El Cafè de la Marina (pel·lícula de 1933)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl Cafè de la Marina
Fitxa
DireccióDomènec Pruna i Ozerans Modifica el valor a Wikidata
ProductoraOrphea Films Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1933 Modifica el valor a Wikidata
Durada94 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcatalà Modifica el valor a Wikidata
Rodatgeel Port de la Selva Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enEl Cafè de la Marina Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0023863 Letterboxd: navys-cafe TMDB.org: 1023566 Modifica el valor a Wikidata

El Cafè de la Marina és una pel·lícula catalana de 1933 escrita i dirigida pel cineasta Domènec Pruna, basada en l'obra teatral homònima de Josep Maria de Sagarra. Va ser estrenada a Barcelona el 1934,[1] i es considera el primer llargmetratge rodat originalment en llengua catalana.

Va ser produïda per Orphea Films; el director de fotografia va ser Adrien Porchet, el muntatge va anar a càrrec d'Antonio Graciani i la música va ser composta per Lorenzo Torres Nin Demon. Els decorats van ser obra del pintor Pere Pruna, germà del director,[2][3] i els exteriors van ser rodats a El Port de la Selva, amb el so enregistrat en directe.[4][5]

La pel·lícula es va estrenar el 23 de febrer de 1934 al Cine Urquinaona de Barcelona, on es va exhibir durant una setmana. Un incendi va destruir les còpies de la cinta, tot i que s’han conservat fotogrames i algunes fotos del rodatge.[6]

Repartiment[modifica]

Altres intèrprets van ser Vicenç Peidró, Senyora Simó, Manolita de Oya, Josep Vitervo, Pepita Tort, Corberó, Tina Buj, Farsac, Nicolau Barquet, Margarita Ortega, Ofelia Ortega i Carme Torres.[3][2][4]

Producció[modifica]

El pintor Pere Pruna i Ocerans, germà del director, s'encarregà dels figurins, els decorats i la direcció artística en general.[3] Al Diccionari del cinema a Catalunya també s'esmenten les seves germanes, la "Pepita", "Pepeta" o Josefa Pruna i l'Angelina Pruna, com a secretària de rodatge i muntadora, respectivament,[1] però no s'indica si treballaren en aquest projecte o en alguns altres. El muntatge final passà per diverses mans.

Aquesta adaptació del poema dramàtic de Sagarra és considerada el primer llargmetratge produït a Catalunya en català; si bé se'n va rodar simultàniament una doble versió en castellà,[2] d'acord amb un contracte signat per Lemoine, cap dels Estudios Orphea Film de Barcelona. El rodatge s'inicià al juliol de 1933, amb els interiors a l'estudi dels Orphea i els exteriors a Port de la Selva. Rodat en prosa, el cost de la producció va ser reduït. Es va estrenar al cinema Urquinaona de Barcelona, però només va romandre en cartellera una setmana. La versió en castellà es va estrenar a Bilbao el 1934, però a Madrid no ho feu fins a l'any 1941. Un incendi va destruir les còpies de la cinta, tot i que en romanen fotogrames o algunes fotos del rodatge.[7][3][8]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Domènec Pruna i Ozerans | enciclopedia.cat». [Consulta: 26 gener 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «El cafè de la Marina (pel·lícula)». Diccionari del cinema a Catalunya, dins L'Enciclopèdia.cat, Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «III Premi Cinema Rescat d'Investigació Cinematogràfica. El Cafè de la Marina (1933), de Domènec Pruna. Un primer pas sense continuïtat immediata al cinema sonor català», Javier Muñoz Felipe, Cinema Rescat, Associació Catalana per la Recerca i Recuperació del Patrimoni Cinematogràfic, Barcelona, 2008 (text en català amb versió en castellà a la fi). [Accedit el 22-12-2020].
  4. 4,0 4,1 «El cafè de la Marina | Barcelona Film Commission». [Consulta: 26 gener 2023].
  5. Comas, Àngel. Diccionari de llargmetratges: el cinema a Catalunya durant la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme (1930-1975). Cossetània Edicions, 2005. ISBN 978-84-9791-096-5. 
  6. Gasch, Sebastià «Urquinaona. - «El Cafè de la Marina», producció Orphea Films, dirigida per Domènec Pruna». L'Opinió, 25 de febrer de 1934 : núm. 852 p.7.
  7. Romaguera i Ramió, Joaquim Diccionari del cinema a Catalunya. Enciclopèdia Catalana [Barcelona], 2015, pàg. 132.
  8. El cafè de la Marina al repositori de la Filmoteca de Catalunya. [Accedit el 22-12-2020].

Vegeu també[modifica]