Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Què cal fer amb els articles "Dones a..."?

8
Kowalskyn (discussiócontribucions)

Bona nit,

Ahir vaig iniciar aquest debat en un altre fil, però s'ha decidit obrir-ne un de nou per debatre sobre aquest tema de forma específica. Existeixen una sèrie d'articles de dones per països que es troben agrupats en la categoria de Dones per país. Ara mateix n'hi ha 44; és una quantitat prou elevada. Es tracta de traduccions de la Viquipèdia en anglès i molts d'ells tenen un to poc rigorós, excessivament generalitzador i simplista. Descriuen a dones submisses, vinculades únicament a les tasques domèstiques, concursos de bellesa, etc. A mode d'epíleg, ofereixen llistats de dones dividides per categoria professional.

Crec que ahir ja vam arribar a cert concens a l'hora de veure'ls com un tema força complex. Hi he estat donant voltes tot el dia i encara no tinc una opinió formada. Crec que s'haurien de fer modificacions en l'enfoc. No sé si es podria optar per oferir una visió cronològica, o bé parlar d'aspectes claus d'aquell indret que modifiquen la vida de les dones en aquest país, no ho sé. Veig clara la necessitat d'ampliació de referències recents i allunyar-nos del text de l'anglesa, que sembla mentida que amb tantes persones editant hi hagi tantes afirmacions gratuïtes que hi sobrevisquin.

Són articles que estan publicats i, per tant, visibles per a tothom. Crec que hauriem de fer modificacions el més aviat possible. Alhora, es tracta d'una bona colla d'entrades, pel que suposa una tasca enorme.

Quins pensaments teniu al voltant d'això? Què podem fer? Quin enfocament cal donar-li?

Jaumellecha (discussiócontribucions)

Esborrar: Dones a AtenesDones a l'AntàrtidaDones a l'antiga XinaDones a la dinastia merovíngiaDones a l'edat mitjana a EscòciaDones en la Guerra contra el narcotràfic a MèxicDones a la Il·lustracióDones a la resistència francesaDones a la societat celtaDones a la societat maiaDones de l'AfganistanDones d'AlbàniaDones d'AlgèriaDones d'AlemanyaDones d'AngolaDones de l'Aràbia SauditaDones de l'ArgentinaDones d'ArmèniaDones d'AustràliaDones de BahrainDones de BangladeshDones de BolíviaDones de Bòsnia i HercegovinaDones de BulgàriaDones de Corea del NordDones de Corea del SudDones de CroàciaDones de DinamarcaDones de l'EZLNDones dels Emirats Àrabs UnitsDones dels Estats Federats de MirconèsiaDones a EtrúriaDones de l'IemenDones d'IslàndiaDones de KiribatiDones de LaosDones de MadagascarDones de les MaldivesDones de MèxicDones de MongòliaDones del NepalDones de PalauDones a la Revolució francesaDones a la Revolució RussaDones de SíriaDones de Sri LankaDones de TongaDones de TunísiaDones del TurkmenistanDones del TxadDones de l'UruguaiDones de l'UzbekistanDones de VanuatuDones de VeneçuelaDones del VietnamDones de XileDones de la XinaDones durant la Guerra d'AlgèriaDones en l'antiga EspartaDones piratesDones soviètiques a la Segona Guerra Mundial

i qui vulgui, que els faci de nou, sense preses. Qui vulgui informació, la podrà trobar en anglès.

Paracel63 (discussiócontribucions)

El argument "Qui vulgui informació, la podrà trobar en anglès" me sembla una mica estrany. Amb aquesta argumentació es podria abolir totes les edicions de la Viquipèdia, només estalviant enwp. Un caràcter fonamental de la idea de Viquipèdia és qu'els seus articles no són perfectes però en estat de desenvolupament constant. És cert que necessitem uns criteris de qualitat, però molts articles enllaçats per sobre són elaborats i amb molta prosa i referències.

Sorenike (discussiócontribucions)

Sincerament, no sé on ens ha de dur aquest debat.

