Grup de la fluorita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la fluorita
Grup de minerals

Fluorita (blau) amb pirita (daurat).
Fórmula químicaMX₂
Classificació
Categoriahalurs
Propietats
Més informació
Any d'aprovació2010
Referències[1]

El grup de la fluorita és un grup mineral de la categoria dels halurs. El grup engloba tres minerals: la fluorita (CaF₂), la fluorocronita (PbF₂) i l'estronciofluorita (SrF₂). Els membres del grup han estat descrit en tots els continents. Va ser publicat per primera vegada l'any 2010, i aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2011.[2]

La fórmula general del grup és MX₂, on M pot ser substiduïda per Ca, Pb i Sr i X per F.

El grup està integrat per tres espècies minerals:

Espècie Fórmula
Fluorita CaF₂
Fluorocronita PbF₂
Estronciofluorita SrF₂

En petrologia, els minerals del grup de la fluorita són un component essencial de la borengita, una roca ígnea ultrapotàssica afanaica amb les concentracions més altes de K₂O registrades (més del 14% en percentatge) entre les roques alcalines,[3] i un component accessori en granits rics en fluor.[4]

Jaciments[modifica]

La fluorita es troba àmpliament distribuïda per tot el planeta, al contrari de la fluorocronita que ha estat descrita únicament a la República de Sakha (Rússia), i de l'estronciofluorita, descrita només a la Península de Kola (Rússia). Als territoris de parla catalana destaquen les mines de Gualba, els afloraments de Singuerlín, les mines d'Osor i la mina Atrevida; també són força coneguts els exemplars octaèdrics de color verd molt luminescents de la mina i pedrera Berta (terme municipal de Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental) i els cúbics de diversos colors de Sant Marçal del Montseny (Viladrau, Osona).

Referències[modifica]

  1. «Fluorite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Mills, Stuart J.; Kartashov, Pavel M.; Gamyanin, Gennadii N.; Whitfield, Pamela S.; Kern, Arnt; Guerault, Hugues; Kampf, Anthony R.; Raudsepp, Mati «Fluorocronite, the natural analogue of β-PbF2, from the Sakha Republic, Russian Federation». European Journal of Mineralogy, 23, 4, 01-07-2011, pàg. 695–700. DOI: 10.1127/0935-1221/2011/0023-2136.
  3. «Borengite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 12 desembre 2017].
  4. «Fluorine-rich granite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 12 desembre 2017].

Bibliografia[modifica]

  • ̈Mills S.J., Kartashov P.M., Gamyanin G.N., Whitfield P.S., Kern A., Guerault H., Kampf A.R., Raudsepp M. (2011) Fluorocronite, the natural analogue of β-PbF2, from the Saha Republic, Russian Federation. Eur. J. Min., 23, 695-700.