Aminotransferasa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aminotransferasa.

Les aminotransferases (o transaminases) són un conjunt d'enzims del grup de les transferases, ja que transfereixen grups amino des d'un metabòlit a un altre, generalment aminoàcids. Aquests enzims són induïbles, perquè la seva activitat pot augmentar per l'acció de diverses hormones com la tiroxina o els glucocorticoides, la seva reacció és lliurement reversible i la seva constant d'equilibri és a prop a la unitat.

La transaminació és molt important per:

  • La síntesi d'aminoàcids no essencials.
  • La degradació de la majoria dels aminoàcids. La transaminació no és possible amb els aminoàcids lisina i treonina.
  • Intercanvi de grups amino entre molècules que no són aminoàcids.

Les transaminases necessiten un coenzim anomenat piridoxal fosfat (derivat de la piridoxina o vitamina B6) per exercir la seva funció; actua com a transportador del grup amino entre els substrats, alternant la seva estructura entre la forma aldehídica (piridoxal) i la forma amines (piridoxamina). El piridoxal fosfat s'uneix a les transaminases a través de l'amino èpsilon d'un residu de lisina, i durant la reacció és transferit a l'aminoàcid amb formació d'una base de Schiff, a partir d'aquest compost es produeixen les modificacions químiques que condueixen a la transaminación.

Les principals aminotransferases són les hepàtiques com l'AST (en anglès: aspartate transaminase, també anomenada serum glutamic oxaloacetic transaminase -SGOT-) i l'ALT (en anglès: alanine transaminase, també anomenada serum glutamate-pyruvate transaminase -SGPT-), que augmenten en associació a diverses malalties. De vegades, el tipus específic d'aminotransferasa elevada suggereix l'òrgan afectat per la seva relativa abundància en ell.

Nivell de transaminases en sang[modifica]

Vegeu també: Transaminases elevades

Els nivells de transaminases en sang s'utilitzen com a indicador per detectar possibles patologies en les funcions del fetge. Les malalties hepàtiques, com l'hepatitis, la cirrosi, el fetge gras (esteatopatia alcohòlica i no alcohòlica), quists o tumors al fetge o obstruccions greus de la via biliar poden provocar una elevació important dels nivells de les transaminases en sang.[1]

Malalties hepàtiques -hepatitis vírica o no vírica, cirrosi- provoquen un augment notable de la transaminasa glutàmico-pirúvica (AST) al plasma sanguini, mentre que en un infart de miocardi es produiria llavors un increment més marcat de la transaminasa glutàmico-oxalacètica (ALT).[2] També alguns fàrmacs, la diabetis o alteracions tiroidals poden provocar unes ALT i/o AST augmentades.[3]

Referències[modifica]

  1. Johnston, DE «Special considerations in interpreting liver function tests» (en anglès). Am Fam Physician, 1999 Apr 15; 59 (8), pp. 2223-30. PMID: 10221307 [Consulta: 27 març 2016].
  2. Baars, T; Neumann, U; et al «In Acute Myocardial Infarction Liver Parameters Are Associated With Stenosis Diameter» (en anglès). Medicine (Baltimore), 2016 Feb; 95 (6), pp. e2807. PMID: 26871849 [Consulta: 27 març 2016].
  3. Giboney, PT «Mildly elevated liver transaminase levels in the asymptomatic patient» (en anglès). Am Fam Physician, 2005 Mar 15; 71 (6), pp. 1105-10. PMID: 15791889 [Consulta: 27 març 2016].

Enllaços externs[modifica]