Caragol cristià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Caragol jueu)
Infotaula d'ésser viuCaragol cristià
Otala punctata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
OrdreStylommatophora
FamíliaHelicidae
GènereOtala
EspècieOtala punctata Modifica el valor a Wikidata
(O.F. Müller, 1774)
Nomenclatura
ProtònimHelix punctata Modifica el valor a Wikidata
Identificació d'Otala punctata; vegeu el llavi blanc i l'espiral baixa

El caragol cristià, caragol jueu o vinyala (Otala punctata) és una espècie de mol·lusc gastròpode terrestre de la família Helicidae endèmica de la Mediterrània occidental, molt comú als Països Catalans.

Distribució[modifica]

Otala punctata habita l'est de la península Ibèrica, Illes Balears, sud de França, Còrsega i nord-oest d'Algèria.[1][2][3] Ha estat introduïda a Sardenya i Malta,[3] Estats Units, Argentina i Uruguai,[4] i, recentment, a Xile.[5]

Característiques[modifica]

És, amb el caragol bover (Helix aspersa), el caragol gran més freqüent als Països Catalans. La seva conquilla és gruixuda i sòlida, de diàmetre major (fins a 4 cm), més deprimida, amb l'espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares.

Espècies similars[modifica]

Al sud de la península Ibèrica i a las Balears, Otala punctata conviu amb Otala lactea, una espècie molt semblant,[2] de la qual es diferencia perquè l'obertura està menys intensament acolorida, amb el llavi usualment blanc.[3]

La vaqueta (Iberus gualterianus alonensis) podria també confondre's amb Otala punctata, però és de color més clar i viu especialment en terrenys calcaris rocosos, abruptes i desforestats.

Història natural[modifica]

Otala punctata abunda als cultius de secà, mentre que el cargol bover prefereix zones més ombrívoles i humides, com els horts i vores de cursos de agua.[2] Com la resta de pulmonats, és hermafrodita simultani.

Gastronomia[modifica]

Igual que Helix aspersa, es recol·lecta activament i és molt apreciat en gastronomia.

A la comarca de l'Anoia es especialment apreciada aquesta varietat de cargol i se'l coneix com a vinyala (cargol de vinya).

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.