Ajuda:Enllaç interviqui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Es poden crear enllaços interns a altres projectes de Wikimedia afegint el prefix del projecte. Per exemple, en: es refereix a la Viquipèdia en anglès, així l'enllaç [[en:Apple]] porta a en:Apple, l'article "Apple" en anglès.

Això s'anomena «interviqui» (InterWiki). A cada projecte hi ha especificat un mapa interviqui, una llista de projectes que es poden enllaçar amb el seu prefix corresponent (exemple). Aquests projectes per enllaçar no cal que utilitzin MediaWiki, ni tant sols cal que siguin un wiki.

Enllaços interviqui a Wikimedia[modifica]

Per fer enllaços entre versions en diferents llengües, les famílies de projectes de Wikimedia són Viquipèdia, Viccionari, Viquidites, Viquillibres i Viquitexts. Així, un enllaç com en:, de:, etc., s'aplica d'una Viquipèdia a una altra, d'un Viccionari a un altre, etc.

La funció d'enllaços entre llengües funciona també a Wikimedia Commons i produeix enllaços a les Viquipèdies. Això no és recíproc, un enllaç des d'una Viquipèdia a Commons és un enllaç intern del text.

Projectes i dreceres[modifica]

Projecte Títol complet Drecera
Viquipèdia [[[[wikipedia:]]]] [[w:]]
Viccionari [[wiktionary:]] [[wikt:]]
Viquinotícies [[wikinews:]] [[n:]]
Viquillibres [[wikibooks:]] [[b:]]
Viquidites [[wikiquote:]] [[q:]]
Viquitexts [[wikisource:]] [[s:]]
Viquiespècies [[wikispecies:]] [[species:]]
Viquiversitat [[wikiversity:]] [[v:]]
Fundació Wikimedia [[wikimedia:]]
[[foundation:]]
[[wmf:]]
Wikimedia Commons [[commons:]] [[c:]]
Meta-Wiki [[metawiki:]], [[metawikimedia:]]
[[metawikipedia:]], [[meta:]]
[[m:]]
Wikidata [[wikidata:]] [[d:]]
Wikimedia Incubator [[incubator:]]
MediaWiki [[mw:]]
Bugzilla [[mediazilla:]]
[[bugzilla:]]
Testwiki [[testwiki:]]

* Altres prefixos de Wikimedia: betawikiversity:, download:, dbdump:, mail:, mailarchive:, otrs:, OTRSwiki:, quality:, spcom:, tools:, tswiki:, svn:, rev:, wmania:, wm2005:, wm2006:, wm2007:, wm2008:, wm2009:.

La forma llarga no funciona dins del mateix projecte. La drecera funciona a tot arreu. (Aquesta és la intenció, però actualment no funciona a tots els projectes).

El mapa interviqui de Meta mostra molts prefixos que funcionen a qualsevol wiki que tingui el suport del mapa interviqui de Meta, no només en wikis amb MediaWiki. Alguns prefixos funcionen només amb una pàgina, per exemple: wikipediawikipedia: falla en canvi wikipediawikipedia:Interwikimedia link funciona. Aquest prefixos són indiferents a les majúscules o minúscules.

Els codis interviqui fora de Wikimedia tenen una limitació, que només es poden utilitzar dins d'un enllaç intern. Per exemple, per l'entrada "Joan" del Viccionari, un projecte de Wikimedia, s'hi pot accedir per [[wikt:Joan]] o http://ca.wikipedia.org/wiki/wikt:Joan. Tanmateix, l'últim mètode no funciona per wikis fora de Wikimedia. Per exemple, es pot accedir a la pàgina principal del wiki de Mozilla via [[MozillaWiki:Main Page]], però http://ca.wikipedia.org/wiki/MozillaWiki:Main_Page donarà un error.

Tècnica[modifica]

Els prefixos d'espais de noms d'un propi projecte no es poden utilitzar com a codi per a un projecte extern. Tanmateix, el prefix utilitzat per a un projecte extern pot coincidir amb un espai de noms d'aquell projecte. Com a resultat, per enllaçar a una pàgina en aquell espai de noms caldrà utilitzar el codi dos cops, per exemple: en:Wikisource:Wikisource:Scriptorium.

Per a la portabilitat entre projectes, es pot seleccionar un codi d'enllaç que funcioni igual a tots els projectes, per exemple: MetaWikipedia:wikibooks:Main Page. El codi superflu "MetaWikipedia:" evita que "wikibooks:" sigui interpretat com a prefix d'espai de noms quan el codi sigui utilitzat a Viquillibres mateix, mentre en un altre projecte el "MetaWikipedia:" serà ignorat. Aquests codis funcionen a tots els projectes, però no les funcions de detecció d'existència de la pàgina o d'enllaç a la pròpia pàgina.

