Usuari:Mcapdevila/Telepeatge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Receptor/emissor ("transponder", anomenat popularment TAG ) utilitzat per al cobrament electrònic de peatges instal·lat al vehicle. El verd és una calcomania lliurada per acreditar el permís de circulació del país. Imatge d'un vehicle xilè.
Portal amb els sensors de telepeatge i càmeres de vídeo per registrar els infractors en les autopistes xilenes.

El cobrament electrònic de peatge (ETC) (Anglès: Electronic Toll Collection ) és un sistema que permet realitzar el pagament de la tarifa de peatge sense necessitat d'una transacció física, sinó que mitjançant tecnologia de comunicació remota es pot realitzar la transferència de manera automàtica i sense que el vehicle hagi de detenir-se per complet assegurant una velocitat constant del flux i no generar congestió vehicular. Aquesta tecnologia també és coneguda com telepeatge o free flow .

El sistema funciona electrònicament entre un pòrtic (estructura metàl·lica de 3 peces) que es troba a l'autopista el qual a la part superior té dispositius de lectura electrònica, i un dispositiu denominat transponder , TAG o Televía , el qual va muntat al parabrisa del automòbil i rep i envia informació al passar per sota del pòrtic . El dispositiu en els vehicles no és més gran que una cartera i és en extrem lleuger. Aquest sistema sense fils s'ha convertit en l'avantguarda en el cobrament intel·ligent de l'ús de les autopista s, sobretot en països d'alt poder econòmic. Països com Austràlia, Canadà, Xile, Estats Units, Portugal (Via Verda), Espanya (VIA -T) i Israel, entre d'altres, l'utilitzen en les seves autopistes tant internacionals ciutats com urbanes.

Àmpliament utilitzat en autopistes de peatge, cal que l'usuari adquireixi i col·loqui un petit dispositiu transmissor/emissor dins del vehicle denominat "transponder " (abreviatura de l'anglès per Transmitter-responder ), de manera que no cal parar per pagar per l'ús de la autopista, ja que en passar pel lloc de cobrament de peatge, el sistema identificarà a l'usuari i realitzarà la transacció automàticament . D'aquesta manera s'aconsegueix una considerable reducció de cues i temps d'espera. Les tecnologies utilitzades inicialment obligaven al vehicle a reduir la seva velocitat a 20 o 30 kph, avui dia, existeix la tecnologia per transitar a 100% de la velocitat normal.

Noruega ha estat el pioner a nivell mundial en l'ús generalitzat d'aquesta tecnologia. El primer ús reeixit d'ETC va ser a la ciutat de Bergen, el 1986, quan va entrar en operació com a complement al cobrament tradicional amb casetes de cobrament de peatge. El 1991, Trondheim va introduir per primera vegada a nivell mundial el cobrament completament automàtic a velocitat normal d'operació, sense complement del cobrament manual. Avui Noruega té 25 carreteres amb peatge operant al 100% amb ETC (veure AutoPASS). Estats Units és l'altre país que compta amb un ús ampli de telepeatges, però com a complement al cobrament manual en casetes de peatge.

Aplicació en àrees urbanes i com a mitjà per reduir la congestió[modifica]

Cobrament Electrònic de Peatges en lloc de control a North Bridge Road, Singapur.

L'aplicació més revolucionària del telepeatge és en el context de les àrees urbanes congestionades, ja que aquesta teconologia permet el cobrament de peatges sense que els vehicles hagin de detenir-se o disminuir la seva velocitat, evitant així les demores associades al cobrament tradicional mitjançant de casetes de peatge. Aquesta aplicació ha fet possible la concessió d'autopistes urbanes al sector privat per a la seva construcció i operació, així com la introducció o millorament del cobrament de peatges urbans com a eina per reduir els viatges en cotxe dins del centre de ciutats congestionades mitjançant l'aplicació del concepte econòmic de tarifes de congestió. Les primeres implementacions a nivell mundial de peatge urbà electrònic van tenir lloc a les tres principals ciutats de Noruega: Bergen (1986), Oslo (1990), i Trondheim (1991 ). El Urban Tolling in Norway (peatge urbà de Noruega) va ser implantat amb l'objectiu d'alimentar un fons públic per finançar nous projectes vials en l'àmbit urbà.

