New Orleans Saints

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióNew Orleans Saints

MascotaGumbo (en) Tradueix i Sir Saint (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EpònimWhen the Saints Go Marching In (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusclub de futbol americà Modifica el valor a Wikidata
Creació1967
Activitat
Esportfutbol americà Modifica el valor a Wikidata
LligaNational Football League Modifica el valor a Wikidata
Instal·lació esportiva del clubCaesars SuperdomeNova Orleans (Louisiana) (2006–). 75.167  Modifica el valor a Wikidata
Membre deNational Football League Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Entrenador principalSean Payton (2006–) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deTom Benson Modifica el valor a Wikidata
Part deNFC Sud Modifica el valor a Wikidata
Equipament esportiu

Lloc webneworleanssaints.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: neworleanssaints Twitter (X): Saints Instagram: saints Youtube: UCwuddf1JrodMlc5fYpVlrQA TikTok: saints Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Els New Orleans Saints (en català Sants de Nova Orleans) són una franquícia de futbol americà professional de l'NFL de la ciutat de Nova Orleans, Louisiana. Són membres de la Divisió Sud de la Conferència Nacional (NFC). El seu estadi és el Mercedes-Benz Superdome i els seus colors són el groc or, el negre i el blanc. El nom "Saints" és una al·lusió al dia 1 de novembre que és el Dia de Tots Sants en la fe catòlica, a causa que gran part de la població de Nova Orleans és catòlica, i l'himne espiritual "When the Saints Go Marching In", que està fortament associat amb Nova Orleans, és sovint cantada pels afeccionats en els partits. Els colors primaris de l'equip són l'or i el negre; el seu logotip és una flor de lis simplificada.

Història[modifica]

La franquícia va ser fundada el 1967 i és famosa per la seva mala sort en la competició i també pel desastre de l'huracà Katrina que va obligar a l'equip a exiliar-se a San Antonio (Texas) i a altres ciutats dels Estats Units. Tot i aquests precedents, com si es tractés d'una compensació divina, poc després els Saints van aconseguir guanyar la Super Bowl per primera vegada en la seva història, la Super Bowl XLIV del 2010 celebrada a Miami, guanyant en la final als Indianapolis Colts per 31-17. També han guanyat un campionat de conferència (2009) i quatre campionats de divisió.

Els inicis difícils i els seus millors anys[modifica]

La vida dels New Orleans Saints és unes de les més sofertes de la lliga, des dels seus inicis, quan jugaven en el Tulane Stadium. Ostenten uns assoliments importants, entre els quals destaquen l'haver arribat a la post-temporada el 1987, 1990 i 1992, mentre que el 1991 van aconseguir el títol de l'NFC Oest (en el vell format). Malgrat això, no van guanyar ni un partit de playoff durant aquest període. En les seves deu primeres temporades l'equip va tenir 10 corredors demostrant la feblesa dels runningbacks de l'equip. La pitjor temporada de la història de l'equip va ser el 1980, amb un balanç d'1-16. La seva única victòria es va aconseguir, de manera atapeïda, davant dels New York Jets per 21-20 en la setmana 15. Aquell equip se li sobrenomenava com els "Aints", ja que de sants no tenien gens.

Els Saints posseïen el rècord del gol de camp més llarg de la història de l'NFL. Va ser anotat per Tom Dempsey a una distància de 63 iardes a la fi dels anys 60, però usant un calçat que anys després seria prohibit en l'NFL. Actualment aquest rècord va ser batut per Matt Prater, patejador dels Broncos de Denver, en una trobada contra els Tennessee Titans, amb un gol de camp de 64 iardes el dia 8 de desembre de 2013. A principis dels anys 80, els Saints van fitxar a un altre excel·lent kicker, el danès (que va venir com a estudiant d'intercanvi als EUA) Morten Andersen. Es considera el millor kicker de la història de l'equip i un dels millors de l'NFL. El 1995 signaria un contracte amb els Atlanta Falcons, fet que no va ser del grat dels afeccionats de Nova Orleans.

