari

Còmput d'Altes Prestacions (Grau d'Enginyeria Informàtica)
Article Estudiants
GNU Compiler Collection Aleix Orriols, Oriol Cetra, Omar Bajja(obajja), Victor Arauzo (Victe19)
Compilador PGI Laia Rus (Laia.Rus), Genís Soler (Genis.Soler), Alejandro Abascal Jiménez (AlejandroAbascal)
Planificador de tasques Manuel Lobato Funes, Carlos Gómez Gómez (Carlos.G.uab), Mohsin Riaz (Mouriaz), Irene González
SLURM Paula Sarqui (PFSarqui), Laura Navarro (LauraNavarroLo), Guillem Gumà (Guillemgl), Nuria Navarro Juliana
OpenMPI Oussama El Kasmi Kadiri (Oelkasmi), Carlos Fernández Morillas,

David Sánchez González (Dasago11), Julio César Velásquez Cárdenas (JulioC.Velasquez)

MPICH Ayoub Hammani Abbasi
TOP500 Gerard Badia, Esteve Pineda, David Moreno, Jhoan Granada
Summit Sergi Muñoz, Guillem Palenzuela (EBaley), Gerard Falco, Daniel López
Sunway Taihulight Joel Ferrando, Guillermo Cid, Victor Merino, Adrián Moreno
SuperMUC-NG GenísCaldés, Raúl David, Oscar Sanchez, Abel Borrega


Programació Paral·lela (Grau d'Enginyeria de Dades)
Article Estudiants
Anàlisi de dades Zhengxu Li

Arnau Camprubí Pujol

Bernat Planelles Samper

Ivan Ramírez Vicente

Graph500 Jordi Martín Robles (jordiMartin1531482)

Xavier Rodoreda Pitarch (Xavo rp)

Marc Matarín Ladero

Ángel Funes Olaria (Ángel Funes Olaria)

SPMD Carla González

Marina Sulé

Laura Pol

Anna Hidalgo

MIMD Laura Martín (lauramartin00)

Meritxell Garcia (MeritxellGarcia)

Ainoa Contreras (Ainoacontreras)

Python Carlos Vázquez Membrado

Martí Miranda Moreno

Álvaro Aira Quiroga

Miguel Esteban Fernández

IPython Carlos Boned Riera

Jan Rodríguez Dueñas

Ferran Vera Filella

Adrià Molina Rodríguez

Dask (biblioteca) Albert Suso

Dani Navarro

Arnau Puche Vila

Ricardo Martin

Cython Pol Gràcia (Polgracia)

Victor Ruiz

Gerard Jover (Gerardjoverpujol)


Llista d'articles treballats durant el curs 2018-19[modifica]

Aquí teniu el llistat d'articles que es van crear i/o ampliar durant el curs 2018-19 i els usuaris que van ser responsables. En general, podreu veure que la qualitat dels articles és bona o molt bona i, en algun cas, ens trobem davant de treballs excepcionals.

Article Estudiants
Espai d'adreces global distribuït (Partitioned global address space-PGAS)

[hauria d'incloure un resum dels llenguatges de programaciómés importants basats en

aquesta aproximació (UPC++, CHAPEL, etc.)]

Elvis Díaz Machado - Elvis Díaz Machado

Daniel Pariente Perea - Paridp23

Daniel Avila Gamez - Daniel.AvilaG

Pau Casacuberta Orta - Pau Casacuberta Orta

Processador Multinucli Javi Ledesma, Jledesmap

Raúl Sánchez, Raulsanchezmad

Pol Magre, Pmagre

Ridouan Elbachiri, redubh

Acceleració per maquinari Raúl David Garcia, rafrosty

Genís Caldés Camprubí, geniscal

Jordi Sanz i Garcia

Daniel Ferrer Garrido

AMD Ernesto Hernández Chinappi - ernes11to

Ireneo Bartolomé Ntutumu Alene

Juan Carlos Bermúdez Rodríguez - JuanCarlosK

Intel Chaimae El Khanfouss, chaimae_kh

Zaina Salym,ZainCAP

Nil Urpinell Jiménez - Nil Urpinell

Judit Antoranz García - Judit Antoranz García

Risc-V Roger Madrid Claramunt, RogerMadrid

Jordi Marimon Illana, Dumped core

Hernan Espinosa Reboredo, HernanEspinosaReboredo

Martín de Jong, MartinDeJong42

InfiniBand Oriol Martínez, OMartinezAcon

Adria Pulido, adria.pulido.castillo

Marc Mezquita, Marcmezquita

Lluís Porteros, Lluisporteros

Anàlisi de Rendiment Erick Gualpa -- Erickgualpa ,

Adrián Arnela -- Adrianarnelaj,

Edgard Felipe -- EdgardFelipe1502226

Manteniment articles 2016-17 Joan Menéndez Alaminos - Joan Menéndez Alaminos

Sergi Pscherer Vilallonga - Sergi Pscherer Vilallonga

Albert Farrés de Bunes - AlbertFarrés [SuperComputador --> OpenMp]