Prefixos[modifica]

Els enllaços interviqui poden utilitzar prefixos per al projecte i/o per a la llengua. Sense el prefix, els enllaços són locals, per a pàgines en el mateix projecte i la mateixa llengua. Si es dóna només una llengua, anirà a una pàgina en el mateix (o similar) projecte per a la llengua especificada:

[[:fr:]] fr:
[[:os:]] os:

Si només s'especifica el projecte, típicament aniran a la mateixa llengua que l'origen. Com a màxim, es necessiten dos prefixos per a pàgines de qualsevol projecte existent i qualsevol llengua establerta:

[[s:de:Hauptseite]] s:de:Hauptseite
[[b:en:Main page]]  b:en:Main page

En el cas de més d'un prefix s'ha d'especificar un nom de pàgina. Per exemple, mentre que w: i en: des de la Viquipèdia en català porten a la pàgina principal de la Viquipèdia en anglès, un simple [[w:en:]] no funciona: w:en:.

Si la llengua és diferent, també funciona si s'especifica abans del projecte:

[[:de:q:Hauptseite]] de:q:Hauptseite
[[:en:n:Main page]]  en:n:Main page

però és preferible posar primer el projecte i després la llengua per evitar errades.

Dos prefixos poden tenir efectes inesperats, per exemple des de Meta els següents enllaços porten a diferents pàgines:

[[m:en:About]]  m:en:About
[[:en:m:About]] en:m:About
[[m:About]]     m:About

En el primer cas Meta ignora el codi m:, ja que és local, i interpreta en: com w:en:, el prefix per la Viquipèdia en anglès. En el segon cas, el prefix inicial en: porta a la Viquipèdia en anglès, on el segon prefix m: porta de nou a Meta. Els segon exemple tampoc funciona en pàgines de la Viquipèdia en anglès, només el tercer exemple funciona a tot arreu.

En altres paraules, els prefixos múltiples s'avaluen d'esquerra a dreta per servidors de Wikimedia (projecte i llengua). En projectes sense diferents llengües, com Meta o Commons (són multilingües en sí mateixos), el prefixos de llengua es poden utilitzar com a dreceres per w: més la llengua especificada:

[[:pl:2006]]   pl:2006
[[w:pl:2006]]  w:pl:2006
[[:pl:w:2006]] pl:w:2006

Des de Meta, els dos primers enllaços porten a la pàgina 2006 en polonès. El tercer porta a la Viquipèdia en anglès ja que el servidor seleccionat per :pl: interpreta els segon prefix w:.

Un enllaç interviqui universal, és a dir, que funcioni en qualsevol projecte de Wikimedia, es pot escriu com [[m:projecte:lllengua:pàgina]] (p.ex. m:b:nl:Wiskunde); així dirigeix l'anàlisi dels enllaços via Meta (bug 4285).

Wikia[modifica]

A Wikia, el prefix és el nom intern del projecte per alguns wikis vells. Per altres, s'afegeix al principi "Wikia:c:" (p.ex. [[Wikia:c:psychology]] o més curt [[w:c:trains:locomotive]]). (La "c" és per "city", un llegat de Wikicities el nom original de Wikia.)

Des de projectes de Wikimedia, utilitzeu [[wikiasite:psychology]], que dóna wikiasite:psychology; [[wikia:trains:locomotive]], que dóna wikia:trains:locomotive; o per la Wikia central, centralwikia:About Wikia.

Enllaços entre llengües[modifica]

Per a una llista completa de llengües actuals i els seus codis, vegeu w:List of Wikipedias

Per a una família multilingüe de projectes similars, amb un projecte per llengua, es pot instal·lar un sistema per enllaçar entre llengües definint escena $wgInterwikiMagic com a true i $wgHideInterlanguageLinks com a false. Si aquest projecte és en una família on això és aplicable, la pàgina m:Help:Interlanguage link demo serveix de demostració pel que se s'explica a continuació.

Un enllaç interwiki dins de la família es tracta de forma diferent, llevat que sigui en una pàgina de discussió de qualsevol espai de noms. Apareix en un o dos llocs de la pàgina web segons l'aparença seleccionada (a l'esquerra en Monobook, a la part superior i final en Clàssic).

Així, un enllaç entre llengües principalment és adequat per enllaçar amb la pàgina corresponent més propera en una altra llengua. No és adequat per enllaços múltiples de l'altra mateixa llengua. Vegeu Interlanguage use case per una discussió de problemes comuns amb aquest sistema i altres aplicacions possibles.

La funció també es pot utilitzar en una pàgina de descripció d'imatge, per enllaçar amb la mateixa imatge o similar en un projecte germà. Altres enllaços interwiki a imatges exigeixen dos punts inicials.