Entre 2004 i 2005, a Santiago de Xile van ser implantats els primers sistemes al món de cobrament electrònic de peatges que travessen pel centre comercial de la ciutat i com a part d'un sistema d'autopistes urbanes concessionades (la Autopista Central, i la Autopista Costanera Nord), amb tecnologia que permet controlar automàticament tots els ingressos a l'autopista i cobrar per la distància recorreguda. Solucions similars ja havien estat implementades en altres ciutats, solament que en aquests casos el telepeatge va ser utilitzat en anells perifèrics o autopistes per evitar el pas pel centre de la ciutat. El cobrament de peatge per mitjans 100% electrònics ha estat utilitzat en Toronto, Canadà des de 1997 (Ruta 407 ETR), en diverses carreteres a Noruega (AutoPASS), en Melbourne, Austràlia des de 2000 (CityLink), i en Tel Aviv, Israel també el 2000 (28Israel% 29 Ruta 6) Mentrestant el MOP juntament amb Sebastian Piñera volen implementar el TAG a la 8va. regió compresa entre les ciutats de Sant-Pere i Coronel creant així una concessió per a la ja saturada Ruta 160 davant el rebuig de centenars de veïns de les dues ciutats que juntament amb l'ajuda dels alcaldes de tota la conca del carbó. L'aplicació del telepeatge com a política per regular la congestió s'utilitza en les vies que donen accés a l'àrea central de la ciutat utilitzant transmissors en els carros, complementats amb càmeres de vídeo i tecnologia de reconeixement digital de caràcters (per multar els infractors). L'aplicació de tarifes de congestió ja ha estat implementada amb èxit en diverses ciutats: Singapur el 1998, que va permetre automatitzar el primer sistema de tarifes de congestió implementat al món el 1975, i el control d'accés era realitzat manualment (veure Tarifes de congestió de Singapur); Londres el 2003 i ampliat en 2007 (veure Peatge urbà de Londres), i Estocolm en 2006 com una prova de set mesos, i en forma permanent a partir d'agost de 2007 (veure Impost de congestió d'Estocolm).

Equips en els vehicles i procediment de cobrament[modifica]

El sistema de peatge electrònic necessita la instal·lació del transponder , TAG o Televía , el qual va muntat al parabrisa del automòbil i rep i envia informació al passar per sota el pòrtic. El dispositiu no és més gran que una cartera i és en extrem lleuger. L'estàndard usat varia de país en país, per exemple en Xile hi ha un sol dispositiu TAG per als cobraments de diverses autopistes, a diferència d'altres com Austràlia, on les actuacions han de portar dos i fins i tot tres TAG per a les diferents autopistes.

Molts dels sistemes de cobrament usen aparells com aquest en els vehicles per afeblir electrònicament dels comptes dels automòbils registrats sense que hagin de detenir.

El procediment per al cobrament del peatge en les autopistes, es realitza instal·lant en la via expressa pòrtics de cobrament , marcs elevats sobre l'autopista amb un lector electrònic cobrador per cada carrer, dotats a més de càmeres fotogràfiques per al reconeixement de les matrícules i càmeres de vídeo per a la detecció dels vehicles. En el moment en el qual el automòbil s'acosta al pòrtic, la matrícula, patent o placa es fotografia, el dispositiu és activat i detectat pel pòrtic i es genera el cobrament en mil·lèsimes de segon. Al moment del cobrament, el transponder genera un xiulet característic per indicar-ho. La quantitat de xiulets indica el resultat de la transacció:

  • 1 xiulet per indicar que el cobrament va ser reeixit.
  • 2 xiulets per indicar que hi ha algun problema comercial (deute en mora per exemple).
  • 4 xiulets per indicar que hi ha algun problema tècnic amb el transponder .

El cobrament electrònic normalment és acompanyat per un sistema de càmeres de vídeo que registren els nombres de placa dels vehicles que van ingressar sense comptar amb el transmissor, i mitjançant un sistema de reconeixement digital de caràcters, els infractors són identificats i les multes respectives emeses, tot el procés en forma automàtica. Aquest sistema de suport i el cobrament efectiu de les multes són fonamentals per l'èxit d'aquesta tecnologia. Per disminuir el nombre d'infraccions, en general tots els sistemes tenen la possibilitat de pagar per ús aïllat sense comptar amb el transponder. Això s'aconsegueix mitjançant la inscripció prèvia de l'interessat per la Internet, o el registre mitjançant d'una trucada o missatge de text enviat pel telèfon mòbil de prèvia a ingressar a la carretera. Posteriorment el cobrament del peatge ve inclòs en el compte de telèfon o cobrat de la targeta de crèdit pre-registrada.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Telepeatge