Vés al contingut

Barroc: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de: 88.13.133.146 (discussió) fins l'última edició de: Catalaalatac
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{història universal}}
{{història penesal}}
L'art '''Barroc''', a més d'un període de la [[història de l'art]], fou un moviment cultural que es va estendre a la [[literatura]], la [[pintura]], l'[[arquitectura]], la [[dansa]] i la [[música]] des del 1600 fins 1750 aproximadament.
L'art '''Barroc''', a més d'un període de la [[història de la Piuta]], fou un moviment cultural que es va estendre a la [[literatura]], la [[pintura]], l'[[arquitectura]], la [[dansa]] i la [[música]] des del 1600 fins 1750 aproximadament.
L'estil Barroc va sorgir a principis del segle XVII, després del [[Concili de Trent]] (1545-1563) a Itàlia. D'ací es va estendre cap a la major part d'Europa. Fou un moviment que va impulsar un estil artístic que es dirigís no només a les elits, sinó al poble illetrat. Axí, en [[pintura]] i [[arquitectura]], el Barroc utilitza una [[iconografia]] directa i teatral, amb tendència a una abundància d'ornamentació.
L'estil Barroc va sorgir a principis del segle XVII, després del [[Concili de Trent]] (1545-1563) a Itàlia. D'ací es va estendre cap a la major part d'Europa. Fou un moviment que va impulsar un estil artístic que es dirigís no només a les elits, sinó al poble illetrat. Axí, en [[pintura]] i [[arquitectura]], el Barroc utilitza una [[iconografia]] directa i teatral, amb tendència a una abundància d'ornamentació.
Durant molt de temps (segles XVIII i XIX), el terme "barroc" va tenir un sentit pejoratiu, sinònim de sobrecarregat, desmesurat i irracional, fins que posteriorment fou revaloritzat a finals del segle XIX per [[Jacob Burckhardt]] i després per [[Benedetto Croce]] i [[Eugeni d'Ors i Rovira|Eugeni d'Ors]].
Durant molt de temps (segles XVIII i XIX), el terme "barroc" va tenir un sentit pejoratiu, sinònim de sobrecarregat, desmesurat i irracional, fins que posteriorment fou revaloritzat a finals del segle XIX per [[Jacob Burckhardt]] i després per [[Benedetto Croce]] i [[Eugeni d'Ors i Rovira|Eugeni d'Ors]].

Revisió del 18:10, 10 nov 2010

Plantilla:Història penesal L'art Barroc, a més d'un període de la història de la Piuta, fou un moviment cultural que es va estendre a la literatura, la pintura, l'arquitectura, la dansa i la música des del 1600 fins 1750 aproximadament. L'estil Barroc va sorgir a principis del segle XVII, després del Concili de Trent (1545-1563) a Itàlia. D'ací es va estendre cap a la major part d'Europa. Fou un moviment que va impulsar un estil artístic que es dirigís no només a les elits, sinó al poble illetrat. Axí, en pintura i arquitectura, el Barroc utilitza una iconografia directa i teatral, amb tendència a una abundància d'ornamentació. Durant molt de temps (segles XVIII i XIX), el terme "barroc" va tenir un sentit pejoratiu, sinònim de sobrecarregat, desmesurat i irracional, fins que posteriorment fou revaloritzat a finals del segle XIX per Jacob Burckhardt i després per Benedetto Croce i Eugeni d'Ors.

El terme barroc

La paraula "barroc" com la majoria de les designacions d'un període, època o d'un estil, fou inventada pels crítics posteriors, i no pas pels practicants de l'art als segles XVII i principis del segle XVIII. El terme "barroc" prové de la paraula portuguesa barroco, amb el significat de "perla imperfecta" o, per extensió de joia falsa. Benvenuto Cellini l'aplicà per primera vegada com a sinònim d'extravagant. La literatura francesa i la italiana del segle XVIII l'emprenen per a qualificar el que és enfarfegat, afectat, ridícul. Aquest ús despectiu es feia per a posar en evidència l'excés d'èmfasi i abundància d'ornamentació, a diferència de la racionalitat clara i sòbria de la Il·lustració (segle XVIII). Finalment el terme fou rehabilitat pel historiador alemany d'art Heinrich Wölfflin (1864-1945), qui va identificar al barroc com oponent al Renaixement i com un tipus diferent dins de l'art "elaborat". El període del Barroc se situa entre els períodes del Renaixement i el Neoclàssic. S'emmarca dins d'un temps al qual l'església Catòlica va haver de reaccionar contra els nombrosos moviments revolucionaris culturals que van produir una nova ciència i noves formes de religió com la reforma protestant.

