Ottrelita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralOttrelita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMn2+Al₂O(SiO₄)(OH)₂
EpònimOttré Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusOttré, Vielsalm, Massís de Stavelot, Província de Luxemburg, Bèlgica
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AF.85
Nickel-Strunz 9a ed.9.AF.85 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/B.24 Modifica el valor a Wikidata
Dana52.3.3.3
Heys16.16.21
Propietats
Duresa6 a 7
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1,709 a 1,725 nβ = 1,712 a 1,726 nγ = 1,716 a 1,732
Birefringènciaδ = 0,007
Angle 2Vmesurat: 46° a 70°, calculat: 46° a 82°
Dispersió òpticar > v forta
Impureses comunesCa, H
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1809
SímbolOtr Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

L'ottrelita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup del cloritoide. Rep el seu nom de la localitat belga d'Ottré, on va ser descoberta a principis del segle xix.

Característiques[modifica]

L'ottrelita és un silicat de fórmula química Mn2+Al₂O(SiO₄)(OH)₂. Cristal·litza en el sistema monoclínic.[1] La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 6 i 7. És l'anàleg amb manganès del cloritoide. L'ottrelita va ser descrita originalment com un cloritoide ric en manganès, però necessàriament amb Mn dominant. Per tant, moltes "ottrélites" són, en realitat, cloritoides rics en Mn.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'ottrelita pertany a «9.AF - Nesosilicats amb anions addicionals; cations en [4], [5] i/o només coordinació [6]» juntament amb els següents minerals: sil·limanita, andalucita, kanonaïta, cianita, mullita, krieselita, boromullita, yoderita, magnesiostaurolita, estaurolita, zincostaurolita, topazi, norbergita, al·leghanyita, condrodita, reinhardbraunsita, kumtyubeïta, hidroxilcondrodita, humita, manganhumita, clinohumita, sonolita, hidroxilclinohumita, leucofenicita, ribbeïta, jerrygibbsita, franciscanita, örebroïta, welinita, el·lenbergerita, sismondita, magnesiocloritoide, poldervaartita i olmiïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la localitat d'Ottré, a Vielsalm, en ple massís de Stavelot, a la província de Luxemburg, Bèlgica. També ha estat descrita en altres indrets de Bèlgica, així com al Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Mèxic, Polònia, Suècia i els Estats Units.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ottrelita
  1. 1,0 1,1 «Ottrélite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 12 octubre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 12 octubre 2017].