El 2000 d'ara endavant[modifica]

El moment més vergonyós de la història dels New Orleans va succeir a principis del Segle XXI quan Ricky Williams va aparèixer en la portada de l'ESPN Magazine amb un vestit de núvia posat juntament amb el coach Mike Ditka que portava un esmòquing posat.

En la temporada 1999-2000, els Saints van arribar als Play Off com a campions de l'NFC Oest, on van guanyar la seva primera trobada de post-temporada. Més endavant, caurien davant dels Minnesota Vikings en els jocs divisionals.

En el draft del 2001 van seleccionar al running back Deuce McAllister. Al principi, els afeccionats de New Orleans no estaven d'acord amb la signatura de McAllister, ja que tenien a Ricky Williams. El corredor novençà va demostrar unes grans qualitats i els Saints van acabar traspassant a Williams als Miami Dolphins i es van quedar amb la seva selecció del draft.

Ni la presència del nou corredor, ni les contribucions dels wide receivers Joe Horn i Donte Stallworth i el quarterback Aaron Brooks van evitar les males marques del conjunt de Louisiana. Va ser llavors quan va arribar el que, per a molts, és el pitjor moment de la història de l'equip.

El desastre de l'huracà Katrina[modifica]

Durant la pretemporada del 2005 el violent huracà Katrina va assotar amb tota la seva brutalitat als estats de Louisiana i Mississipi i els seus voltants, provocant el desastre total d'aquesta àrea del sud dels Estats Units a prop del golf de Mèxic, la qual cosa va obligar els Saints a buscar una seu temporal, ja que en aquests moments Nova Orleans era inhabitable. Els Saints es van haver d'establir a San Antonio (Texas), encara que diversos partits els van disputar a Baton Rouge, la capital de l'estat de Louisiana (afortunadament no va ser afectada per l'huracà). Però a causa dels problemes que tenien, els Saints només van aconseguir una marca de 3-13 sofrint en la majoria dels seus partits, arribant un moment on van haver de jugar un partit de local en el Giants Stadium, Nova Jersey. El problema va ser que en aquest partit van haver de jugar contra l'equip propietari de l'estadi, els New York Giants, encara que amb la sort que van sortir guanyant els Saints. El Saints van estar a punt de marxar per sempre de Nova Orleans i acabar a Los Angeles, intenció del propietari de l'equip Tom Benson, objectiu que l'NFL va evitar mentre els Saints eren massacrats en els estadis d'AlamoDome de San Antonio, i en el Tigers Stadium de Detroit, que van ser els altres estadis on van jugar de locals.

La recuperació[modifica]

El QB Drew Brees, triat MVP de la Super Bowl XLIV guanyada pels Saints.

Els Saints van fitxar en el draft del 2006 a Reggie Bush, la segona selecció general del Draft, qui al principi no va tenir gran impacte en l'equip, però sumat a altres reforços com el quarterback Drew Brees i el Head Coach Sean Payton, els Saints van fer història en tornar als playoffs per primera vegada des de la temporada 2000, quan van perdre amb els Washington Redskins. Els Saints van començar la seva victoriosa temporada quan van vèncer als Cleveland Browns de visitants per a després en la 3a setmana tornar després d'un any a jugar en el Mercedes-Benz Superdome, on van vèncer als Atlanta Falcons en un estadi satisfet d'afeccionats emocionats per la tornada del seu equip. No només van tornar als playoffs, sinó que a més van aconseguir guanyar la divisió Sud de l'NFC, després van vèncer en el Mercedes-Benz Superdome als Philadelphia Eagles. Després van disputar el campionat d'aquesta conferència, però perdent en qualitat de visitants davant els Chicago Bears. El curiós de tot és que en el draft d'aquella temporada van seleccionar al WR Marques Colston, qui estava en els últims llocs fins a gairebé arribar al punt d'"irrellevant", però el jugador provinent de la Universitat de Hoftra va fer callar les crítiques i va ser una de les millors armes dels Saints arribant fins i tot a barallar-se per ser el jugador nou de l'any. Però el més important és que aquest equip li va retornar la fe i l'alegria al seu públic que tant ha sofert des del desastre del Katrina.

