Cistícola xiuladora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cisticola lateralis)
Infotaula d'ésser viuCistícola xiuladora
Cisticola lateralis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes1,51 g (pes al naixement) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries2,4 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22713283 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCisticolidae
GènereCisticola
EspècieCisticola lateralis Modifica el valor a Wikidata
Fraser, 1843

La cistícola xiuladora [1] (Cisticola lateralis) és una espècie d'ocell de la família dels cisticòlids. Els hàbitats naturals inclouen boscos secs subtropicals o tropicals, sabana seca i sabana humida.

Hàbitat i distribució[modifica]

Es pot trobar a diverses regions d'Àfrica, com ara Angola, Benín, Burundi, Camerun, República Centreafricana, República del Congo, Costa d'Ivori, Gabon, Gàmbia, Ghana, Guinea, Kenya, Libèria, Mali, Nigèria, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo, Uganda i Zàmbia.

Taxonomia[modifica]

El nom del gènere, Cisticola, va ser erigit pel naturalista alemany Johann Jakob Kaup el 1829.

Cisticola deriva del grec antic kisthos, "rossa", i del llatí colere, "habitar".[2]

Subespècies[modifica]

  • Cisticola lateralis modestus
  • Cisticola lateralis lateralis
  • Cisticola lateralis antinorii

Descripció[modifica]

La cistícola xiuladora és un ocell de mida mitjana que té una longitud corporal de 13-16 cm. Els mascles pesen entre 14 i 21 grams i les femelles entre 12 i 19 grams.

Els mascles reproductors tenen les galtes de color gris-marró i el pili i les parts inferiors de color marró sutge. La cua també és de color gris-marró amb el cos principal majoritàriament marró fosc, amb tocs de marró vermellós. A més, la majoria dels mascles tenen la gola de color blanc, el bec negre i les potes de color rosa apagat. Quan els mascles no estan en època de reproducció, adquireixen un color més marró vermellós, el color de la panxa és més pujat i el pit més grisós.

Les femelles de cistícola solen tenir plomes més pàl·lides, un bec més marró i una forma corporal més esvelta que els mascles. Els joves són més prims que els adults i el ventre és d'un color groc apagat. El bec és marró amb trossos de groc i alguns tenen les parts inferiors de color vermell brillant.

La subespècie antinorii és d'un marró més pàl·lid amb una complexió més esponjosa i sense canvis de plomatge estacionals. La modestus és de mida més petita i tot el plomatge és més vermellós, juntament amb el pili gris-marró.

Distribució i rang[modifica]

Aquesta espècie és molt diversa i la tendència poblacional sembla estable, per tant, no s'acosta als llindars de vulnerabilitat sota el criteri de mida de l'abast o tendència de la població. La subespècie antinorii es pot trobar des de la República Centreafricana fins a l'oest de Kenya, el lateralis des de Senegambia fins a Nigèria i Camerun i el modestus des de Gabon fins al nord d'Angola i el sud de la República Democràtica del Congo.[3]

Ecologia[modifica]

Dieta i comportament de caça[modifica]

La dieta de les cistícoles xiuladores consisteix principalment en insectes i vertebrats. Aquests inclouen tèrmits (Isoptera), escarabats (Coleoptera), llagostes (Orthoptera), insectes (Hemiptera) i aranyes (Araneae). Acostumen a caçar i buscar farratge en famílies i grups, rarament sols. Aquests grups extreuen nutrients de diverses vegetacions del sòl o prop del seu entorn.[4]

Reproducció[modifica]

Les cistícoles mascles són polígams, però tenen períodes de reproducció solitaris i territorials. Cantaran des de les capçades dels arbres, a la vista de les femelles i ocasionalment faran vols d'exhibició.

Les femelles construeixen nius discrets sovint amb forma ovular amb entrades laterals. Estan fets d'herba seca i fulles verdes que s'uneixen amb teranyines i fulles addicionals a la part superior per crear camuflatge. Un niu comú pot arribar a sobresortir entre 0,2 i 0,6 metres del terra. La posta mitjana és d'uns 2-3 ous i els pollets són alimentats tant pel mascle com per la femella.

Referències[modifica]

  1. «Cistícola xiuladora». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 05/11/2022(català)
  2. Jobling, James A. The Helm dictionary of scientific bird names [electronic resource : from aalge to zusii]. London : Christopher Helm, 2010. ISBN 978-1-4081-3326-2. 
  3. «Cisticola lateralis (Whistling Cisticola) - Avibase». avibase.bsc-eoc.org. [Consulta: 25 octubre 2022].
  4. Ryan, Peter (en anglès) Birds of the World, 2020. DOI: 10.2173/bow.whicis1.01.