Bosc petrificat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tronc petrificat al Parc Nacional del Bosc Petrificat.

Un bosc petrificat és un tipus de fòssil format per fusta fòssil en la qual tot el material orgànic ha estat reemplaçada amb minerals (la majoria de les vegades un silicat, com el quars) si bé reté l'estructura original de la fusta. El procés de petrificació succeeix sota terra, quan la fusta queda enterrada sota sediments. L'aigua rica en minerals que es filtra pels sediments diposita minerals en les cèl·lules de la planta, de manera que quan la lignina i la cel·lulosa es descomponen, es forma un motlle de roca en el seu lloc. La fusta es preserva gràcies a l'absència d'oxigen.

Elements com el manganès, el ferro i el coure presents en l'aigua i el fang durant el procés de petrificació donen a la fusta una variada gamma de colors. Els cristalls de quars purs són incolors, però quan s'afegeixen contaminants al procés adquireixen un color groc, vermell o d'un altra tonalitat.

La fusta petrificada pot conservar la seva estructura original amb tot detall, fins al nivell microscòpic. Estructures tals com els anells de creixement i els diversos teixits poden observar-se amb freqüència. La fusta petrificada té una duresa en l'escala de Mohs de 7, la mateixa del quars.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bosc petrificat Modifica l'enllaç a Wikidata