Hermenegildo Sábat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHermenegildo Sábat

(2011) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Hermenegildo Mariano Sábat Garibaldi Modifica el valor a Wikidata
23 juny 1933 Modifica el valor a Wikidata
Montevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 octubre 2018 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
Activitat
Ocupaciócaricaturista, periodista, artista visual, professor d'art Modifica el valor a Wikidata
OcupadorClarín (1973–2018) Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaMenchi Sábat Modifica el valor a Wikidata
Família
PareJuan Carlos Sábat Pebet Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webhermenegildosabat.com.ar Modifica el valor a Wikidata

Hermenegildo Sábat (Montevideo, 23 de juny de 1933 - Buenos Aires, 2 d'octubre de 2018)[1] va ser un dibuixant uruguaià que visqué a Buenos Aires, conegut com a Menchi Sábat.[1]

Trajectòria[modifica]

Va publicar els seus primers dibuixos amb quinze anys al diari Acción de Montevideo. Va treballar com a fotògraf, impressor off-set, redactor, periodista, essent nomenat el 1965, redactor del diari uruguaià El País, ocasió en la qual va prendre la decisió de renunciar, perquè no desitjava assumir la tasca de dirigir un diari, i va abraçar la seva vocació d'artista plàstic.

Des de 1966 a l'Argentina, va desenvolupar la seva carrera de caricaturista als diaris La Opinión, Primera Plana, Atlántida i des de 1973 Clarín, on il·lustra la pàgina de política.

Nacionalitzat argentí el 1980, ha rebut nombrosos reconeixements i homenatges, va rebre el "premi Maria Moors Cabot", atorgat per la Universitat de Colúmbia (1988) -pel seu treball en temps de la dictadura militar argentina-, va ser declarat "Personalitat Emèrita de la cultura argentina" i "Ciutadà il·lustre de la ciutat de Buenos Aires" (1997). Va rebre el títol de "doctor honoris causa" de la Universitat de la República (Uruguai) i va ser declarat "Ciutadà Il·lustre" de Montevideo (2003).[2]

És el guanyador del Premi Nou Periodisme CEMEX+FNPI en la modalitat homenatge, atorgat per CEMEX i per la Fundació Nuevo Periodismo, presidida per Gabriel García Márquez.

El 2009 participa amb un original d'una caricatura d'El Dante, realitzat per al diari Clarín, en la mostra "Bicentenari: 200 anys d'Humor Gràfic" que el Museu del Dibuix i la Il·lustració realitza al Museu Eduardo Sívori de Buenos Aires, homenatjant als més importants creadors de l'Humor Gràfic a l'Argentina a través de la seva història.

Docència[modifica]

El 1982 va crear la Fundació Artes Visuales, la qual presideix, on el seu taller de San Telmo ensenya dibuix, pintura, gravat, il·lustració i procura infondre "respecte per l'art".

Ástor Piazzolla, Hermenegildo Sábat, mural ceràmic al Metro de Buenos Aires.

Crítiques des del poder[modifica]

Sábat, reconegut per la seva conducta "irreprotxable" davant el poder, va ser criticat per la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, qui va manifestar el seu enuig Arxivat 2009-04-22 a Wayback Machine. amb una caricatura del dibuixant per a la secció "El País" del diari argentí Clarín (en la qual aquesta apareix amb la boca embenada), qualificant-la de "missatge quasimafiós".

Aquesta reacció de la primera mandatària va motivar un pronunciament d'ADEPA (entitat que uneix als principals editors i mitjans periodístics de l'Argentina), la qual va expressar la seva preocupació pel "creixent clima de suspicàcies oficials cap a la premsa" (vegeu comunicat en castellà) Arxivat 2010-04-14 a Wayback Machine.

Llibres publicats[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Hermenegildo "Menchi" Sábat en la última entrevista a GENTE: "Hace 80 años estoy aprendiendo a dibujar"». Infobae, 02-10-2018 [Consulta: 20 març 2022].
  2. «Murió el dibujante uruguayo Hermenegildo Sabat». El Observador, 02-10-2018 [Consulta: 20 març 2022].

Enllaços externs[modifica]