Bocchoris

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Bocchoris (també coneguda com a Boccoris, Bocchorum, Bocchor) fou una població prerromana de certa importància, situada a l'actual municipi de Pollença, Mallorca, citada per Plini el vell, com ciutat federada de Roma.

Bocchoris ha estat objecte d'escasses excavacions arqueològiques.

Historiografia[modifica | modifica el codi]

Es conserven dues tabula patronae datades els anys 10 i 6 aC, trobades a les proximitats del poblat talaiotic emmurallat de la possessió de Bóquer, nom derivat de l'original preromà, que ens informen d'algunes característiques organitzatives de la ciutat.

La més antiga fou trobada a la Badia de Pollença després d'un temporal l'any 1951:

Essent cònsols Juli Antoni i Fabi Africà, abans del dia de les Kal. d'abril, la ciutat Boccoritana de l'illa major de les Balears adoptà com a patró Marc Crassus Frugi, els seus fills i la seva descendència. Marc Crassus Frugi els va rebre sota la seva clientela i la dels seus. Ho dugueren a terme Cai Celi i Cai Cecili, fill de tit, legats.

La més moderna fou descoberta al Pedret de Boquer l'any 1765:

Essent cònsols Marc Emili Lèpid i Lluci Arrunci, el primer de maig, el Senat i el poble Boccorità de l'illa major de les Balears adoptaren com a patró Marc Atili Verno, fill de Marc, de la tribu Galèria. Marc Atili Verno, fill de Marc, de la tribu Galèria va rebre sota la seva tutela i protecció i la dels seus, el Senat i el poble Boccorità. Ho dugueren a terme els pretors Quint Cecili Quint i Cai Valeri Icesta.

Referències[modifica | modifica el codi]