Aminotransferasa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aminotransferasa.

Les aminotransferases (o transaminases) són un conjunt d'enzims del grup de les transferases, ja que transfereixen grups amino des d'un metabòlit a un altre, generalment aminoàcids. Aquests enzims són induïbles, perquè la seva activitat pot augmentar per l'acció de diverses hormones com la tiroxina o els glucocorticoides, la seva reacció és lliurement reversible i la seva constant d'equilibri és a prop a la unitat.

La transaminació és molt important per:

  • La síntesi d'aminoàcids no essencials.
  • La degradació de la majoria dels aminoàcids. La transaminació no és possible amb els aminoàcids lisina i treonina.
  • Intercanvi de grups amino entre molècules que no són aminoàcids.

Les transaminases necessiten d'un coenzim anomenat piridoxal fosfat (derivat de la piridoxina o vitamina B6) per exercir la seva funció; actua com a transportador del grup amino entre els substrats, alternant la seva estructura entre la forma aldehídica (piridoxal) i la forma amines (piridoxamina). El piridoxal fosfat s'uneix a les transaminases a través de l'amino èpsilon d'un residu de lisina, i durant la reacció és transferit a l'aminoàcid amb formació d'una base de Schiff, a partir d'aquest compost es produeixen les modificacions químiques que condueixen a la transaminación.

Les principals aminotransferasa són les hepàtiques com l'AST i ALT, que augmenten en associació a diverses malalties. De vegades, el tipus específic d'aminotransferasa elevada suggereix l'òrgan afectat per la seva relativa abundància en ell.

Nivell de Transaminases en sang[modifica | modifica el codi]

Els nivells de Transaminases en sang s'utilitza com a indicador per detectar possibles patologies en les funcions del fetge. Les malalties hepàtiques-hepatitis viral, cirrosi-, el fetge gras, el consum excessiu d'alcohol, quists o tumors al fetge o obstrucció greus de la via biliar poden provocar un augment notable de la transaminasa en sang.

Malalties hepàtiques -hepatitis viral, cirrosi- provoquen un augment notable de la transaminasa glutàmic-pirúvic al plasma sanguini, mentre que en un infart de miocardi es produiria llavors un increment més marcat de la transaminasa glutàmic-oxalacètic.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]