Can Palauet (masia)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Palauet
Imatge
Dades
TipusMasia i casa forta Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvi
Característiques
Estil arquitectònicgòtic tardà
arquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMataró (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRda. President Tarradellas. Mataró (Maresme)
Map
 41° 32′ 20″ N, 2° 25′ 13″ E / 41.5389°N,2.42032°E / 41.5389; 2.42032
Format perTorre de Can Palauet Modifica el valor a Wikidata
BCIN
IdentificadorBCIN: 159-MH
BIC: RI-51-0005008
IPAC: 170 i 8635

Can Palauet és una masia als afores de la ciutat de Mataró amb una torre de defensa protegida com a bé cultural d'interès nacional. La masia de Can Palauet està situada vora la Riera d'Argentona, prop del límit amb el terme municipal homònim. La masia consta de dues parts diferenciades: la casa, amb el celler, els estables i els corrals, i la magnífica torre, datada el 1568.

Any 1909

La masia està formada per una planta baixa i un pis. Està coberta per una teulada de dos vessants amb el carener perpendicular a la façana, en la qual destaca el portal rodó adovella i el finestral principal del segle xvi amb un guardapols rematat lateralment per dos petits caps esculpits i una espitllera sota el llindar. A la façana posterior, on hi ha el celler, destaca la llinda granítica amb la data de construcció gravada: "A 6 DE MARS 1568". A l'interior sobresurt un pilar de pedra tallada que suporta la jàssera de fusta o biga mestra de l'entrada. Un accés directe des del primer pis condueix a la torre de defensa.[1]

La torre, de planta circular, consta de planta baixa, dos pisos i terrat emmerletat, amb matacans a tot el volt. A la planta baixa, coberta amb volta esfèrica de cassetons, s'hi instal·là posteriorment una capella. L'accés a la torre, exempta, es feia originàriament per una de les finestres del pis, i després s'hi feu un pas cobert que relligà la torre a la casa. Les obertures estan realitzades amb carreus de pedra, presentant les llindes de les finestres guardapols a dalt i als llindars hi tenen una espitllera.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Palauet
  1. «Can Palauet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 15 març 2014].
  2. «Torre de Can Palauet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 abril 2012].