José Miguel Rodríguez Rodríguez - josemiguel.rodriguezr

Manteniment articles 2016-17 Sergio Prada -- SergioCAP2018-2019

Julio Velasquez -- JulioC.Velasquez

Kevin Martín - kevin.martinf

Eric Cañas -- EricCanas

[ MPI --> Procesador vectorial ]

Manteniment articles 2017-18 Alba Vendrell Moya - albavcap

Àlex Vázquez Félix - Sapito8

Diego Alejandro Velazquez Dorta - DiegoAmorphis

Jesús Llusià Castellà - Jesusllusia


[Xarxa de Petri --> OpenACC]

Manteniment articles 2017-18 Raúl Sierra Jiménez -- Rauling

Francisco Javier Arboledas -- XLeorio

David Latorre Lazaro -- Thetower98

Mohsin Riaz -- Mouriaz


[ Gordon Earle Moore --> Cray]

Llista d'articles treballats durant el curs 2017-18[modifica]

Aquí teniu el llistat d'articles que es van crear i/o ampliar durant el curs 2017-18 i els usuaris que van ser responsables. En general, podreu veure que la qualitat dels articles és bona o molt bona i, en algun cas, ens trobem davant de treballs excepcionals.

Article Estudiants
Gordon Earle Moore Alejandro Torrell - Alextorama

Sergi Pous - Pomasergi

Llei de Moore Ibai Zak Allan Aldanondo - Ibai Zak Allan Aldanondo i Marian Cabrera - Marian Cabrera
John Leroy Gustafson Adrià Rico Blanes - Kikones34

Rubén Llaquet Granado - rubentolva

Llei de Gustafson Richard Segovia - richardwiki96

Daniel Azemar i Carnicero - Hamddan4

Michael J. Flynn Lorenzo Hidalgo - Lorenzo_HG

Ferran Coll - Goodman05

Seymour Cray Pau Carreño

Oriol Casas Brugués - Oriol.Casas

Cray Alejandro Alonso Marín

Quim Aguado Puig - quim.aguado

Carl Adam Petri
Xarxa de Petri Sergio Giménez - SergioG CAP - Alexandre Carrillo Alexandre_Carrillo
Edsger Dijkstra Francisco Magdaleno - FranciscoMagdaleno

Jordi Belles - JordiBelles

Jack Dongarra

Jack Dongarra

Francisco Navarro - Fnm121

Cristina Peralta - Crispq

ILLIAC IV Marc Orós - Marc Orós

Sergi Palomas - Sergi Palomas

Model de Programació Paral·lela Núria Centellas - NCente

Eric Ciurana - ECiuMa

OpenACC David - david_so

David - DavidMartinJ

Llista d'articles treballats durant el curs 2016-17[modifica]

Aquí teniu el llistat d'articles que es van crear i/o ampliar durant el curs 2016-17 i els usuaris que van ser responsables. En general, podreu veure que la qualitat dels articles és bona o molt bona i, en algun cas, ens trobem davant de treballs excepcionals.

Article Estudiants
Supercomputador Christian Guzman - Guzman95

Marcel Vilalta - WaRc3L

Paral·lelisme de Tasques Sergi Roger Gonzalez - se_roger
Paral·lelisme de Dades David Fernández i Ricard Masdevall
Memòria compartida Omar Raya - Omar_Raya

Ander Pardo - APM137

Pas de Missatges Germán Trejo Pedrosa - germantp

Marc Riera Marcer - MarcRiera83

OpenMP Marc Guerrero - Marc GM

Ivan Yera

MPI Daniel Beltrán Mora - dbeltranm93

Guillermo García - One Percenter

CUDA Sergio Villar

Sara Esteban - SaraEstebanU

Port d'Informació Científica (PIC) David Garcia - dgarcia0027

Adriana Muñoz- IdriMC

Processament de fluxos (Stream processing) Roger Sevillano

Antoni Felix Deltell - toni299

Processador vectorial Fran Gutiérrez Martín - Frangm1988

Manuel Montoto

Ajuda i mentorització[modifica]

Com editar la Viquipèdia

No heu editat mai la Viquipèdia? Llegiu-vos l'Ajuda o mireu aquest vídeo on s'explica com fer-ho. També podeu agafar el nostre Bus turístic, un petit curs/manual d'edició en línia.

Si tot i així no us aclariu, contacteu amb un Mentor. Són voluntaris experimentats disposats a ajudar als editors novells. Cliqueu aquest enllaç per contactar amb un mentor de manera aleatòria: Contacta!

Enllaços externs[modifica]