Mont Sinaí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb Mount Sinai.
Vista des del cim del mont Sinaí

El mont Sinaí (2.285 m) a la península del mateix nom (Egipte), és la muntanya on, segons l'Antic Testament, Moisès va rebre les Taules de la Llei amb els Deu Manaments. Als seus peus hi ha el monestir de Santa Caterina. La veu Horeb, significa «sec, desolat», i respon bé a l'aspecte dels cims granítics de la península. Fou potser, des del seu origen, sinònim de Sinaí? És possible que hagués indicat alguna diferència local, que desaparegué més tard. Encara què, si es pren a Sinaí per adjectiu, es podria explicar com el mont o massís d'Horeb pogué rebre aquest epítet a causa de la proximitat al desert de Sin, o, segons alguns autors, a causa del déu Sin. Es creu tanmateix, que no s'ha de donar a cap d'aquest una localització massa precisa. Pel que respecta a la teoria de relacionar el doble nom de Sinaí i Horeb amb una idea còsmica, o sigui de la Lluna i del Sol, és una opinió que es deixa a mans de hom.

El Jebel Musa és un massís elevat, de forma oblonga, d'uns 3.200 m. de llarg per 1.600 d'ampla, dirigit, en la seva més ampla dimensió, de NO. a SE.; la seva altura mitjana és de 2.000 m, sobre el nivell del mar; 450 m. sobre els uadis que lenvolten. La seva cresta acaba en el dos extrems amb cims de major altura; al S. per un cim únic, de 2.244 m., anomenat (com la muntanya) Jebel Musa; al NO. amb tres o quatre escarpa dures, nomenades col·lectivament Ras Sufsafeh, del nom de la més elevada entre totes elles i que té 2.144 m, sobre el nivell del mar.

Ara bé, per escollir entre aquestes dues muntanyes la que representa pròpiament el Sinaí bíblic, malgrat que la Bíblia no aporta cap llum directa, proporciona tanmateix, certs arguments indirectes, en virtut dels quals es pot eliminar el Jebel Serbal per escollir Jebel Musa. Aquesta mateixa opinió va sostenir decididament l'eminent orientalista benedictí Bonaventura Ubach i Medir, del monestir de Montserrat.

Geografia bíblica[modifica | modifica el codi]

Segons els Textos Sagrats, el cim de la muntanya santa dominava el lloc on estaven reunits els israelites, no el lloc del campament, sinó aquell en el que Moisès els havia ajuntat per a presenciar les aparicions divines; Hi havia d'haver, doncs, al peu de la muntanya una plana força gran per a contenir el poble. La muntanya havia d'ésser força aïllada, amb el fi d'establir certs límits que impedissin que els homes i els animals toquessin els llindars. El cim havia de ser un pic ben determinat i visible des del pla. Finalment la Bíblia suposa que els voltants del Sinaí estaven ben proveïts d'aigua, ja que Moisès llençà el vedell d'or, reduït a pols, <al torrent que baixa de la muntanya>. Per altra banda, havent els hebreus romàs en aquells paratges durant un any, s'ha de creure que allí hi havia pastures suficients per al bestiar.

Aquests trets no es poden aplicar a Jebel Serbal, ja que ni als seus voltants i ha cap pla per a rebre tan gran gentada com la que formava aquell poble, i el cim més alt no és visible des de cap punt del Uadi Adjeléh, i si només d'un o dos llocs del Uadi Feiran, i malgrat que hi ha un mica d'aigua pels voltants, no hi ha cap torrent que baixi de la muntanya, de forma que respongui al text bíblic. Jebel Musa pel contrari omple totes les condicions desitjades, especialment el seu cim nomenat Ras Sufsafeh. L'únic lloc capaç de contenir una gran gentada és el pla d'er-Ráhah, i des d'ella el cim de Jebel Musa és totalment invisible, estant tapat per les altures intermèdies del Raf-Sufsafeh. Aquest, doncs, es té pel teatre dels esdeveniments narrats en l'Èxode. És impossible trobar un lloc més adequat a l'escena memorable de la promulgació de la Llei: la planúria d’er-Ráhah té una superfície de més de 300 hectàrees, si se li afegeixen les pendents baixes dels turons que l'envolten i l'entrada de les tres valls principals que en ella desemboquen. Era, doncs, més que suficient per a contenir la gentada dels israelites, per nombrosos que se'ls suposi.

De tots els punts d'aquell vast amfiteatre la multitud que podia seguir amb la vista el que succeïa en el cim de Ras Sufsafeh, el qual, en el fons de la planúria, s'eleva bruscament a uns 600 m. en forma de gegantina tribuna. El complet aïllament de la muntanya en tres dels seus flancs, els seus murs quasi perpendiculars, expliquen el dit vers de les barreres de les que s'havia d'envoltar. Per altra banda, l'aigua i les pastures que hi ha pels voltants de Jebel Musa permeteren als hebreus romandre molt de temps en el Sinaí: el rierol que corre al Uadi Schreich va poder molt bé ésser aquell on Moisès llençà el vedell d'or.

