Tabula rasa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tabula rasa és una locució llatina que significa "taula rasa" (és a dir, una tableta sense inscriure) i que s'aplica a alguna cosa que està exempta de qüestions o assumptes anteriors. També s'utilitza l'expressió "Fer tabula rasa" per a expressar l'acció de no tenir en compte fets passats, similar a l'expressió més moderna de "fer creu i ratlla".

En filosofia, tabula rasa o taula rasa fa referència a la tesi epistemològica que cada individu naix amb la ment "buida", és a dir, sense qualitats innates, de manera que tots els coneixements i habilitats de cada ésser humà són exclusivament fruit de l'aprenentatge a través de les seues experiències i les seues percepcions sensorials.

Un dogma és una doctrina sostinguda per una organització d'autoritat i que no admet rèplica, i com a tal, la taula rasa és un dogma extremista que no admet fases intermèdies entre el natisme i l'innatisme. El corrent filosòfica que es deriva d'aquest dogma és el empirisme, corrent que també proclama la creença que l'experiència és el primer constituent de qualsevol coneixement que es produïsca en l'ésser humà.

El dogma de la taula rasa va ser popularitzat pel filòsof anglès John Locke, però és originari de sant Tomàs d'Aquino, i sol enllaçar-se amb altres dos mites en el debat intel·lectual modern: el del bon salvatge i el de el déu en la màquina.