Usuari:Mcapdevila/Pendolino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
ETR 480 en l'estació Milano Centrale.
Renfe S114 Avant.
Pendolino Model 390 de Virgin Trains circulant al Regne Unit.

Pendolino (en italià significa "pendulito") és el nom d'una família de trens d'alta velocitat. Els Pendolino han estat desenvolupats per la firma Fiat Ferroviària (actualment Alstom) de Savigliano.

Els hi denomina així pel funcionament "basculant" o pendular que permet als trens inclinar en les corbes cap al costat intern de les mateixes, de manera que es limita la força centrífuga cap al costat contrari (el de fora), disminuint també la possibilitat de descarrilar inclusivament amb una velocitat major. La inclinació màxima de 8 graus (10 graus en els ETR 401) permet desenvolupar velocitats superiors fins a un 30% respecte dels trens que no tenen aquest sistema, compensant l'acceleració centrífuga 1,35 m/s ².

El nom Pendolino és una marca registrada i identifica a tots els trens basculants fabricats per Fiat Ferroviària.

Els Pendolino circulen en Itàlia amb les sigles ETR 401 (amb colors blanc i verd), ETR 450, ETR 460 i ETR 480 (amb colors blanc i vermell), i ETR 470 (amb colors blanc i blau). Aquests últims utilitzats per la societat Cisalpino.

Van ser pensats per augmentar la velocitat màxima en traçats ferroviaris més o menys tortuosos sense necessitat de modificar la geometria de les vies. Els ETR 480 seran progressivament dotats d'equips elèctrics politensión (25 kV, 50 Hz) per poder utilitzar les noves línies d'alta velocitat Itàlia nes.

És estrany veure actualment a Itàlia trens Pendolino (excepte els exemplars de la sèrie 470/480) amb el sistema basculant funcionant a causa del cost i de la dificultat de manteniment dels giróscopos.

A partir de la construcció a Itàlia de noves línies d'alta velocitat la nova generació de trens d'alta velocitat (ETR 500) no són basculants.

La major part dels trens Pendolino i els ETR 500 efectuen els serveis que comercialment s'anomenen Eurostar Itàlia.

Actualment circulen trens Pendolino a Alemanya, Suïssa, Finlàndia, Itàlia, Espanya (trens Alaris S/490 i Renfe Avant S/104), Anglaterra, Portugal, República Txeca i Eslovènia. A més es troba en fase de preparació una versió per Xina.

Història[modifica]

Els Pendolino neixen a finals de la dècada de 1960 a partir de l'experiència adquirida amb un sistema de seients oscil·lants desenvolupats per Ale668.

A començament de la dècada de 1970, a tot Europa es buscava augmentar la velocitat dels trens amb el principi de la "basculació", per optimitzar les forces en joc sobre els trens a les corbes.

El primer vehicle basculant en funcionament va ser el prototip ETR I 0160, que va sortir de la fàbrica de Fiat el 1969.

El projecte va ser evolucionant fins a arribar al ETR 401, que va ser el primer Pendolino operatiu. Ordenat el 1974 i del qual es va construir un sol exemplar el 1975. Inicialment va ser posat en servei en la línia Roma - Ancona i posteriorment en la línia Roma - Ancona - Rímini.

En el moment de posada en servei del ETR 401 existia també un projecte anglès anomenat Advanced Passenger Train, però que recentment es trobava en la fase de prototip.

Evolucions posteriors derivar en el ETR 450, que va entrar en servei a la línia Milà - Roma el 1988, aconseguint fer el recorregut total en menys de 4 hores.

Entre 1988 i 1995 (anys d'entrada en servei dels Pendolino de nova generació), la flota d'ETR 450 va recórrer 26 milions de km.

El 1994 el projecte Pendolino començar un important programa de modernització tecnològica i redisseny exterior. El resultat va ser considerat la "Tercera Generació". Aquesta generació la conformen els ETR 460, de la qual es van construir 7 formacions per Trenitalia homologats per circular a 250 km/hi 3 formacions per Trenitalia - SNCF homologats per circular a 200 km/hi destinats a serveis "Intercity".

El 1996, a comanda de la socidad italo-suïssa Cisalpino es fa una nova modernització que porta a la construcció de 9 formacions de 9 cotxes cadascuna denominades ETR 470, especials per a serveis de muntanya entre el nord de Itàlia i Suïssa. Immediatament es van fabricar els ETR 480 per Trenitalia. Actualment els ETR 460 i els ETR 480 es troben en procés de transformació (bàsicament es faran modificacions en la part elèctrica) i s'unificaran sota la denominació ETR 485.

L'any 2000 Fiat Ferroviària va ser adquirida per Alstom per 300 milions d'euros. En aquest moment Fiat Ferroviària tenia contractes de més de 900 milions d'euros, en gran part vinculats a Pendolinos.

Altres versions[modifica]

El CDT txec 680 Pendolino, en Kralupy nad Vltavou.

La tecnologia Pendolino va ser utilitzada també per altres trens com:

Els Pendolinos de Trenitalia es diferencien dels altres per la seva major potència instal·lada de 5880 kW, contra els 2000 kW dels "Virgin 390" i els "ETR 310" o els 4000 kW dels "CDT 680", i pel seu centre de gravetat més baix adaptat a les típiques línies italianes.

Avantatges respecte als trens convencionals[modifica]

  • Elevat confort de marxa en virtut de la reducció de l'acceleració transversal sobre els passatgers, de la insonorització i de la pressurització dels cotxes.
  • Menor necessitat de línies noves, ja que els Pendolino poden circular a alta velocitat sense necessitat d'utilitzar línies exclusives.
  • Seguretat, els sistemes de seguretat estan duplicats en cada cotxe, el que redueix la possibilitat d'avaries.
  • Confort: minimització de l'efecte de Coriolis, en eliminar l'efecte de la inclinació de les unitats del tren cap a l'esquerra en l'hemisferi nord a causa del moviment de rotació terrestre. El major desgast de les vies i rodes del costat esquerre dels ferrocarrils en l'hemisferi nord queda solucionat amb el tren pendular, que inclina el centre de gravetat lleugerament a l'esquerra.

Futur[modifica]

Actualment alguns països han comprat trens de la família Pendolino, entre ells Polònia i Romania, resultant d'aquesta manera el model de tren amb més penetració a la Europa Central i de l'Est.

A Espanya, el Talgo Pendular utilitza un sistema equivalent, en el qual les caixes dels cotxes estan suspeses de columnes flexibles i pendulan de forma natural en arribar a una corba.

Així mateix Alstom està finalitzant la construcció del primer Pendolino de IV generació anomenat ETR 600 per les operadores ferroviàries europees Trenitalia i Cisalpino.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Pendolino

Pàgina oficial d'Alstom