Francesc I de Mèdici

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc I de Mèdici

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 març 1541 Modifica el valor a Wikidata
Florència (República de Florència) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 octubre 1587 Modifica el valor a Wikidata (46 anys)
Poggio a Caiano (Gran Ducat de Toscana) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Malària Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCapella funerària dels Mèdici Modifica el valor a Wikidata
Regent
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca, polític Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolGran duc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaMèdici Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJoana d'Àustria (1565 (Gregorià)–1578), mort del cònjuge
Bianca Cappello (1578 (Gregorià)–1587), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsElionor de Mèdici
 ( Joana d'Àustria)
Filippo de' Medici
 ( Joana d'Àustria)
Maria de Mèdici
 ( Joana d'Àustria)
Anna de' Medici
 ( Joana d'Àustria)
Antonio de' Medici
 ( Bianca Cappello) Modifica el valor a Wikidata
ParesCosme I de Mèdici Modifica el valor a Wikidata  i Elionor de Toledo Modifica el valor a Wikidata
GermansBia de' Medici, Virgínia de Mèdici, Maria de Cosme de Mèdici, Lucrècia de Mèdici, Isabella de Mèdici, Garcia de Mèdici, Pietro de' Medici, Don Giovanni de' Medici, Joan de Mèdici, Ferran I de Mèdici i Pedricco de' Medici Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 981170
Rittrato di Francesco I de' Medici, obra de Bronzino.

Francesc I de Mèdici o Francesc I de Toscana (Florència, Ducat de Florència 1541 - íd., Gran Ducat de Toscana 1587) fou un noble italià, membre de la Dinastia Mèdici, que va esdevenir Gran Duc de Toscana entre 1574 i 1587.

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 25 de març de 1541 a la ciutat de Florència sent el segon fill, el primer mascle, del duc Cosme I de Mèdici i Elionor de Toledo. Fou net per línia paterna de Giovanni dalle Bande Nere i Maria Salviati, i per línia materna de Pedro Álvarez de Toledo y Zúñiga i de la marquesa de Villafranca Juana Osorio y Pimentel.

Fou germà, entre d'altres, del Gran Duc Ferran I de Mèdici; de Maria de Mèdici; d'Isabella de Mèdici, casada amb Paolo Giordano I Orsini; i de Lucrècia de Mèdici, casada amb Alfons II d'Este.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà, en primeres núpcies, el 18 de desembre de 1565 amb Joana d'Àustria, filla petita de l'emperador Ferran I del Sacre Imperi Romanogermànic i Anna d'Hongria. D'aquesta unió nasqueren:

Després de la mort de la seva esposa Joana l'11 d'abril de 1578, es va casar en segones núpcies el 5 de juny de 1578 amb la seva amant Bianca Cappello.[1] D'aquesta unió no tingueren fills, si bé Francesc I adoptà els fills que Bianca havia tingut anteriorment:

Ascens al poder[modifica]

Francesco I de' Medici bambino , obra de Bronzino (1511)

A la mort del seu pare, ocorreguda l'abril de 1574, fou nomenat Gran Duc de Toscana, si bé a diferència del seu pare, que sabé mantenir la independència del Gran Ducat, el seu govern estigué supeditat a la voluntat imperial. De caràcter dèspota, incrementà molt els impostos per poder fer front a les demandes provinents de l'Imperi.

Creà un centre manufacturer especialitzat en porcellana i gres, si bé aquests centres no prosperaren fins després de la seva mort. Continuà amb la tradició de patrocini de les arts, creant el Teatre Mèdici i fundant l'Accademia della Crusca. Igual que el seu pare fou un apassionat de l'alquímia.

Francesc I morí el 19 d'octubre de 1587, el mateix dia que Bianca Cappello, a la ciutat de Florència, sent enterrat a la Basílica de Sant Llorenç d'aquesta ciutat. La mort dels dos esposos el mateix dia feu pensar en una mort per enverinament i no pas per malària, raons oficials de la mort.[2] Experts forenses i toxicòlegs de la Universitat de Florència van reportar proves d'enverinament per arsènic en un estudi publicat el desembre de 2006 al British Medical Journal, en el qual relaten que mostres del fetge de Francesc, preses de la cripta, van indicar nivells d'arsènic "molt superiors" als normals.[3][4]

A la mort sense descendents masculins fou succeït pel seu germà Ferran I de Mèdici.

Referències[modifica]

  1. López Poza, Sagrario. La cultura emblemática bajo el valimiento del duque de Lerma (1598-1618), 2011, p. 252. ISBN 978-84-936776-7-1. 
  2. Francesco Mari; Aldo Polettini, Donatella Lippi, Elisabetta Bertol (2006). "The mysterious death of Francesco I de' Medici and Bianca Cappello: an arsenic murder?". BMJ 333
  3. "Uccisi con l'arsenico: risolto il giallo dei Medici"; Corriere della Sera, 28 de desembre de 2006.
  4. (castellà) Tras cuatro siglos de misterio, se supo que fueron envenenados Arxivat 2007-01-26 a Wayback Machine. Clarín, 4 de gener de 2007.

Enllaços externs[modifica]



Precedit per:
Cosme I de Mèdici
Gran Duc de Toscana
1574-1587
Succeït per:
Ferran I de Mèdici