Premi Lenin de la Pau entre els pobles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Medalla del Premi Lenin de la Pau
Segell amb el Premi Stalin de la Pau (1953)

El Premi Lenin de la Pau entre els pobles (rus: Международная Ленинская премия «За укрепление мира между народами») era un guardó soviètic equivalent al Premi Nobel. En el moment de la seva creació va ser batejat amb el nom de Premi Stalin de la Pau entre els pobles i, després de la desestalinització, adoptà el seu nom definitiu. Cal no confondre'l amb el Premi Lenin.

El premi va ser creat el 1949 per decret de la Presidència del Soviet Suprem de l'URSS en honor de Stalin, per celebrar el seu 70è aniversari (tot i que realment en complia 71). A diferència del seu equivalent, el Premi Nobel de la Pau, el Premi Stalin i el Premi Lenin es concedí a diverses persones anualment, en lloc d'un únic receptor.

Després de la denúncia de l'estalinisme per part de Nikita Khrusxov al 20è congrés del Partit el 1956, el premi va ser rebatejat, canviant la referència de Stalin per la de Lenin. Arran d'això se sol·licità a aquells que ja l'havien rebut que la restituïssin per tal de rebre el Premi Lenin.

El 1989, la Presidència del Soviet Suprem de l'URSS modificà el nom pel de Premi Lenin de la Pau, i dos anys després, amb la dissolució de la Unió Soviètica, deixà d'atorgar-se.

Llista de premiats[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Premi Lenin de la Pau entre els pobles
  1. «Yannis Ritsos - Biography» (en anglès). PoetryFoundation.org. [Consulta: 7 abril 2014].
  2. Mandela fou guardonat amb el Premi Lenin de la Pau l'any 1990 però, degut al seu judici i empresonament a Sud-àfrica, no va poder recollir-lo fins a 1992.