Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

Infotaula d'organitzacióAgrupació Cultural Folklòrica Barcelona
Dades
Tipusorganització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballsardana Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1922
Governança corporativa
Seu
Altres
Premis
Localització geogràfica
Map

Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona és una entitat capdavantera del moviment sardanista, fundada a Barcelona el 1922 amb el nom d'Agrupació Sardanista de Barcelona, dedicada principalment al conreu i a la difusió de la sardana.[1]

Compta amb diverses seccions, entre les quals sobresurten un grup de muntanya, l'Esbart Barcelona i Amics dels Concerts, una comissió per al foment de la música per a cobla. La seva seu, la Casa de la Sardana, és al districte de Ciutat Vella de Barcelona, als baixos del número 15 del Carrer Pou de la Figuera.

El 1952 creà un quadre escènic català i el 1956 inicià cursets de català per a adults. Des del 1958 convoca intermitentment el Concurs Musical Joaquim Serra i ha dut a terme una apreciable tasca a favor de la música i del folklore catalans, com la promoció de ballades setmanals de sardanes a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona i els cicles de concerts per a cobla. Per aquest motiu el 1988 fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi.[2][3] El Palau de la Música Catalana acollirà els actes del seu centenari.[4]

Referències[modifica]

  1. «Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona | enciclopedia.cat». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 11 setembre 2022].
  2. «Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona». barcelona.cat. [Consulta: 11 setembre 2022].
  3. Dowling, Andrew «The Catholic Church in Catalonia. From Cataclysm in the Civil War to the "Euphoria" of the 1950s». Catalan Review, 20, 1, 2006, pàg. 96.
  4. «Centenary of the Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona» (en anglès). palaumusica.cat. [Consulta: 11 setembre 2022].