Ajuda:Canvis recents

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La pàgina de canvis recents del MediaWiki us permet veure les edicions més recent en el vostre projecte. Utilitzant aquesta pàgina, els usuaris poden supervisar i revisar la feina dels altres, permetent corregir errades i eliminar vandalismes. Hi ha un enllaç als Canvis recents a la caixa de navegació mostrada a cada pàgina. També es pot crear un enllaç a la pàgina amb [[Especial:Canvis recents]].

Entendre els canvis recents[modifica | modifica el codi]

Amb les preferències per defecte, el cos de la pàgina consisteix en cinquanta línies, una per a cada edició, que tenen aquest aspecte:

Això és una mostra de quatre edicions: la primera d'un usuari no registrat, a Ajuda:Guia d'ús; la segona de Brion VIBBER a la mateixa pàgina; la tercera de Maveric149 a Cànids; i la quarta d'IMandIR a MediaWiki.

D'esquerra a dreta les indicacions són:

 • L'enllaç «dif» correspon a la pàgina de diferències d'aquesta edició. No està disponible per a noves pàgines o per a reanomenaments.
 • L'enllaç «hist» correspon a la pàgina d'historial de la pàgina editada: mostra a més d'aquesta edició totes les altres. Per a reanomenaments l'enllaç «hist» mostra l'historial de la pàgina amb el títol nou.
 • Una m en negreta indica que l'usuari ha marcat l'edició com a menor. Només els usuaris registrats poden marcar les edicions menors per evitar abusos.
 • Una N en negreta indica que la pàgina és nova, és a dir, que no existia prèviament. És possible que un mateix canvi tingui les indicacions de «menor» i «nou». Típicament s'usa al crear noves redireccions.
 • Una b en negreta indica que l'edició ha estat feta per un bot (un compte d'usuari amb la marca de bot), o que l'edició ha estat amagada per un administrador.
 • Un signe ! en negreta indica que la pàgina no ha estat patrullada. Per a més informació vegeu Ajuda:Edició patrullada.
 • El següent enllaç és a la versió actual de la pàgina en qüestió.
 • 10:06 es refereix a l'hora CET/CEST. Podeu canviar l'hora a la vostra zona horària a les vostres preferències.
 • (+1,864) (generalment un número verd amb el signe +, o vermell amb -) es refereix al nombre de bytes que s'han afegit o tret.
 • El següent enllaç porta a la pàgina d'usuari, si es tracta d'un usuari registrat (com és usual amb enllaços interns, mostra la pàgina si existeix o si no la caixa d'edició per crear-la, amb formats diferents). Per usuaris no registrats l'enllaç porta a les seves contribucions.
 • Finalment, hi ha un enllaç a la pàgina de discussió de l'usuari (són aplicables els mateixos comentaris segons existeixi o no).
 • Per a reanomenaments, es proporciona l'enllaç tant al títol vell com el nou.

Les edicions anteriors al valor $wgRCMaxAge no es llisten als canvis recents. Això pot resultar especialment restrictiu si es demanen els canvis recents d'un espai de noms (possible a partir de la versió MediaWiki 1.5), en cas que les edicions en aquest espai no siguin gaire freqüents.

Preferències[modifica | modifica el codi]

Els usuaris registrats poden canviar les preferències per configurar la presentació dels canvis recents. Per a més ajuda vegeu com registrar-se i com configurar les preferències. Les opcions que afecten als canvis recents són:

 • Amaga les edicions menors en la pàgina de canvis recents: amaga totes les edicions que han estat marcades com a menors per usuaris registrats.
 • Agrupa els canvis per pàgina en canvis recents i llista de seguiment: amb aquesta opció activada, les edicions múltiples són agrupades. Aquesta opció utilitza JavaScript i no funciona a tots els navegadors (vegeu Compatibilitat dels navegadors amb MediaWiki). Per a més informació vegeu Ajuda:Canvis recents millorat
 • Dies a mostrar en els canvis recents: podeu seleccionar el nombre de dies a mostrar per defecte a la pàgina de canvis recents.
 • Nombre d'edicions a mostrar per defecte:: podeu seleccionar el nombre de canvis que es mostraran per defecte. Obtinguda la pàgina, hi ha enllaços per altres opcions. En el cas dels canvis recents millorat aquest nombre de canvis inclou aquells que inicialment estan amagats.

Capçalera de la pàgina de canvis recents[modifica | modifica el codi]

El contingut de MediaWiki:Recentchangestext surt al principi de la pàgina Especial:Canvis recents. Es pot editar segons les necessitats. MediaWiki Discussió:Recentchangestext és per discutir què hi hauria d'anar. Vegeu també més avall #Internacionalització.

Canvis recents a partir d'una hora determinada[modifica | modifica el codi]

Si heu carregat els canvis recent, per exemple, a les 12:07 del dia 25 oct 2014, us mostra un enllaç que diu «Mostra els canvis nous des de 12:07, 25 oct 2014», oferint-vos els canvis que encara no heu vist. Per poder utilitzar aquest enllaç més tard, després d'haver tancat la finestra o apagat l'ordinador, podeu desar-lo a les adreces d'interès del vostre navegador. Alternativament podeu desar la pàgina amb els canvis recents.

Per obtenir els nous canvis sense aquestes preparacions, utilitzeu:

//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Recentchanges&from=20141025120740

Podeu copiar aquesta URL en la barra de navegació i canviar el dia i l'hora (el format és any, mes, dia, hora, minut i segon, en horari UTC). El «Nombre de títols en canvis recents» establert a les preferències és aplicable. Aquesta funció no es pot usar conjuntament amb «amaga usuaris identificats» (vegeu més avall) a no ser que la URL es modifiqui manualment.