Època barroca

Històricament, el Barroc té l'origen a la segona meitat del segle XVI, en un moment de profunda crisi econòmica, política, social i cultural. En mig de la crisi, però, s'inicià un procés de transformació:

Acabat el conflicte, el mapa de l'Europa occidental prengué trets força semblants als actuals. Durant el segle XVI la supremacia de Portugal i Castella a ultramar fou indiscutible, però des de l'inici del segle XVII Holanda, Anglaterra i França aparegueren com a grans potències colonials. Per contra, l'absolutisme triomfà a França, que proporcionà un model a seguir per la major part de les corts europees. La vida cultural experimentà l'atracció de París i dels salons burgesos.

El barroc com moviment cultural

El Barroc realment va expressar nous valors; a la literatura es molt abundant l'ús de la metàfora i l' al·legoria. Representa un estat d'ànim diferent, més proper del Romanticisme que del Renaixement, malgrat ser un moviment que neix al mateix temps que aquest a alguns països.

El dolor psicològic de l'home, que busca ancoratges sòlids, es pot trobar a l'art barroc en general. La virtuositat fou investigada pels artistes d'aquesta època juntament amb el realisme. La fantasia i la imaginació foren evocades entorn de l'Home individual, com una relació directa entre l'artista i el seu client. Llavors, l'art es feia menys distant de les persones perquè solucionà el buit cultural que abans guardava.

Totes les arts tenen representants a aquest moviment:

Desprès del recel que hi va haver al Renaixement, i del retorciment estètic del Manierisme, a la Roma dels papes s'adverteix la necessitat d'un art nou. La independència de les repúbliques italianes no és la mateixa a la d'antany, després de dos segles de lluites entre les potències europees per controlar el seu mercat en expansió i centrat a la mar Mediterrània. D'un altre costat, el descobriment de Amèrica va augmentar les zones de comerç, les quals hi eren dominades per espanyols, portuguesos i anglesos. Açò provocà que les repúbliques italianes s'agruparen a les ordres d'un poder fort perquè sinó queien al control estranger (Espanya i França) se sotmetrien a la influència majoritària de Roma, és a dir els Estats Vaticans, a l'estil d'una teocràcia.

Arquitectura

L'arquitectura barroca es desenvolupa des del principi del segle XVII fins dos terços del segle XVIII. En aquesta última etapa es denomina estil rococó. Es manifesta a gairebé tots els països europeus i, en el que eren en aquell temps, les colònies d'Espanya i Portugal a Amèrica, avui països independents. El Barroc es dóna també en altres arts, com Música, Literatura, Pintura i Escultura.

Escultura

L'escultura barroca continua el camí traçat al Renaixement. Utilitza la fusta policromada i hi domina el tema religiós amb la realització de retaules per a esglésies i imatges per a les processons. El realisme aconsegueix en la imatgeria proporcions veritablement dramàtiques: cares demacrades, ferides obertes, signes de dolor i patiment.

Música

La música barroca és un estil musical europeu que abasta tot el segle XVII i la primera meitat del XVIII.

Musicalment, en una primera etapa (1600-1650) de la música barroca la melodia es feu preponderant, originant l'anomenada monodia acompanyada, i nasqueren el drama per música, o òpera primitiva, i l'oratori. Posteriorment, es cultivà també la suite, altres modalitats d'òpera com el bel canto i les passions, la sonata i el concert.

A la següent etapa, anomenada Barroc mitjà (1650-1700), hi predominava l'òpera i la cantata. L'última etapa anomenada Barroc tardà (1700-1750), es caracteritzava pel predomini de la música instrumental sobre la música vocal. També era un època del concert i d'obres més llargues quan a dimensió.

Al llarg de tot el període l'expressió prevalgué sobre la forma. Són distintius del Barroc:

  • la riquesa d'ornamentació,
  • la tendència a les variacions tant en el camp vocal com en l'instrumental,
  • l'aplicació de la tècnica del baix continu als instruments de teclat
  • l'aparició de noves formes organístiques.

Pintura

Varsòvia

Les característiques bàsiques de l'art barroc són les següents:

  • Us de la línia corba.
  • Gran decoració.
  • Grandiositat de les construccions.
  • Gest exaltat i gran moviment.
  • Predomini del color sobre el dibuix.
  • Línies en diagonal.
  • L'obra continua més enllà del quadre.
  • Importància de la llum
  • En pintura, aparició de nous temes, i noves obres.
Melk, Àustria

Artísticament, el Barroc constituí una reacció contra la serenitat i l'equilibri dels cànons del Renaixement, els quals ja havien estat superats per l'expressivitat del manierisme. Fou un estil sofisticat i emocional, sovint extravagant, per bé que no tingué uniformitat, atès que al segle XVII hi havia diversos sectors enfrontats en el que es refereix a la producció artística: la cúria romana, la cort reial de Versalles, l'Holanda calvinista i burgesa....

