Idiurus zenkeri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuIdiurus zenkeri Modifica el valor a Wikidata

Exemplar conservat al Museu de Ginebra Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN10796 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaAnomaluridae
GènereIdiurus
EspècieIdiurus zenkeri Modifica el valor a Wikidata
Matschie, 1894
Nomenclatura
EpònimGeorg August Zenker Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Idiurus zenkeri és una espècie de mamífer rosegador de la família dels anomalúrids.[1] Viu al Camerun, la República Centreafricana, el Congo, la República Democràtica del Congo, Guinea Equatorial i, possiblement, Uganda. Es tracta d'un animal nocturn. El seu hàbitat natural són els boscos humits tropicals de plana i montà. És una espècie en risc mínim, és a dir, no sembla que hi hagi cap amenaça significativa per a la seva supervivència.[2]

Aquest tàxon fou anomenat en honor del jardiner, botànic i zoòleg alemany Georg August Zenker.[3]

Descripció[modifica]

Es tracta de l'espècie més petita entre els anomalúrids, amb una llargada de cap a gropa d'entre 6,3 i 7,5 centímetres. La cua és molt llarga, arribant a longituds entre 8,3 i 10,4 centímetres, el que representa aproximadament el 130% de la llargada de cap a gropa. El seu pes és d'uns 18 grams. Les potes posteriors fan entre 14 i 17 mm.[4] El seu pelatge és suau i dens. Els pèls dorsals tenen una longitud d'aproximadament 8 mil·límetres. La coloració a l'esquena i al ventre és de color marró mig. Els pèls són de color gris fosc al naixement i la part central, mentre que a l'extrem són de color marró mig. El cap té els pèls de color similars als de l'esquena, i no presenta dibuixos especials. Les vibrisses són llargues i arriben a fer fins a 35 mil·límetres. Les orelles arrodonides són de mida mitjana i fan entre 11 i 15 mm, i a la part superior són gairebé completament glabres.[4]

Les potes davanteres són curtes. Les mans tenen un pèl primaveral als costats exteriors i quatre dits aproximadament igual de llargs amb urpes negres. Les potes posteriors són lleugerament corbades i tenen cinc dits als peus, que també són aproximadament de la mateixa longitud.

El crani té una longitud total d'una mitjana de 20,9 mil·límetres i una amplada mitjana de 12 mil·límetres.[4]

Distribució[modifica]

Viuen al Camerun i a la part continental de Guinea Equatorial, i també tenen presència a la regió fronterera entre la República Democràtica del Congo i la República Centreafricana, així com al nord-est de la República Democràtica del Congo. És possible que també visquin a l'extrem occidental d'Uganda, encara que no hi ha prou evidències.[2]

Ecologia[modifica]

És nocturn i gairebé exclusivament arborícola. Passa el dia en forats als arbres, on s'acumulen nombrosos animals, incloent d'altres tipus com l'esquirol volador de Lord Derby.

Referències[modifica]

  1. Wilson, Don E. (ed.); Reeder, DeeAnn M. (ed). Mammal Species of the World (en anglès). 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. 2,0 2,1 Hutterer, R.; Decher, J. Idiurus zenkeri. UICN 2008. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, edició 2008, consultada el .
  3. Beolens, B.; Watkins, M.; Grayson, M. The Eponym Dictionary of Mammals (en anglès). Johns Hopkins University Press, 2009, p. 459. ISBN 978-0801893049. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Stafford, Brian J.; Thorington, Richard W. «Idiurus zenkeri, Zenker's Pygmy Anomalure (Pygnmy Scaly-Tailed Flying Squirrel).». A: Mammals of Africa Volume III. Rodents, Hares and Rabbits. (en anglès). Londres: Bloomsbury, 2013, p. 614-615. ISBN 978-1-4081-2253-2. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Idiurus zenkeri