Xoc de civilitzacions

De Viquipèdia
Samuel P. Huntington al Fòrum Mundial d'Economia de 2004

El Xoc de civilitzacions (en anglès Clash of Civilizations, COC) és una hipòtesi que assegura que les identitats culturals i polítiques seran la principal font de conflicte en el món posterior a la Guerra Freda. Va ser proposada pel politòleg estatunidenc Samuel P. Huntington en una conferència el 1992[1] a l'American Enterprise Institute, que més tard seria desenvolupada en un article, publicat a la revista Foreign Affairs el 1993, titulat "The Clash of Civilizations?" (El xoc de civilitzacions?),[2] en resposta al llibre del seu antic estudiant, Francis Fukuyama, que el 1992 publicava La fi de la Història i l'últim home. Huntington, finalment, ampliaria la seva tesi en un llibre, publicat el 1996, titulat The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (El xoc de civilitzacions i la reformulació de l'ordre mundial).

Aquesta frase va ser utilitzada, amb anterioritat, per Albert Camus, el 1946,[3] i per Bernard Lewis, en un article de setembre de 1990 publicat a The Atlantic Monthly, titulat "The Roots of Muslim Rage" (Les arrels de la ràbia musulmana).[4] Fins i tot, el 1926, la frase apareix en un llibre sobre l'Orient Mitjà de Basil Mathews: Young Islam on Trek: A Study in the Clash of Civilizations (p. 196).

Aquesta expressió deriva del concepte "xoc de cultures" ("clash of cultures"), utilitzat ja en època colonial i durant la Belle Époque.[5]

Principals civilitzacions segons Huntington[modifica]

El xoc de civilitzacions segons Huntington (1996), tal com es presenta al llibre.[6]

Huntington va dividir el món en "civilitzacions principals" de la següent manera:

Referències[modifica]

  1. «U.S. Trade Policy – Economics». AEI, 15-02-2007. Arxivat de l'original el 2013-06-29. [Consulta: 24 desembre 2016].
  2. Official copy (free preview): The Clash of Civilizations?, Foreign Affairs, Summer 1993
  3. Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a [[Q:le problème russo-américain, et là nous revenons à l'Algérie, va être dépassé lui-même avant très peu, cela ne sera pas un choc d'empires nous assistons au choc de civilisations et nous voyons dans le monde entier les civilisations colonisées surgir peu à peu et se dresser contre les civilisations colonisatrices.|Xoc de civilitzacions]]
    http://www.ina.fr/audio/PHD85011203
  4. Bernard Lewis: The Roots of Muslim Rage The Atlantic Monthly, September 1990
  5. Louis Massignon, La psychologie musulmane (1931), in Idem, Ecrits mémorables, t. I, Paris, Robert Laffont, 2009, p. 629: "Après la venue de Bonaparte au Caire, le clash of cultures entre l'ancienne Chrétienté et l'Islam prit un nouvel aspect, par invasion (sans échange) de l'échelle de valeurs occidentales dans la mentalité collective musulmane."
  6. THE WORLD OF CIVILIZATIONS: POST-1990 scanned image Arxivat 12 March 2007[Date mismatch] a Wayback Machine.
  7. [1]|Google books results in English language between the 1800–1960 period