Vés al contingut

Bosc petrificat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La imatge mostra el centre d'una llesca polida d'un arbre petrificat des de l'últim període Triàsic (fa aproximadament 230 milions d'anys) que es troba a Arizona. Les restes d'insectes poden ser detectats en una imatge ampliada.
Soca petrificada al parc geològic de Paleorrota, Brasil
Tronc petrificat al Parc Nacional del Bosc Petrificat
Fusta petrificada polida
Contorn de cel·les visibles en un segment de fusta petrificada
Tronc polit de fusta petrificada
Troncs petrificats
Monyó petrificat exposat durant la baixamar a Ynyslas, Gal·les
Fusta d'acàcia petrificada
Bosc petrificat a Puyango

Un bosc petrificat és un tipus de fòssil format per fusta fòssil en la qual tot el material orgànic ha estat reemplaçada amb minerals (la majoria de les vegades un silicat, com el quars) si bé reté l'estructura original de la fusta. El procés de petrificació succeeix sota terra, quan la fusta queda enterrada sota sediments. L'aigua rica en minerals que es filtra pels sediments diposita minerals en les cèl·lules de la planta, de manera que quan la lignina i la cel·lulosa es descomponen, es forma un motlle de roca en el seu lloc. La fusta es preserva gràcies a l'absència d'oxigen.

Elements com el manganès, el ferro i el coure presents en l'aigua i el fang durant el procés de petrificació donen a la fusta una variada gamma de colors. Els cristalls de quars purs són incolors, però quan s'afegeixen contaminants al procés adquireixen un color groc, vermell o d'un altra tonalitat.[1]

La fusta petrificada pot conservar la seva estructura original amb tot detall, fins al nivell microscòpic. Estructures tals com els anells de creixement i els diversos teixits poden observar-se amb freqüència. La fusta petrificada té una duresa en l'escala de Mohs de 7, la mateixa del quars.

Elements[modifica]

Elements com el manganès, ferro i coure en aigua o fang durant el procés de petrificació donen fusta petrificada amb una varietat de gammes de color. Els cristalls de quars pur són incolors, però quan s'hi afegeixen contaminants al procés dels vidres adquireixen un tint groc, vermell, o d'un altre tipus.

El que segueix és una llista d'elements contaminants i tons de color relacionats:

La fusta petrificada és un fòssil en el qual les restes orgàniques han estat substituïdes per minerals en el lent procés de ser reemplaçat amb pedra. Aquest procés de petrificació generalment resulta d'una mineralització de quars calcedònia. S'han de complir rares condicions especials perquè el tronc caigut es transformi en fusta fòssil o fusta petrificada. En general, les plantes caigudes queden enterrades en un ambient lliure d'oxigen (ambient anaeròbic), que conserva l'estructura original de la planta i l'aspecte general. Les altres condicions inclouen un accés regular a l'aigua rica en minerals en contacte amb els teixits, la substitució de l'estructura de la planta orgànica amb minerals inorgànics. El resultat final és fusta petrificada, una planta amb la seva estructura bàsica original substituïda per pedra. Els minerals exòtics permeten els tons vermells i verds que es poden veure en les mostres més rares.

Localitzacions[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. What is Petrified Wood? a geology.com
 2. [enllaç sense format] http://www.lachlanhunter.deadsetfreestuff.com/JB/Big-Trees/big-trees6.htm Arxivat 2020-11-24 a Wayback Machine.
 3. Bosque Petrificado Florentino Ameghino
 4. Jacob Leloux. «A petrified forest near Hoegaarden», 25-05-2001. Arxivat de l'original el 13 de juliol 2004. [Consulta: 12 setembre 2016].
 5. The in situ Glyptostroboxylon forest of Hoegaarden (Belgium) at the Initial Eocene Thermal Maximum (55 Ma)M. Fairon-Demaret, E. Steurbaut, F. Damblon, C. Dupuis, T. Smith, P. Gerrienne «The in situ Glyptostroboxylon forest of Hoegaarden (Belgium) at the Initial Eocene Thermal Maximum (55 Ma)». Review of Palaeobotany and Palynology, 126, 2003, pàg. 103-129. DOI: 10.1016/S0034-6667(03)00062-9.
 6. «Petrified Wood from Goudberg, Hoegaarden, Flemish Brabant Province, Belgium». Mindat.org. Hudson Institute of Mineralogy. [Consulta: 14 maig 2016].
 7. «Petrified trees and the forest region (Brazil).». Arxivat de l'original el 2012-02-07. [Consulta: 12 setembre 2016].
 8. FAPESP Research Magazine - Edition 210 - August 2013 Arxivat 2015-06-20 a Wayback Machine.
 9. Anon. «The Petrified Forest of Puyango». Viva travel guides. Viva. [Consulta: 26 gener 2010].
 10. «Jurassic age plant fossil found near Dholavira». The Times of India. [Consulta: 7 juliol 2014].
 11. Instituto de Paleontologia UNP apoya al Bosque Petrificado de la Brea Arxivat 2012-01-19 a Wayback Machine.. Universidad Nacional de Piura (8 de juliol de 2010)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bosc petrificat