Fixeu-vos que si una pàgina es pot utilitzar com a plantilla (fins i tot si no és en l'espai de noms de plantilles), s'hauria d'anotar els seus enllaços entre llengües entre <noinclude> i </noinclude>, igual que les categories

Comparació:

  1. [[:en:enllaç]] o [[:categoria:nom]] són enllaços normals.
  2. [[m:en:enllaç]] o [[m:category:nom]] són enllaços interviqui, vegeu més amunt.
  3. [[categoria:nom]] sense dos punts inicials, afegeix la categoria a la pàgina.
  4. [[en:enllaç]] sense dos punts inicials, afegeix un enllaç entre llengües a la pàgina.
  5. <noinclude>[[categoria:nom]]</noinclude> el limita a la present pàgina.
  6. <noinclude>[[en:enllaç]]</noinclude> també el limita a la present pàgina.

Per a projectes com Meta, no tenir els dos punts inicials no té efecte, ja que Meta no té enllaços entre llengües. Per la Viquipèdia i projectes similars, és una diferència essencial. L'ordre mutu d'enllaços interllengua es conserva, però en canvi la posició dins del text wiki és indiferent, igual que amb les categories. Normalment es posen al final. Amb l'edició d'una secció, apareixen en la previsualització, si són en la secció que s'edita. Un enllaç al propi projecte, encara que porti el prefix del projecte, apareixerà dins del text.

Suposem que tenim les pàgines de:Zug, en:Train i fr:Train, llavors necessitem:

Així, no es pot simplement copiar cada llista, i encara menys utilitzar una plantilla. Per a més informació, vegeu:

Enllaços entre llengües dins una pàgina[modifica]

Per fer un enllaç entre llengües dins d'una pàgina cal posar dos punts incials (p. ex. [[:en:wiki|wiki]]). Això pot ser útil per enllaçar amb una pàgina en una altra llengua si no hi ha cap versió local disponible. Com a exemple, algunes plantilles per fer aquests enllaços de forma convenient:

Enllaços a altres llengües[modifica]

Un enllaç a altres llengües, en el sentit més ampli, inclou un enllaç a la pàgina corresponent en una altra llengua que, per al programari, és un enllaç normal, per oposició a la funció d'enllaços entre llengües descrit més amunt. en un projecte multilingüe pot ser un enllaç intern, per exemple la capçalera de la pàgina Meta:Interlanguage links.

Les possibles raons per incloure un enllaç a altres llengües en el cos de la pàgina són:

  • control sobre la posició
  • control sobre les etiquetes
  • la pàgina enllaçada tingui una àncora

Enllaços interviqui respecte enllaços externs[modifica]

Desavantatges dels enllaços interviqui:

  • El text wiki és menys transportable a altres wikis, ja que els projectes no sempre tenen un prefix interviqui per als mateixos llocs i, fins i tot si el tenen, els prefixos poden diferir.
  • No hi ha cap funció per trobar enllaços interviqui, mentre que es poden cercar enllaços externs amb Special:Linksearch (si està instal·lat). Això és pel fet que, mentre que hi ha una taula d'enllaços externs, no n'hi ha cap per als enllaços interviqui. La taula interviqui només emmagatzema els prefixos interviqui amb la seva traducció com a funció del paràmetre, no la utilització dels enllaços. La utilització de la cerca general de text, per cercar enllaços interviqui, és més feina per al servidor i, per tant, pot ser lent, no actualitzat o desactivat en hores punta.

Utilitzant plantilles com m:Template:H:mlw es combinen els avantatges d'enllaços interviqui i enllaços externs. Però quan una pàgina que utilitza aquesta plantilla es copia en un altre lloc, cal que existeixi una plantilla amb el mateix nom. Amb aquesta plantilla els enllaços interviqui es converteixen automàticament en enllaços interns i, així, es poden detectar i es pot utilitzar "Què hi enllaça"

Comparació:

  • [[imdbtitle:0389790|Bee Movie]] dóna Bee Movie
  • [http://www.imdb.com/title/tt0389790 Bee Movie] dóna Bee Movie

Les classes CSS aplicables són "extiw" i "external text". Un enllaç interviqui és més fàcil d'escriure, però si de totes formes un ja va abans a la pàgina web, es pot copiar l'URL.

Enllaços interviqui al mateix projecte respecte enllaços interns[modifica]

Desavantatges d'enllaços interviqui al mateix projecte respecte als enllaços interns:

  • no es detecta l'existència de la pàgina
  • la funció "Què hi enllaça" només funciona per enllaços interns

Avantatges d'enllaços interviqui al mateix projecte respecte als enllaços interns:

  • millor portabilitat entre projectes, a condició que s'apliqui el mateix prefix i que no sigui igual a un espai de noms

Utilitzant una plantilla com m:Template:H:ml es combinen els avantatges d'enllaços interns, enllaços interviqui i enllaços externs, a condició que una plantilla amb el mateix nom i contingut adaptat estigui present a l'altre lloc.

Vegeu també[modifica]


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia


Vegeu Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies