Serra de Pradell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaSerra de Pradell
Imatge
TipusSerra Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administratival'Argentera (Baix Camp) i Pradell de la Teixeta (Priorat) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 12′ N, 0° 54′ E / 41.2°N,0.9°E / 41.2; 0.9
SerraladaSerralada Prelitoral Catalana Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Cims destacatsMorral Blanc, Los Enderrocs del Rovira, L'Enderrocada, Los Socarrats, Lo Prim de la Serra, Punta de la Foradada, Cingle Clos, El Moster
Altitud774 m Modifica el valor a Wikidata

La Serra de Pradell és una serra de la Serralada Prelitoral Catalana a cavall entre el Baix Camp i el Priorat i que té un eix nord-nord-est a sud-sud-oest, tot i que amb una cueta septentrional que es desvia cap a ponent.[1] A vegades se la considera la mateixa que la Serra de l'Argentera o s'agrupa amb aquesta[2][3][4][5] (i per tant, a vegades referida també com a Serra de Pradell-l'Argentera o Serres de Pradell-l'Argentera), tot i que tècnicament i d'acord amb els mapes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Serra de Pradell s'estén just al nord de la Serra de l'Argentera.[6]

Està situada als municipis de l'Argentera i Duesaigües al Baix Camp per la seva banda nord-oriental, i Pradell de la Teixeta al Priorat per la seva banda sud-occidental, amb una elevació màxima de 774 metres.[1] A la banda nord de la serra s'hi troba el Coll de la Teixeta, pas natural d'entrada al Priorat o al Baix Camp, i que la separa de la serra del puig de Puigcerver (tirant cap al nord, nord-est i Alforja), que al seu torn dona lloc a les Muntanyes de Prades més al nord-nord-est.[4] Un xic més al sud d'aquesta serra i continuant per la Serralada Prelitoral es troben la Serra de l'Argentera, i l'emblemàtica Mola de Colldejou, no gaire lluny del poble de la Torre de Fontaubella i que al seu torn enllaça amb la vistosa Serra de Llaberia.

Gran part de la serra forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) serres de Pradell-l'Argentera.[7] A sud-sud-oest de la serra i principalment a la Serra de l'Argentera es troba el polèmic parc eòlic del Trucafort, amb escreix el parc eòlic més gran de tot Catalunya, amb 91 aerogeneradors,[8][9] situat als municipis del Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella al Priorat, i l'Argentera i Colldejou al Baix Camp, i no gaire lluny del Castell d'Escornalbou (Vilanova d'Escornalbou, Riudecanyes).

Per aquesta serra passa el Sender de Gran Recorregut GR-7, al seu camí d'Andorra cap a l'estret de Gibraltar.[10]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Altituds preses del Mapa Topogràfic de Catalunya 1:10.000 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya
  2. L'Argentera, L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Pradell de la Teixeta, L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. 4,0 4,1 "El Poble" Arxivat 2015-07-14 a Wayback Machine., pàgina oficial de l'ajuntament de Pradell de la Teixeta. Accedit 2015-07-04.
  5. "Ruta per la serra de l'Argentera" Arxivat 2015-07-05 a Wayback Machine., pàgina oficial de Turisme del municipi de l'Argentera. Accedit 2015-07-04.
  6. Vegeu el mapa topogràfic de les dues serres al Visor Imatges del Servidor d'Imatges Ràster (VISSIR), de la Cartoteca de l'ICGC. Accedit 2015-07-04.
  7. "Pla especial de delimitació dels espais del PEIN ..." Arxivat 2015-07-05 a Wayback Machine., 1.4 L'espai natural Serres de Pradell-l'Argentera, GenCat. Accedit 2015-07-04.
  8. "Els parcs eòlics. El parc de Trucafort", Associació Cultural Escornalbou. Accedit 2015-07-04.
  9. "Parcs eòlics de Catalunya", Aerogeneradors, els molins de la nostra era, a "Construïm un molí de vent", Institut Celestí Bellera (Granollers). Accedit 2015-07-04.
  10. GR-7 - Etapa 18 - de Coll de la Teixeta a Colldejou, Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya / Federació Catalana d'Alpinisme i Escalada. Accedit 2015-07-04.

Vegeu també[modifica]