Ara estava pensant que existeixen uns altres articles que parlen de gent d'una regió, un país o d'un estat com són catalans, espanyols, francesos, mongols o uigurs, i n'hi ha que són tan o més millorables que aquests articles de "dones a...". No dic que no sigui necessari treballar per millorar-los també o fins, com s'havia dit en l'altre fil, crear un llibre d'estil, però em sembla que aquesta mena d'articles que he esmentat també són importants i seria fins i tot interessant, per exemple que hi hagués una secció dedicada a les dones.

En cas que es cregui necessari (o algú tingui ganes) crear un article en concret sobre dones. Però això no deixa de formar part de la tònica i el funcionament de la pròpia Viquipèdia com a projecte que està sempre en construcció.

Bé, no ho sé, només he expressat el que m'ha vingut pel cap.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Mirant uns quants articles d'aquests a l'atzar no veig que estiguin especialment malament. Si alguna cosa em grinyola són les llistes de dones de cada país que hi ha en aquests articles, perquè no està gens clar el criteri d'inclusió i no tenen referències, però això tampoc és pitjor que les llistes d'habitants notables que tenim en molts municipis.

Ara bé, es poden millorar, com qualsevol altre article, i la proposta d'esborrar que sembla que fa l'autor dels articles em sembla un estirabot.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Per mi és un bon debat de fons i és evident que potser el debat primerenc és: tenim Islandesos i Dones a Islàndia, ambdós força millorables. El primer sovint no inclou perspectiva de gènere i visibilització del rol femení en la societat i el segon es podria integrar, reaprofitar i cohesionar al primer per no segregar i donar a lloc a articles esbiaixats o llistes de noms difuses.

@Jaumellecha, que els articles tinguin mancances no són motiu d'esborrat. Aquí tots fem el que podem, amb els nostres errors, i és de lloar profundament el teu compromís i que n'hagis creat tantíssims com aquests. Les traduccions impliquen biaixos de perspectiva sociocultural; res a retreure't ni t'has de disculpar més. Som aquí per fer-ho millor col·laborativament.

Dit això, penso que cal definir si a la Viquipèdia en català optem o no per prioritzar aquests articles generalistes i principals sobre ètnies que siguin excel·lents qualitativament i, en el cas que ho siguin i per extensió calgui ampliar encara més, llavors indicar que es creïn aquestes entrades satèl·lit i de context específiques. Hem importat una dinàmica quantitativa de subarticles temàtics en anglès -amb els seus quès i que potser no hem debatut abans. Això també aplica a migrar i fusionar el de Drets del col·lectiu LGBT a Islàndia (que no aplica a Islàndia, però sí existeix en casos tals com Drets del col·lectiu LGBT al Senegal).

Kowalskyn (discussiócontribucions)

No solc escriure a la taverna perquè puc estar dient les coses en un to i que siguin llegides en un de molt diferent, @Jaumellecha no he plantejat en cap moment un esborrat, però si una modificació. Al fer traduccions sempre hi ha coses que se'ns escapen: a tu, a mi, a tothom. Jo mateixa tendeixo a mirar la versió anglesa com a model en molts casos. En cap moment he volgut tirar per terra la teva feina i, si t'ho ha semblat, no ha estat la meva intenció. Em sembla ahir algú ja va apuntar que la Viquipèdia té moltes mançances i biaixos i és cert, la feina no s'acabarà mai.

Crec que és productiu parlar de temes com aquest per mirar de trobar punts en comú i, si fem modificacions en aquests articles, al menys en un primer moment, o els qui ens animem a partir d'aquí a "adoptar-ne" alguns, podem atacar-los des d'un punt de vista similar. Si pensem en positiu i en millorar el que tenim, estem caminant endavant per tant, crec que aquest debat sí que té sentit.

@Xavier Dengra, totalment d'acord. Està bé cuidar especialment els articles generalistes que, d'altra banda, són susceptibles de rebre més visites que no d'altres de més específics. A més, ens poden ajudar, especialment en el cas de dones, a desorfanar articles, per exemple.

Alzinous (discussiócontribucions)

Alguns textos presenten biaixos. Un exemple: a Dones a l'Antàrtida hi ha tot un seguit de frases controvertibles, això sí, perfectament referenciades; la qual cosa, però, no és garantia de neutralitat (VP:PVN). D'altra banda, els articles amb llistes sempre són una font de problemes.

Resposta a «Què cal fer amb els articles "Dones a..."?»