Època Daurada: Era Brees i Payton[modifica]

Van aconseguir durant la temporada 2009-2010 la que fins a aquest moment va ser la millor campanya en la història de la franquícia, aconseguint una marca de 13-3 mantenint-se invictes per 13 setmanes, la qual cosa els va valer ser el millor equip de l'NFC, i per la qual cosa van rebre tots els jocs de postemporada a casa. Vencent als Arizona Cardinals per 45-14 i després per 31-28 en un emocionant partit amb prorroga inclosa als Minnesota Vikings, els qui eren comandats pel veterà Brett Favre. Amb aquesta victòria van obtenir el seu pas a l'edició XLIV de la Super Bowl enfront dels Indianapolis Colts. Els Saints van aconseguir vèncer en temps reglamentari als Indianapolis Colts per 31-17, remuntant el marcador després d'haver estat perdent per 10-0 al primer quart.[1] En finalitzar el partit, el seu entrenador Sean Payton va rebre per primera vegada per a l'equip el trofeu Vince Lombardi i el quarterback Drew Brees va ser nomenat MVP. L'emissió de la Super Bowl XLIV es va realitzar el 7 de febrer de 2010 en el Sun Life Stadium (abans Dolphin Stadium) de Miami, Florida. El 2010 els campions defensors no van poder revalidar el seu títol, sent eliminat pels Seattle Seahawks. En els playoffs de la temporada 2011-12 els Saints es van enfrontar als San Francisco 49ers en el Clandestick Park en un emocionant partit que van perdre per 36-32, aquest partit els va fer continuar amb la seva ratxa de cap partit guanyat en la postemporada de visitant. En la temporada 2012 els saints tenien l'oportunitat de jugar la super bowl a la seva casa, no obstant això, al principi de la temporada els saints es van ficar en problemes per un sistema dins de l'equip anomenat Bounty Scandal on jugadors dels saints apostaven a lesionar jugadors de l'equip contrari i el que ho aconseguís guanyava diners o premis. Després d'això alguns jugadors dels Saints i el seu Head Coach Sean Payton van ser suspesos (el temps de suspenció varia, en el cas del coach Payton va ser suspès per tota una temporada. Aquestes suspencions van causar una mala actuació de l'equip que va acabar 7-9.

Palmarès[modifica]

-Campionats de Lliga (1)

  • Campionats de SuperBowl (1) 2010 (XLIV)

-Campionats de Conferència (1)

  • NFC: 2009

-Campionats de Divisió (4)

  • NFC Oest: 1991, 2000
  • NFC Sud: 2006, 2009, 2017, 2018, 2019

Jugadors[modifica]

Planter actual[modifica]

Planter dels New Orleans Saints
Quarterbacks
  • 9 Drew Brees
  • 7 Luke McCown
  • 4 Ryan Griffin
  • 18 Garrett Grayson

Corredors

  • 27 Edwin Baker
  • 28 Adrian Peterson
  • 22 Mark Ingram
  • 35 Austin Johnson
  • 41 Erik Lorig
  • 29 Khiry Robinson
  • 23 Pierre Thomas

Receptors

  • 12 Marquis Colston
  • 17 Robert Meachem
  • 10 Brandin Cooks
  • 88 Nick Toon
  • 18 Halin Saunders
  • 13 Joseph Morgan

Ales tancades

  • 89 Josh Hill
  • 82 Benjamin Watson

Línia ofensiva
  • 72 Terron Armstead
  • 73 Jahri Evans
  • 55 Jonathan Goodwin
  • 66 Ben Grubbs
  • 79 Bryce Harris
  • 65 Senio Kelemete
  • 68 Tim Lelito
  • 69 Eric Olsen
  • 64 Zach Strief
  • -- Max Unger

