Forn morú

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
'Forn morú' en una cuina magrebina.

Forn morú és la denominació popular que reben diversos enginys d'origen àrab amb diferents usos, en cuina, terrisseria, fabricació de calç, etc.[1] La denominació "àrab-moruna", tan usada pels terrissaires, és sinònim d'antic i vell, sent els forns àrabs ja anomenats enginys que ja eren usats per romans i pels pobles ibèrics que, naturalment, serien represos més tard pels musulmans.[2][3]

En tota la Espanya (s'han localitzat restes des de Gibraltar a Guipúscoa, i des de Galícia a les Balears[4][5]) el tipus de forn morú conegut com a Caleras o forn de calç des del segle xv i esmentat per Antonio de Nebrija, va ser freqüentment utilitzat per a la fabricació de guix amb destinació als paraments dels habitatges humils, molts d'ells, senzilles alqueries de tova i calç; alguns d'aquests forns van romandre actius fins a mitjans del segle xx. En la comunitat de Madrid, per exemple, s'han arribat a localitzar més de cent exemplars.[6]

Referències[modifica]

  1. Caro Bellido, Antonio. Diccionario de términos cerámicos y de alfarería. Cádiz: Agrija Ediciones, 2008, p. 140-1. ISBN 84-96191-07-9. 
  2. Sempere Ferrándiz, Emili (1992): "Catalogación de los hornos de España y Portugal".
  3. Seseña, Natacha. Cacharrería popular. La alfarería de basto en España. Madrid, Alianza Editorial, 1997, p. 69-76. ISBN 84-206-4255-X. 
  4. Ruta Construyendo y blanqueando, caminos de cal, en Andalucía y Marruecos.
  5. Parque etnológico de Caimari
  6. Puche Riart, Octavio and Mazadiego Martínez, Luis Felipe and Orche García, Enrique (1999) Hornos morunos de yeso de la Comunidad de Madrid.

Vegeu també[modifica]