Especialistas Secundarios

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEspecialistas Secundarios
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup de teatre Modifica el valor a Wikidata
EspecialitatHumor absurdo
País d'origenBarcelona, Catalunya
Història
Creació1998
Activitat
MembresÍñigo Espinosa Vila
Javier Hernáez Escaño (Naneh)
Armand Anjaumà Checa

Lloc webespecialistassecundarios.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): esecundarios Modifica el valor a Wikidata

Especialistas Secundarios és un trio d'humoristes especialitzat en humor absurd i surrealista. El grup està integrat per Íñigo Espinosa Vila (Barcelona, 5 d'octubre de 1973), Armand Anjaumà Checa (Barcelona, 15 de juny de 1970) i Javier Hernáez Escaño - Nane o Naneh - (Madrid, 19 de setembre de 1967).

En els darrers anys Especialistas Secundarios han experimentat en el camp de la televisió treballant per a formats veterans (com Íñigo a Buenafuente) i obrint les seves pròpies vies (52 a Localia Televisió, Animales Secundarios a La Sexta, Disculpin la Interrupció a La 2 de TVE o UAU! a Cuatro).

Història[modifica]

Es van conèixer a l'academia d'estudis radiofònics Aula Radio (Barcelona). Naneh, qui anava per actor de doblatge però els altres dos el van convèncer que guanyar-se la vida fent riure seria molt més divertit, els van aconseguir el seu primer treball a Onda Rambla. Allà, després de col·laborar amb Goyo Prados van passar el 1998 a treballar a la Cadena SER, al programa La Ventana conduït per Gemma Nierga. Aquesta col·laboració es va estendre per 2 anys.

Des de l'any 2000 inicien la seva marxa amb un programa propi de 30 minuts diaris per a Ràdio Barcelona. Inicialment integrat al programa La Contraportada després va passar a anomenar-se igual que el grup: Especialistas Secundarios. Durant l'estiu de 2014 i després de més d'una dècada en antena obtenint molt bons resultats a la seva franja horària en l'Estudi General de Mitjans (EGM) Ràdio Barcelona va decidir suspendre el programa, emès ininterrompudament fins al 18 de juliol de 2014.

Programes i productes[modifica]

Ràdio[modifica]

  • Especialistas Secundarios, (també conegut com El show de los Especialistas Secundarios nomenat així en alguna falca pel Marcoan, col·laborador del programa), és el nom actual, s'emet a Ràdio Barcelona (Cadena SER), de dilluns a divendres de 13:30 a 14:00. Des dels seus inicis fins a la temporada 2008-2009 es va emetre de 15:30 a 16:00h

Anteriorment aquest espai estava integrat al programa La contraportada, presentat per Toni Ruiz.

Televisió[modifica]

  • Animales Secundarios, emès per La Sexta el 29 de març de 2009. Dirigit per Gilbert Arroyo i produït per Media 3.14. Especial de 70 minuts on s'explicaven històries curioses d'animals presentades amb un subtil toc d'humor surrealista.
  • Especialistas Secundarios, programa emès per Localia Catalunya.

Llibre[modifica]

Premis[modifica]

2005: premi ONDAS al millor programa de TV local per 52 (Localia), «per la seva imaginació i frescura en la recerca de nous formats per a televisió».[3]
2006: premi GAG al millor guió de ràdio.

Col·laboracions[modifica]

Especialistas Secundarios amb Carles Francino i Javier Coronas a Hoy por hoy

Els Especialistas Secundarios (o algun dels seus components) participen -o han participat- com a col·laboradors en els següents espais:

Ràdio[modifica]

Televisió[modifica]


Per a televisió, Armand va protagonitzar una sèrie d'anuncis per a la cadena d'electrodomèstics i informàtica Media Markt.

Col·laboradors[modifica]

Al llarg del programa, solen tenir un espai fix de col·laboració:

  • Marcoan, personatge heterogeni interpretat per Juan Carlos Ortega que -en diverses caracteritzacions- manifiesta la seva incondicional admiració envers ells, la seva relació amor/odi amb el seu pare i l'estima per la seva mare.
  • Ivan Díez Oliver -també conegut com a Ivancito amb un etern i camaleónic espai de concurs els dijous, amb la participació de dos oïdors.
  • Jordi Pou -J. Power-, tècnic de so que de tant en tant exerceix de lacònic comentarista, amb les contudentes «i tant», «estic llest» i «si».

Alguns ex-col·laboradors que han passat pel programa són:

  • David Ruiz, comentarista musical d'eterns riures.
  • Jordi Carbó, meteoròleg que anunciava la previsió del temps.
  • Josep Maria Ganyet,[6] comentarista d'Internet amb la secció «Internet amb el Ganyet».
  • Yosette, vident que donava prediccions a la gente que trucava.

Curiositats[modifica]

  • A Armand, els especialistes també el coneixen com a el Otro (o Otlo), gràcies a alguna falca de Juan Carlos Ortega.
  • En els seus primers anys, gran part dels gags tenien com a protagonista a algú de cognom Romagosa.
  • El seu primer bolo fora d'estudi el van radiar des del CCCB allà pels començaments del segle XXI; posteriorment han 'actuat' a Vilanova i la Geltrú, l'institut Milà i Fontanals de Barcelona, stands itinerants de la cadena SER per tot Espanya, etc.
  • Mollet del Vallès (Le Mollet) surt recurrentment als seus gags.
  • La llista de productors/tècnics de so que han passat pel programa és interminable: Alfons de Ros, Chus de la Hermosa, Frank Escarp, Franki Pereira, Guiomar Roglán, Jordi Medrano, Oriol Querol, Óscar Peret, Pere Bernal jr., Salva Coromina, etc., etc., etc.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]