Línia defensiva

  • 77 Brodrick Bunkley
  • 95 Brandon Deaderick
  • 76 Akiem Hicks
  • 92 John Jenkins
  • 94 Cameron Jordan
  • 75 Tyrunn Walker
Recolzadors
  • 91 Kasim Edebali
  • 93 Junior Galette
  • 98 Parys Haralson
  • 57 David Hawthorne
  • 53 Ramon Humber
  • 58 Kyle Knox
  • 50 Curtis Lofton
  • 56 Ronald Powell

Rereguarda

  • 36 Marcus Ball
  • 25 Rafael Bush
  • 20 Brian Dixon
  • 33 Stanley Jean-Baptiste
  • 28 Keenan Lewis
  • 21 Patrick Robinson
  • 43 Vinnie Sunseri
  • 32 Kenny Vaccaro
  • 24 Corey White

Equips especials

  • 47 Justin Drescher
  • 3 Shayne Graham
  • 6 Thomas Morstead
Llista de reserves/lesionats
  • 31 Jairus Byrd Lesionat
  • 97 Glenn Foster Lesionat
  • 13 Joe Morgan (suspès)
  • 14 Andy Tanner Lesionat
  • 49 Ty Zimmerman Lesionat

Esquadra de pràctiques

  • 81 Orson Charles
  • 16 Brandon Coleman
  • 37 Terrence Frederick
  • 15 Seantavius Jones
  • 74 Tavon Rooks
  • 62 Lawrence Virgil

Jugadors actualitzats el 22 de novembre, 2014

Nombres retirats[modifica]

Nombres retirats dels New Orleans Saints
Núm. Jugador Posic. Temp.
8 Archie Manning QB 1971–75, 1977–82
26 Deuce McAllister RB 2001–09
31 Jim Taylor FB 1967
57 Rickey Jackson LB 1981–93
81 Doug Atkins DE 1967–69

Saló de la Fama[modifica]

Saló de la Fama dels New Orleans Saints
Núm. Nom Posició Temporada(s) Inducció
Tom Fears Entrenador 1967–70 1970
31 Jim Taylor Fullback 1967 1976
81 Doug Atkins Ala defensiva 1967–69 1982
Mike Ditka Entrenador 1997–99 1988
35 Earl Campbell Corredor 1984–85 1991
Jim Finks Mànager general 1986–92 1995
Hank Stram Entrenador 1976–77 2003
57 Rickey Jackson Linier 1981–93 2010
77 Willie Roaf Tackle ofensiu 1993–01 2012

Staff tècnic[modifica]

Staff actual[modifica]

Staff tècnic dels New Orleans Saints
Junta directiva

Propietari – Tom Benson President – Dennis Lauscha Vicepresident – Rita Benson LeBlanc Vicepresident d'operacions de futbol – Mickey Loomis Director d'administració de futbol – Khai Harley Director de personal del jugador – Ryan Pastura Director de personal pro – Terry Fontenot Director d'exploració del col·legi – Rick Reiprish

Directors tècnics en cap Entrenador principal – Sean Payton

Tècnics ofensius Coordinador ofensiu – Pete Carmichael, Jr.

  • Quarterbacks – Mike Neu

Corredors – Donen Roushar Receptors – Henry Ellard Assistent de receptors – Carter Sheridan Ales tancades – Terry Malone Línia ofensiva – Bret Ingalls Assistent línia ofensiva – Frank Smith

Tècnics defensius Coordinador defensiu – Rob Ryan Línia defensiva – Ryan Neilson

  • Recolzadors – Brian Young

Secundaris – Wesley McGriff Assistent de secundaris – Andre Curtis Assistent defensiu – Marcus Ungaro

Tècnics d'equips especials Coordinador d'equips especials – Greg McMahon Assistent del coordinador d'equips especials – Stan Kwan

Força i condicionament Força i condicionament – Donen Dalrymple Assistent força i condicionament – Charles Byrd Assistent força i condicionament – Rob Wenning

Referències[modifica]

  1. "Així van guanyar els Saints" sportsmadeinusa.com febrer de 2010

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: New Orleans Saints