Östliche Georgswerder Wettern

Infotaula de geografia físicaÖstliche Georgswerder Wettern
Imatge
L'Östliche Georgswerder Wettern desemboca a l'Elba
TipusCanal Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1 m
Entitat territorial administrativaHamburg (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBifurcació del Westliche Georgswerder Wettern a Wilhelmsburg '
Final
Cota final-1 m
Entitat territorial administrativaLudwigslust-Parchim (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióElba
Map
 53° 31′ N, 10° 01′ E / 53.51°N,10.02°E / 53.51; 10.02
Conca hidrogràficaconca de l'Elba Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida3 (longitud) km

L'Östliche Georgswerder Wettern és un wettern a Wilhelmsburg a l'estat d'Hamburg a Alemanya. Connecta l'Hövelwettern a l'Elba.[1]

El wettern a prop de la desembocadura

És un dels múltiples wettern que van excavar-se quan l'illa de Georgswerder va ser pòlderitzada des del 1607. Al la segona meitat del segle X va ser transformat i desviat a l'època de la construcció de l'autopista. Des del 1985[2] va palesar que l'aigua del rec era força contaminada de metalls pesants, dioxina i altres matèries tòxics que traspuaven de l'abocador al seu costat. Un projecte de sanejament va començar. Milers de tones de llot pol·luït van treure's,[3] el que malgrat tot no va parar les infiltracions metzinoses. El 1994, es va decidir de bombar l'aigua pol·luïda des de 5 fonts a l'entorn de l'abocador. 8,5 m³ per hora s'hauran d'extreure i de despol·luir fins a l'any 2020, enllà d'aquesta data l'aigua per a eliminar es reduirà a només 5m³ per a un temps indeterminat.

El mont mortal o Totenberg, com la gent del poble anomena l'abocador, del qual eflueixen tantes matèries tòxiques als wetterns dels afores, s'està canviant en mont d'energia. S'està creant un centre d'exposició, on s'explica la manera de despol·luir l'aigua, es recuperen els gasos metans per a alimentar la fàbrica de coure de la societat Aurubis. Un aerogenerador i panells fotovoltaics al vessant sud del pujol de l'abocador hauran de subvenir a més a la necessitat d'energia d'uns 3000 famílies més.[4] Al cap i a la fi, quan tots els projectes energètiques, com el búnquer de l'energia s'hauran acabat, s'espera atènyer l'autarquia energètica per a tota l'illa de Wilhelmsburg.

Afluents o efluents[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Östliche Georgswerder Wettern
  1. Stadtatlas-Großraum Hamburg, Hamburg, Editorial PAS Verlags GmbH, 2009, pàgina 51 i 61, ISBN 978-3-934272-92-7
  2. Gifte im Affi-Abwasser, Glänzende Geschäfte, Umwelt hin, Geld her, Hamburg, Umweltschutzgruppe Physik-Geowissenschaften, 1985, pàgines 48-71
  3. Saubere Wettern, Hamburger Abendblatt, Hamburg, 15 de juliol de 1992, pàgines 10 (en català: Weterings nets)
  4. Andreas Schmidt, Ein Berg voll Müll und Energie, Hamburger Abendblatt, Hamburg, 2 de desembre 2010, (en català: Un mont ple de deixalles i d’energia)