Amagar els usuaris registrats en els canvis recents[modifica | modifica el codi]

Una versió del canvis recents és Especial:Recentchanges/hideliu que només mostra els canvis fets per usuaris que no s'han registrat. Això pot ser útil per aquells que facin un seguiment del vandalisme. Funcions com veure els canvis a partir d'una hora determinada es poden combinar amb la funció hideliu però només manualment afegint a la URL &hideliu=1. Per exemple, seguint l'enllaç de l'hora (tal com es descriu més amunt) s'obté la URL

//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Recentchanges&from=20141025120740

Podeu canviar-la de la següent forma

//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Recentchanges&from=20141025120740&hideliu=1

per veure els canvis recents sense usuaris registrats i a partir d'aquesta hora.

Registres d'edicions canviats o perduts[modifica | modifica el codi]

Després de reanomenar una pàgina les edicions anteriors, inclosa la creació original de la pàgina, es mostren als canvis recents, i a altres pàgines, sota el nou nom.

Després de suprimir una pàgina les edicions anteriors, inclosa la creació original de la pàgina, no es mostren en els canvis recents, ni a altres pàgines.

En això, la funció de canvis recents difereix d'un registre real d'edicions (en el sentit que un registre no es modifica per canvis posteriors). Compareu Revisionisme històric.

En canvi, algunes edicions són en els canvis recents (mentre no caduquin) però no en l'historial, llistes de seguiment, seguiment d'enllaços o contribucions d'usuari: quan es reanomena una pàgina sobre una redirecció la creació d'aquella redirecció només és als canvis recents (i només, per descomptat, si era prou recent). En particular això passa en el cas de revertir un reanomenament al nom original, i subseqüents reanomenaments endavant i endarrere.

Bots[modifica | modifica el codi]

Els bots es poden mostrar als canvis recents afegint &hidebots=0 a la url. Els administradors poden marcar algunes edicions com si fossin de bot per amagar-les dels canvis recents per defecte. Vegeu Ajuda:Revertir canvis per a més informació.

Canal web[modifica | modifica el codi]

Es pot obtenir un canal web (RSS i Atom) dels canvis recents d'un wiki assignant a «feed» (un dels paràmetres disponibles a index.php) el valor «rss» o «atom»; per exemple, afegint «&feed=rss» o «&feed=atom» a la URL de la pàgina de canvis recents. Això proporciona les diferències d'un nombre d'edicions, cadascuna amb un enllaç a la pàgina actual. Depenent del navegador hi ha algunes possibilitats com ordenar-ho per autor. Vegeu també en:Wikipedia:Syndication.

Diferències amb la pàgina d'historial[modifica | modifica el codi]

En la pàgina d'historial cada línia representa una edició de la pàgina donada i la versió que en resulta.

 • «prev» és similar al «dif» explicat més amunt
 • «act» dóna les diferències entre aquesta versió i l'actual, que és l'acumulació de totes les edicions posteriors, incloses les que no es mostren en aquest historial perquè s'han fet després de carregar la pàgina.

Les funcions «act» i «prev» són similars a les dels canvis recents millorat, excepte que «act» en la primera línia no està enllaçat en la pàgina d'historial i en els canvis recents millorat dóna les diferències corresponents a l'última edició.

Vegeu també els llocs on apareix el resum de l'edició.

Internacionalització[modifica | modifica el codi]

El nom de capçalera de la pàgina de canvis recents és al missatge del sistema anomenat «recentchanges». Si no existeix a l'arxiu de missatges de la llengua del lloc, es mostra el nom per defecte en anglès Recent changes.

Un títol de pàgina local per utilitzar en enllaços interns, interwiki i externs, es pot especificar en l'arxiu de missatges amb l'element $specialPageAliases ('Recentchanges'). De totes formes Especial:Recentchanges també funciona.

Per defecte hi ha a cada pàgina normal un enllaç a la pàgina de canvis recents, amb el text del contingut del missatge de sistema «recentchanges» en l'arxiu de missatges de la llengua d'interfície especificada per l'usuari. Com més amunt, si no està definit s'usa un text per defecte.

En alguns llocs existeix la pàgina Mediawiki:Recentchanges, per exemple , amb un text alternatiu que substitueix al text per defecte.

Hi ha un missatge del sistema «recentchanges-url» que especifica l'enllaç de la pàgina de canvis recents. Però, segons s'explica més amunt, no hi ha necessitat de modificar el contingut en anglès «Special:Recentchanges». Si existeix un títol de pàgina local (vegeu més amunt) aquest es mostra, segons el navegador, en la barra d'estat (vegeu p.ex. els canvis recents en alemany). Això és un inconvenient pels usuaris que no estiguin familiaritzats amb la llengua del lloc i no hagin configurat la seva llengua d'interfície preferida. Per a aquests usuaris és útil tenir els noms genèrics d'enllaç (vegeu p.ex. els canvis recents en afrikaans)

Hi ha altres missatges del sistema, com «recentchangestext», relacionats amb els canvis recents.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia


A la Viquipèdia en català l'àlies per «Recentchanges» és «Canvis recents». Es poden utilitzar indistintament els dos noms per crear enllaços (amb el prefix Especial:).

Podeu especificar el nombre de canvis per pàgina a les vostres preferències, o seleccionant algun del valors mostrats a la pàgina. Altres valors es poden especificar a la URL de la pàgina amb el paràmetre &limit=xxx. Alguns valors no mostrats per defecte: 25 , 200 , 400 , 1000.

Podeu supervisar els canvis recents en articles de la Viquipèdia amb aquest canal RSS.

Per seguir els canvis en temps real per un canal IRC ho podeu veure a #ca.wikipedia del servidor irc.wikimedia.org.