Dehomag

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDehomag

EpònimAlemanya i Herman Hollerith Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci
empresa Modifica el valor a Wikidata
Indústriaelectromecànica, processament de dades, Manufacture of computers and peripheral equipment (en) Tradueix i mecànica de precisió i indústria òptica Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaGmbH Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació30 novembre 1910
Data de dissolució o abolició6 maig 1949 Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perIBM Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixtargeta perforada, keypunch (en) Tradueix, IBM card sorter (en) Tradueix i tabuladora Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
Empleats23 (1914) Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuIBM (1924–) Modifica el valor a Wikidata

Dehomag, acrònim de Deutsche Hollerith-Maschinen Gesellschaft GmbH («Companyia alemanya de les màquines Hollerith» en català) fou una companyia alemanya, filial i franquícia d'IBM. El nom alemany Hollerith es refereix a la seva tecnologia de màquines a targetes perforades, que es desenvolupà cap a 1890 per l'investigador germano-estatunidenc Herman Hollerith per l'Oficina del Cens dels Estats Units.

Història[modifica]

El 8 de gener del 1934, la Dehomag obrí una fàbrica de mecanografia a Lichterfelde, barri de Berlín. A la inauguració oficial de la fàbrica es trobava Rudolf Schmeer, en representació del Deutsche Arbeitsfront, i Arthur Görlitzer, enviat del Partit Nazi, que representà el Sturmabteilung.

Posteriorment, Dehomag proporcionà la tecnologia Hollerith al Tercer Reich d'Adolf Hitler, el que permeté una renovació industrial ràpida de l'armament i una disminució de l'atur. Aquesta tecnologia fou acusada d'haver facilitat l'execució de la «Solució final» pel règim nazi.

Bibliografia[modifica]