Discussió:Constanța

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Gent, la societat catalanoparlant no està preparada per posar el nom principal de l'article en romanès, per la simple raó que una ț (és a dir, una t amb "cua") no existeix en català, i acaben passant aberracions com que la gent escriu Constanta enlloc de Constanța (endònim), i ho pronuncia igual, amb t, enlloc de la pronúncia real com a Constantsa. El nom en català tradicional és Constança (exònim), que es pronuncia pràcticament idèntic a la pronúncia en romanès Constanța (/kon'stan.ʦa/).

Usar Constança fa que es pugui "confondre" amb la Constança alemany (Konstanz), però no hi fa res - s'indica (Romania) i ja està. És millor que escriure-ho amb una simple t (que s'acabarà pronunciant precisament com una simple t).

Aquest doblet endonímic (ciutat d'Alemanya i ciutat de Romania) existeix en altres idiomes llatins, com ara l'italià, el francès, el castellà, l'aragonès, el portuguès, el vènet, etc. i en el llatí mateix, on les dues ciutats porten el mateix endònim. També en euskera i en letó. I fins i tot en esperanto... Trobo que l'hauríem de reanomenar de Constanța a Constança, per evitar aberracions com ara que l'esAdir indiqui que s'ha d'escriure Constanta, amb una t simple.Catgirl (disc.) 13:01, 30 des 2020 (CET)[respon]

Hi estic d'acord.—Leptictidium (digui) 13:06, 30 des 2020 (CET)[respon]
Dit i fet! —Catgirl (disc.) 13:17, 30 des 2020 (CET)[respon]
D'acord amb vosaltres però hi hauria d'haver una referència que Constança és el nom tradicional en català. La GEC, per exemple, escriu Constanța, a diferència de la ciutat alemanya que sí que posa com a Constança. Si no en trobem referències hauríem de deixar el nom romanès, amb la t amb cua, igual que fem amb els noms turcs que també tenen una gran quantitat de diacrítics i grafies estranys al català.
I d'acord també que val més no seguir gaire l'EsADir perquè habitualment ho fa tot diferent que les fonts fiables acadèmiques.--Pere prlpz (disc.) 23:20, 30 des 2020 (CET)[respon]