Aluminomagnesiohulsita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAluminomagnesiohulsita
Fórmula químicaMg₂AlO₂(BO₃)
Epònimmagnesiohulsita i alumini Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusKebirnin'ya creek (Nalednoye), riu Dogdo, conca del riu Yana, Verkhoyansk, Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaborats
Nickel-Strunz 10a ed.6.AB.45
Nickel-Strunz 9a ed.6.AB.45 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.V/G.03 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,334Å; b = 3,03Å; c = 10,5Å; β = 94,46°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colornegre
Maclescomunes
Duresa6
Lluïssoradamantina
Color de la ratllamarró fosc
Densitat3,84 g/cm³ (mesurada);
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2002-038
SímbolAmhul Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La aluminomagnesiohulsita és un mineral de la classe dels borats que pertany al grup de la pinakiolita. Rep el seu nom en al·lusió al domini de l'alumini a la seva composició i per la seva relació química amb la magnesiohulsita.

Característiques[modifica]

La aluminomagnesiohulsita és un borat de fórmula química Mg₂AlO₂(BO₃). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2002. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Es troba en forma de prismes diminuts arrodonits, de fins a 0,1 mil·límetres, inclosos en ludwigita fibrosa. La seva duresa a l'escala de Mohs és 6. És l'espècie amb alumini dominant anàloga a la magnesiohulsita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'aluminomagnesiohulsita pertany a «06.AB: borats amb anions addicionals; 1(D) + OH, etc.» juntament amb els següents minerals: hambergita, berborita, jeremejevita, warwickita, yuanfuliïta, karlita, azoproïta, bonaccordita, fredrikssonita, ludwigita, vonsenita, pinakiolita, blatterita, chestermanita, ortopinakiolita, takeuchiïta, hulsita, magnesiohulsita, fluoborita, hidroxilborita, shabynita, wightmanita, gaudefroyita, sakhaïta, harkerita, pertsevita-(F), pertsevita-(OH), jacquesdietrichita i painita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Nalednoye, a la conca del riu Yana, a Verkhoyansk (Sakhà, Rússia), l'únic indret on ha estat descrita, on es troba associada a altres minerals com la pertsevita-(F), la ludwigita i la calcita.

Referències[modifica]

  1. «Aluminomagnesiohulsite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 juny 2016].