Teano (Tràcia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la mítica princesa tràcia. Vegeu-ne altres significats a «Teano».
Infotaula personatgeTeano
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAntènor Modifica el valor a Wikidata
MareTeleclea Modifica el valor a Wikidata
PareCisseus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsMimas (en) Tradueix, Demoleon (en) Tradueix, Antheus (en) Tradueix, Krino (en) Tradueix, Helicàon, Glaucus, Acamant, Ifidamant, Eurymachus i Agènor Modifica el valor a Wikidata
GermansHècuba Modifica el valor a Wikidata

D'acord amb la mitologia grega, Teano (en grec antic Θεανώ), era una princesa tràcia que actuà com a sacerdotessa d'Atenea durant la guerra de Troia.

Teano era filla del rei de Tràcia Cisseu i la seva esposa Teleclea, princesa troiana, una de les filles del Rei Ilos. De vegades se la fa germana d'Hècuba.

Es casà amb el noble dardani Antènor i van tenir nombrosos fills, la majoria mascles i que van morir a la guerra de Troia:

També va cuidar amorosament Pedeu, un fill que Antènor havia tingut amb una dona anterior.

Posteriorment van instal·lar-se a Troia, allà Teano va recollir el Pal·ladi, una imatge miraculosa d'Atenea que suposadament havia caigut del cel, i es feu sacerdotessa de la deessa.

Poc després, el príncep Paris de Troia va raptar la bella Helena i la va dur a Troia. Abans d'iniciar-se les hostilitats, Odisseu i Menelau es van presentar en una ambaixada per demanar el seu retorn. Teano i Antènor van aconsellar retornar la dona al rei Menelau d'Esparta i evitar així la mítica guerra, però tothom estava meravellat per la bellesa de la jove espartana i no els feren cas.

En el Llibre VI de la Ilíada s'explica com Teano, Hècuba i totes les dames troianes van oferir sacrificis i pregàries a Atena per salvar la ciutat de Troia, però aquestes no foren escoltades, ja que els grecs entraren finalment a la ciutat gràcies al subterfugi del cavall, i la destruïren completament. Malgrat tot, Teano i el seu espòs Antènor van sortir lliurement de Troia, ja que havien acollit Odisseu i Menelau a casa seva i havien demanat el retorn d'Helena a Esparta.

Una llegenda romana posterior esmentava a Teano i Antènor que, havent escapat a l'últim moment de Troia, van fer-se a la mar amb el grup d'Eneas, van parar a Il·líria i van arribar finalment a la península Itàlica, on van fundar la ciutat de Pàdua. Una tradició també posterior, deia que Teano havia traït la ciutat amb la complicitat d'Antènor, lliurant el Pal·ladi als grecs.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 503-504. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 202. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1