Hom assenyala dues mentalitats contraposades:

  • Una basada en el lliurecanvisme, representada per la societat burgesa, comerciant i pròspera que promogué un art basat en temes seculars, en la pintura de costums, en el retrat i que tingué com a seus principals Nàpols, Gènova, València, Sevilla, Amsterdam i Londres.
  • I una altra basada en el mercantilisme, es caracteritzà per un fort ideal absolutista que maldava per la centralització i que generà un art de jardins geomètrics, urbanisme rígid de grans avingudes i places subordinades sempre a un punt de concentració i que tenia com a centre dos nuclis diferenciats, Roma, on la renovació de la iconografia religiosa i el gust per les composicions triomfalistes responien als ideals de l'Església Catòlica de la Contrareforma i Versalles, on l'orgull d'esplendor Cesarista era palès en la magnificència de les decoracions.

A França, potència política i cultural dominant a Europa, es dictaren durant aquesta època els cànons d'un nou corrent estètic, el Classicisme francès, antiindividualista i regit pels principis de la monarquia absolutista de Lluís XIV. A Flandes es produí un art més espontani que el francès i més alegre que el romà. Mentrestant, als països alemanys, la societat protestant es refugià sobretot en la música com a mitjà ideal d'expressió.

L'antecedent més immediat del Barroc és la portada, bastida per G. della Porta (1575), de l'església renaixentista del Gesù, a Roma. A través de Carlo Maderno s'arriba a la generació de Bernini, Borromini i Pietro da Cortona que féu triomfar l'art barroc a Roma. A Torí assolí gran originalitat l'obra de Guarino Guarini. L'escola pictòrica flamenca excel·lí en Rubens i l'holandesa en Rembrandt, Franz Hals i Veermer.

El Barroc s'estengué per l'àrea catòlica més addicta a Roma (Baviera, Àustria, Bohèmia, Flandes, els Països Catalans, Castella, Portugal, etc) i, a través dels països ibèrics, a Amèrica i a Àsia on es conjugà amb l'art autòcton i donà lloc a variants específiques. Arribà també a Alemanya, on marcà el trànsit vers el Rococó. D'altra banda, l'ascetisme de la Contrareforma promogué un realisme que, en pintura, fou difós pel tenebrisme de Caravaggio. Durant el Barroc és constant, però, la interrelació de diversos estils, de la qual són bons exemples els Carracci, el Barroc austríac i figures com Velázquez, Valdés Leal o Murillo.

El Barroc als Països Catalans

Als Països Catalans l'època barroca fou un període d'irregular desenvolupament cultural, sota el signe, sobretot, de la influència castellana. És el temps de la Guerra dels Segadors (1640) al Principat (fet que convertí València en el gran port de la Corona catalanoaragonesa). L'expulsió dels moriscs (1609) a València, la proliferació del bandolerisme arreu i les accions de la monarquia per reduir l'autonomia dels territoris de la corona catalanoaragonesa marquen aquesta època.

L'art barroc als Països Catalans prengué les característiques dels nuclis mediterranis de domini burgès. Es manifesta en arquitectura als cambrils de la Mare de Déu dels Desemparats, de València (1652) i de la capella de la Cinta, a Tortosa, a les esglésies de Sant Nicolau (1673) de València i a la de Betlem (1680-1730) de Barcelona, a les façanes de Sant Francesc i de la Seu de Palma de Mallorca, a les catedrals de Girona i Tortosa i a la Seu de València entre altres obres. Pel que fa a l'escultura, excel·liren Agustí Pujol, Lluís Bonifaç, els Tramulles i Josep Simó Xoriguera, el Vell, pare de Josep Benet Xoriguera, el cognom del qual serví per a denominar el Barroc castellà (xoriguerisme). Dins el tenebrisme (pintura) destacà sobretot Josep Ribera, un dels pintors més importants del segle XVI europeu, però la pintura catalana barroca conreà, sobretot, l'idealisme eclèctic.

La literatura catalana barroca es contagia plenament de la crisi cultural del país. La influència dels temes castellans comportà també una considerable influència en el vocabulari i la sintaxi. Cal destacar el poeta i comediògraf Francesc Vicenç Garcia, d'obra molt desigual; Francesc Fontanella, per la qualitat dels seus poemes i l'interès de les seves dues peces teatrals; i Josep Romaguera, autor de l'únic llibre d'emblemes en català, l'Atheneo de grandesa.

Als Països Catalans, el Barroc musical té un caire exclusivament religiós, destacant l'Abadia de Montserrat, la Seu de València i el col·legi del Patriarca, com a centres de formació musical.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barroc

Plantilla:Enllaç AD