Ruth Gabriel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRuth Gabriel

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Ruth Sánchez Bueno Modifica el valor a Wikidata
10 juliol 1975 Modifica el valor a Wikidata (48 anys)
San Fernando (Província de Cadis) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0300282 Allocine: 20462 Allmovie: p196008 TMDB.org: 929758 Modifica el valor a Wikidata

Ruth Sánchez Bueno (San Fernando, Cadis, Andalusia; 10 de juliol de 1975), més coneguda com a Ruth Gabriel, és una actriu espanyola. Ha estat la protagonista de pel·lícules com Días contados o en sèries com Bandolera.

Biografia[modifica]

Ruth Gabriel als Premis Goya de 2017
Ruth Gabriel als Premis Goya 2019

Ruth Gabriel va néixer a San Fernando, però va viure la seva infància en Madrid. El seu pare és l'actor Ismael Sánchez Abellán i la seva mare l'actriu i escriptora Ana María Bueno de la Peña, més coneguda com a Ana Rossetti.

El seu primer treball d'interpretació va ser als cinc anys, on va treballar amb el seu pare a La cometa blanca, i als nou anys a Barrio Sésamo (als crèdits com Ruth Abellán), entre 1984 i 1987.[1]

Als catorze anys es va traslladar als Estats Units, on va cursar estudis d'interpretació. Va continuar aprenent a Florència, on la seva mare s'havia traslladat. De retorn a Madrid, va ampliar la seva formació artística amb classes de ball i d'esgrima, i va treballar com go-go i cambrera.

Es va posar el nom de Ruth Gabriel quan va participar en la seva primera pel·lícula, Días contados (1994), d'Imanol Uribe. Per la seva actuació en aquesta cinta va rebre el Premi Goya a la millor actriu revelació, i va estar nominada com a Actriu Protagonista per al mateix premi.[2]

Després va actuar a Sinais de fogo, del portuguès Luis Filipe Rocha; Gran Slalom, de Jaime Chávarri; i 99.9, d'Agustí Villaronga.

Participà en la primera temporada de la sèrie Querido maestro, protagonitzada per Imanol Arias i Emma Suárez, entre 1997 i 1998. També treballà a la sèrie El Comisario, des de 2008 fins a la seva cancel·lació el gener de 2009.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Teatre[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]