Estrella roja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'estrella roja.

L'Estel vermell o estel roig (estrella roja per castellanisme) de cinc puntes és un dels símbols ideològics i religiós més estesos, motiu pel qual s'ha estès el seu ús a emblemes, escuts i banderes de moltes nacions amb propòsits molt variats.

En el socialisme[modifica]

Dins el socialisme té un ús molt estès, representant alhora els cinc dits de la mà del proletariat i els cinc continents, relacionant-lo amb la internacionalització del lema marxista: "Proletariats de tots els països, uniu-vos!". En menor mesura també es relaciona amb els cinc grups que possibilitaren el trànsit al socialisme: la joventut, els militars, el proletariat, la pagesia i els intel·lectuals.

L'estel vermell fou col·locat al costat de la falç i el martell a la bandera de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, esdevenint tot un símbol emprat per representar el comunisme. Així fou utilitzada en moltes de les banderes i escuts dels països autodenominats socialistes com la República Federal Socialista de Iugoslàvia, Albània, Romania, Hongria, etc.

El diari militar de la Unió Soviètica portava el nom d'Estel Vermell (en rus, Красная звезда), nom que manté avui en dia com a portaveu del Ministeri de Defensa de la Federació Russa.

D'ençà de la caiguda dels governs comunistes, l'estrella roja està prohibida o se n'estudia la prohibició a Hongria,[1] Ucraïna,[2] Lituània[3] o Polònia[4]

A Veneçuela, el Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) que dona suport a la revolució bolivaria d'Hugo Chávez també porta l'estrella roja com a símbol representatiu del socialisme del segle XXI. A Mèxic, diverses organitzacions han utilitzat l'estrella roja en els seus emblemes, com l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional o L'Exèrcit Popular Revolucionari (EPR). A Argentina, l'òrgan oficial de l'Exèrcit Revolucionari del Poble (ERP), grup guerriller d'orientació marxista durant la dècada dels 1970 es denomina "Estrella Roja".

Escuts[modifica]

Banderes i emblemes[modifica]

Ús esportiu[modifica]

Diversos clubs esportius han utilitzat l'estel vermell com a emblema o en els seus escuts. Fins i tot alguns porten el nom d'estrel vermell.

Ús comercial[modifica]

Es pot trobar també l'estrella roja en logos com els de:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estrella roja
Vegeu Estrella roja en el Viccionari, el diccionari lliure.
  1. EFE «Prohíben el uso de símbolos nazis o comunistas en Hungría» (en castellà). El Nacional, 22-04-2013 [Consulta: 17 desembre 2015].
  2. «Ucraïna estudia prohibir la simbologia nazi i soviètica». El punt Avui, 05-07-2008 [Consulta: 17 desembre 2015].
  3. Heath, Michael «Lithuania Bans Public Display of Soviet, Nazi Symbols, BBC Says» (en anglès). Boomberg, 17-06-2008 [Consulta: 17 desembre 2015].
  4. Cienski, Jan «Polonia, alborotada por una nueva ley que prohíbe los símbolos comunistas» (en castellà). lainformacion.com, 17-12-2015 [Consulta: 30 desembre 2009]. Arxivat 31 de desembre 2009 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2009-12-31. [Consulta: 17 desembre 2015].