Sinaí bíblic[modifica | modifica el codi]

« Esdevingué al tercer dia en ratllar l'albada, i hagué trons i llampecs, un dens núvol sobre el mont i un poderós ressonar de trompetes [...]. tot el mont Sinaí fumejava, tot el mont tremolava amb violència. Ell cridà en Moisès a dalt de la muntanya. Moisès pujà i Ell li digué... »
Bíblia (Èxode 19, 16-20)

El que va ocórrer després forma part dels fonaments del món judeo-cristià, però també de la filosofia. Segons la tradició Moisès rebé aquí els Deu Manaments. Des de llavors, la muntanya de Moisès (Jabal Musa) és un dels llocs més sagrats per a jueus i cristians. El cim de la muntanya és el lloc en què el cel i la terra es toquen.

També els musulmans el consideren sagrat i, inclús, es menciona en L'Alcorà (sura 95). L'afluència de peregrins a la cima és constant. Tots els dies centenars de persones comencen en el monestir de Santa Caterina l'ascensió d'aproximadament tres hores. Molts recorren els primers trams a lloms de camells, però encara són més el que fan a peu l'escarpat camí.

Sortida del sol al Mont Sinaí

La peregrinació comença normalment per la nit, ja que la get ve a presenciar la sortida del sol. L'últim tram del camí és massa estret i empinat per als camells i es fa necessari trepar els últims metres per una escala de 800 graons. Una vegada a dalt, l'esforç es veu recompensat pel grandiós joc de llums que origina el sol ixent. Les roques semblen posar-se incandescents quan el sol surt darrere les escarpades cimes de l'est, més enllà del Mar Roig. El gris obscur va essent substituït per un brillant roig ataronjat, les roques adquireixen tonalitats de color crema i, quan finalment el sol s'aixeca en el cel, les penyes seguen la vista.

Sobre el cim es troba una petita capella dedicada a la Santíssima Trinitat i una petita mesquita. Normalment, ambdues romanen tancades. Però inclús sense edificis sacres, aquest lloc sant desperta sensacions inoblidables en tots aquells que el visiten.

La muntanya de Moisès, en el Sinaí, és verdaderament un lloc en que el cel i terra semblen tocar-se.

Muntanya de Santa Caterina del Sinaí[modifica | modifica el codi]

Els cims del Sinai

Muntanya de Santa Caterina del Sinaí (Amb 2.646 m. d'altura és la muntanya més alta del Sinaí)

« <¡Oh! Però que cansat i sencerament incòmode és el camí. I la muntanya s'aixeca tant escarpada com pujar a una teulada. A més, durant el descens es va desprendre perillosament un tros de roca: si el Senyor i la benaventurada Caterina no m'hagessin protegit, sens dubte hauria mort.> »

així descriu el frare pelegrí Félix Fabri, la Baixa Edat Mitjana, la seva visita a la muntanya de Santa Caterina (Jabal Katrinah).

Poc ha canviat des de llavors. En aquestes regions inaccessibles del Sinaí es pot experimentar el desert i la muntanya en el seu estat més elemental i primitiu. Soledat i silenci són aquí freqüentment els únics acompanyants. El límpid aire, el fascinant cel estrellat i una naturalesa, intacta en la seva major part, també permeten viure al modern pelegrí una mescla d'aventura i recolliment. Es penetra física, mental i espiritualment en el món de les primeres tradicions jueves i cristianes. Se succeeixen els vestigis del monacat primitiu i s'aprèn dels beduïns que viuen aquí des de fa mil·lennis com es resisteix al calor i el fred i quina és l'energia del Sinaí.

Segons la llegenda, les restes de santa Caterina d'Alexandria foren portades fins aquest cim pels àngels, que la prengueren sota la seva protecció després del seu martiri. Caterina era un jove bella, instruïda i molt eloqüent que amb la seva commovedora retòrica aconseguia persuadir inclús al filòsofs i savis perquè acceptessin la fe cristiana. Tanmateix, aquest do, despertà la colera de l'emperador pagà, el qual ordenà lligar-la a una roda i dar-li suplici, però els àngels descendiren i destruïren l'instrument de tortura.

Aquest esdeveniment provocà la conversió al cristianisme de l'esposa de l'emperador, que exigí al seu marit que desistís de tota crueltat. Malgrat tot, ell embogí de colera i ordenà decapitar la seva dona i la Caterina. Però de la ferida no brollà sang, sinó llet. Perquè mans impies no poguessin deshonrar el cadàver vingueren els àngels i s'emportaren Caterina a la muntanya, on li donaren sepultura.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mont Sinaí

Coord.: 28° 32′ 23″ N, 33° 58′ 24″ E / 28.53972°N,33.97333°E / 28.53972; 33.97333