Kim Jong-nam

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKim Jong-nam

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ko) 김정남 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 maig 1971 Modifica el valor a Wikidata
Pyongyang (Corea del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 2017 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Districte de Sepang (Malàisia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Enverinament Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
Altres nomsPang Xiong Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Kim Il-sung Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit del Treball de Corea del Nord Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarForces Armades de Corea del Nord Modifica el valor a Wikidata
Rang militarcoronel Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLee Hye-kyung (en) Tradueix
Shin Jong-hui (en) Tradueix
Myung-ra (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsKim Han-sol (en) Tradueix
 ( Lee Hye-kyung (en) Tradueix)
Kim Kum-sol (en) Tradueix
 ( Shin Jong-hui (en) Tradueix)
Kim Sol-hui (en) Tradueix
 ( Lee Hye-kyung (en) Tradueix)
Kim Hyun-kyung (en) Tradueix
 ( Myung-ra (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
ParesKim Jong-il Modifica el valor a Wikidata  i Song Hye-rim Modifica el valor a Wikidata
GermansKim Jong-un, Kim Jong-chul, Kim Sul-song i Kim Yo-jong Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm9078295 TMDB.org: 1898889 Modifica el valor a Wikidata

Kim Jong-nam (en coreà: 김정남 transliterat com Kim Chŏng-nam) (Pyongyang, 10 de maig de 1971 – Districte de Sepang, 13 de febrer de 2017) va ser un polític nord-coreà, fill gran de Kim Jong-il, l'antic líder del país asiàtic. Fins al 2001 se'l va considerar com el successor del seu pare.

Primers anys[modifica]

Jong-nam va néixer a Pyongyang, fill de Song Hye-rim, una de les tres dones de les quals se sap que han tingut fills amb Kim Jong-il. Com que el líder nord-coreà pretenia mantenir en secret la seva relació amb Song degut a la desaprovació paterna, en un principi Jong-nam no va anar a l'escola, sinó que va ser enviat a viure amb la germana gran de la seva mare, qui el va educar a casa seva.[1] El 1996, Jong-nam va ingressar a una escola d'elit pels fills d'alts càrrecs del Partit del Treball de Corea.

Incident del 2001[modifica]

El maig del 2001, Jong-nam va ser arrestat quan va arribar a l'Aeroport Internacional de Narita, a Tokio. Al moment d'arrest, anava acompanyat de dues dones i un nen de quatre anys identificat com el seu fill. Estava viatjant amb un passaport dominicà fals i utilitzant un àlies xinès, Pang Xiong (en Pinyin Pàng Xióng),[cal citació] que literalment significa Ós Gras.[2] Jong-nam portava una jaqueta estatunidenca negra i una cadena d'or. Després de passar dies detingut, va ser deportat a la Xina. En un principi Kim va dir que era al Japó per visitar Tokyo Disneyland. L'incident va fer que Kim Jong-il cancel·lés un viatge a la Xina per la vergonya que van tenir ambdós països. Segons la revista japonesa Shukan Shincho, Jong-nam hauria fet tres entrades clandestines a territori japonès.

Últims anys a l'exili[modifica]

El South China Morning Post va informar l'1 de febrer de 2007 que Kim Jong-nam havia viscut d'incògnit amb la seva família a Macau durant uns tres anys i que aquest era motiu de certa vergonya pels governs de Macau i Xina.[3]

La televisió sud-coreana i el South China Morning Post també van informar que el 2007, Kim Jong-nam tenia un passaport portuguès. No obstant això, les autoritats portugueses i el cònsol portuguès a Macau, Pedro Moitinho d'Almeida, van declarar que si Kim tenia aquest document, seria una falsificació.[4]

El gener del 2009, Kim Jong-nam va dir que no tenia "interès" a prendre el poder a Corea del Nord, declarant que només ell volia decidir sobre el seu futur.

L'1 de gener de 2012, el diari japonès Yomiuri Shimbun va informar que Kim Jong-nam havia volat secretament el 17 de desembre de 2011 a Pyongyang des de Macau, després de saber que el seu pare havia mort aquell dia, i es diu que va acompanyar a Kim Jong-un per mostrar els seus últims respectes cap al seu pare. Després d'uns dies, va tornar a Macau i no va ser present al funeral per evitar especulacions sobre la seva successió.[5]

Mort[modifica]

El 14 de febrer de 2017, els mitjans de comunicació sud-coreans van informar que Kim Jong-nam havia estat assassinat a l'Aeroport Internacional de Kuala Lumpur a Malàisia, enverinat per dues dones no identificades. Com que l'individu en qüestió viatjava a Malàsia amb el pseudònim de "Kim Chol", els funcionaris de Malàsia no van confirmar inicialment que Kim Jong-nam era l'home assassinat.[6]

La policia de Malàsia va confirmar que Kim Jong-nam va morir en ser traslladat de l'aeroport a un hospital, però van dir que la causa encara no es coneixia. Més tard, el director del Departament d'Investigació Criminal de Malàsia, Mohmad Salleh, va dir als mitjans de comunicació: "No hi ha senyal que Kim hagi estat assassinat".[7] Funcionaris del govern de Malàsia van confirmar que els funcionaris nord-coreans es van oposar a qualsevol forma d'autòpsia. Alguns informes inicials van mencionar com a possibles armes mortals alguna forma d'esprai enverinat o agulles.[8] No obstant això, i sabent la informació disponible, tampoc es descarta que hagués tingut un atac de cor.

Referències[modifica]

  1. Lee, Adriana S. «Secret Lives» (en anglès). Time. Arxivat de l'original el 2008-04-08. [Consulta: 29 octubre 2007].
  2. «Death of Kim's consort: Dynastic implications» (en anglès). Asia Times Online, 02-09-2004 [Consulta: 28 octubre 2008]. Arxivat 2013-10-03 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2013-10-03. [Consulta: 18 febrer 2017].
  3. Toy, Mary-Anne (2 de febrer de 2007). "Kim's playboy son parties in Macau". Sydney Morning Herald. Consultat el 14 de febrer de 2017.
  4. Filho de Kim Jong-il com passaporte português CM. Consultat el 15 de febrer de 2017.
  5. Kim's eldest in 'secret visit' to see body (AFP, 1 de gener de 2012)
  6. Corea del Norte, sospechosa de la muerte del medio-hermano del líder norcoreano Reuters. Consultat el 14 de febrer de 2017.
  7. Kim Jong Un's half-brother Kim Jong Nam dead in Malaysia, local police confirm NK news. Consultat el 16 de febrer de 2017.
  8. El hermano del líder norcoreano, envenenado con agujas CNBC. Consultat el 16 de febrer de 2017.