Hippotion osiris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHippotion osiris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSphingidae
GènereHippotion
EspècieHippotion osiris Modifica el valor a Wikidata
(Dalman, 1823)
Nomenclatura
Sinònims
  • Sphinx osiris Dalman, 1823

Hippotion osiris és un lepidòpter heteròcer glossat de la família Sphingidae.

Distribució[modifica]

A la península Ibèrica rarament es pot troba algun exemplar extraviat provinent d'Àfrica, sobretot a Andalusia (zones com Gibraltar o Cadis). És sedentària a Àfrica central i afrotropical, tot i que és més rara a la costa est. Mostra comportament migratori, protagonitzant migracions cap al nord del continent, oferint possibilitats a l'arribada d'algun exemplar a Europa i a Àsia (on s'ha observant durant els últims anys a Israel).

Descripció[modifica]

Imago[modifica]

Envergadura alar entre 85 i 98 mm. Molt similar a Hippotion celerio, tot i que H. osiris és més gran, presenta quatre franges negres a l'abdomen i no té cel·les a les ales posteriors. Cos en forma de fletxa i ales anteriors amb franges color crema, marrons i verdes oliva que van de la base fins a la punta de les ales; ales posteriors rosades. Tòrax i abdomen marró/verd oliva amb línies verticals blanques o grogues.

Eruga[modifica]

Pot arribar a mesurar 90 mm. S'hi troben dues formes amb coloracions verda o marró i dos grans ocels al primer segment abdominal seguits de dos blancs que inicien dues franges blanques que acaben a la cua, llarga i blanca. Presenta una prima línia dorsal fosca; cap verd o marró.

Hàbitat[modifica]

Camps de vinya, jardins, parcs públics, zones obertes... L'eruga s'alimenta principalment de Vitis i Parthenocissus, més rarament de Rumex, Polygonum, Impatiens, Cissus, Ipomoea, Spathodea, Fuchsia i rubiàcies.

Període de vol[modifica]

De primavera a tardor. A la seva distribució original s'han capturat exemplars entre setembre i novembre, ara bé, els exemplars d'Israel apareixien al juny.

Bibliografia[modifica]

  • P.C. Rougeot & P. Viette. Guía de Campo de las Mariposas Nocturnas de Europa y Norte de África. ISBN 84-282-0567-1.

Espècies relacionades[modifica]

Enllaços externs[modifica]