Castellví (llinatge)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Castellví, cavallers i senyors, van ser una nissaga nobiliària procedent de Borgonya, que passà a Catalunya cap a l'any 975,[1] i es va estendre pel regne de València arran de la reconquesta al segle xiii.[2]

Branques i membres destacats[modifica]

Senyors de Carlet

Gonçal de Castellví (segle XIV) fou senyor de Carlet i un dels seus descendents masculins directes, en Jordi de Castellví i López de Mendoza, va rebre el títol de comte de Carlet l'any 1604. Felip Linus de Castellví i Ximénez de Urrea (1670 - 1740) va ser un destacat militar de l'arma de cavalleria. La línia es va extingir amb Joaquim Antoni de Castellví i Idiáquez (mort el 1800) oncle segon i padrí de bateig de la Duquessa d'Almodóvar (1764 - 1814).

Línia de Castellar

Joan de Castellví i Mercader tingué un quadrinét, Tomàs de Castellví i Adell, que heretà el Comtat de Castellar (nom antic del poble de Quesa)[3] i les baronies o senyories de Bicorb, Benedrís, Rafelguaraf i Vilanova. El seu renebot Vicent Maria de Castellví i Montsoriu (segle xviii) heretà, entre altres, les baronies de Torres Torres i Manuel. Després, el net d'aquest darrer, Antoni Benet de Castellví i Duran, esdevingué hereu del comtat de Carlet; la seua neta Helena de Castellví i Shelly es casà amb l'infant Enric d'Espanya (1823 - 1870). La línia es va extingir amb Isabel Maria del Carme Castellví Gordon (1867 - 1949) qui aportà els seus títols nobiliaris, per matrimoni, als Armet de Barcelona.

Línia de Vilanova

Encetada per Enric Castellví de Ibarrola, comte de Vilanova i baró de Torres Torres. Fou oncle d'Isabel Maria del Carme, adés esmentada.

Línia de Benimuslem

Fundada per Lluís de Castellví i Joan, qui comprà la baronia de Benimuslem el 1441.

Branca de Vilatorques

D'aquesta línia destacà Josep de Castellví i d'Alagó, marquès de Vilatorques (1690). Va succeir-lo el seu fill Joan Basili de Castellví i Coloma (mort el 1754) governador de València i virrei de Nàpols.

Branca sarda

D'aquesta destacà Pau de Castellví, qui fou creat marquès de Cea de Sardenya el 1643.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Gran Enciclopedia de la CV, volum IV, p. 185; vegeu l'entrada "Castellví"". València: Editorial Premsa Valenciana, 2005. ISBN 84-87502-51-2.
  2. «Castellví (llinatge)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Gran Enciclopedia de la CV, volum IV, p. 160; vegeu l'entrada "Castellar, Condado de"". València: Editorial Premsa Valenciana, 2005. ISBN 84-87502-51-2.