Bacus (Leonardo da Vinci)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bacus
Bacus
Leonardo da Vinci, aprox. 1510-1515
Pintura a l'oli sobre taula transferit a llenç
177 × 115 cm
Museu del Louvre, París

Bacus (en italià, Bacco) és un quadre sovint atribuït al pintor renaixentista italià Leonardo da Vinci. Està pintat a l'oli sobre taula transferit a llenç i mesura 177 cm. d'alt i 115 cm. d'amplada i data del període 1510-1515. Es conserva al Museu del Louvre de París.

Alguns autors han afirmat que la pintura va poder ser obra de Cesare da Sesto, Cesare Bernazzano, Francesco Melzi o un "pintor llombard". El fons no sembla típic de l'obra de Leonardo i per això dóna lloc a especulacions sobre la seva autoria. Actualment es considera que és un quadre heretat per Salai, documentat el 1625 a Fontainebleau i el 1695 a les col·leccions reials franceses.

Anàlisi[modifica | modifica el codi]

L'obra se centra en un personatge assegut, la mà dreta del qual, amb el braç doblegat sobre el pit, assenyala cap a la dreta mentre que l'esquerra assenyala cap avall. És un jove pràcticament nu d'aspecte androgin. Està col·locat en una ambientació naturalista i suposa una tornada al tema de la figura clàssica. La figura humana té un modelatge suau aconseguit per l'esfumat.

No se sap amb certesa si Leonardo va pintar a Joan el Baptista al desert o al déu romà del vi i l'embriaguesa, Bacus. A la col·lecció del rei Francesc I apareixia com Sant Joan al desert. Per ser Joan el Baptista, no té a la mà el bastó crucífer típic de la iconografia clàssica i sí el que sembla un tirs. Malgrat tot, l'absència d'aquest símbol, al costat de la posició de les mans, podria indicar que sense la creu, estàs condemnat a l'infern, que seria a on està assenyalant amb la mà esquerra. El fons del paisatge, a més a més, no és pròpiament un desert, ja que apareix vegetació.

Segons part de la crítica, originàriament representava sant Joan al desert, amb els seus atributs típics i solament posteriorment, entre 1683 i 1695, se li van afegir la corona de pàmpols, la pell de pantera i el carràs de raïm, atributs de Bacus. Cap d'aquests atributs bàquics apareixen a dues còpies conegudes de l'obra: una de Cesare da Sesto i una altra a l'església de San Eustorgo de Milà; i sí que apareixen, tanmateix, en una derivació pintada per Andrea del Sarto i que es conserva a Worcester.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • "Leonardo", Los grandes genios del arte, n.º 17, Eileen Romano (dir.), Unidad Editorial, S.A., 2005, ISBN 84-89780-69-2
  • Cirlot, L. (dir.), Museo del Louvre II, Col. «Museos del Mundo», Tomo 4, Espasa, 2007. ISBN 978-84-674-3807-9, pág. 95

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bacus (Leonardo da Vinci) Modifica l'enllaç a Wikidata