Vés al contingut

Energia cinètica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cinètica)
Infotaula de magnitud físicaEnergia cinètica
Les vagonetes d'una muntanya russa arriben al seu màxim d'energia cinètica quan estan al punt més baix del seu camí. Quan comencen a pujar, l'energia cinètica comença a convertir-se en energia potencial gravitatòria. La suma d'energia cinètica i potencial en un sistema es manté constant si s'ignoren les pèrdues causades per les forces de fricció.
Tipusforma d'energia Modifica el valor a Wikidata
SímbolEc, K o T
Unitatsjoule (J)
Derivacions a partir
d'altres quantitats
Ec = ½m · v² = p²/2m Ec = Et+Er
Fórmula Modifica el valor a Wikidata

L'energia cinètica (de símbol Ec, K o T) és l'energia que conté un cos pel fet d'estar en moviment. L'energia cinètica d'un cos és equivalent a la quantitat de treball necessari per establir la seva velocitat (celeritat, gir i rotació) a partir d'un estat de repòs.[1] És l'energia dels mòbils en relació a un sistema inercial. És proporcional a la massa del cos i augmenta amb la velocitat.

En la mecànica clàssica, l'energia cinètica d'un objecte no giratori de massa m que viatja a velocitat v és 1 dividit entre 2 per massa per velocitat elevada a dos. En la mecànica relativista, aquesta és una bona aproximació només quan v és molt inferior a la velocitat de la llum.

La unitat estàndard d'energia cinètica és el joule, mentre que la unitat imperial d'energia cinètica és la lliura de peu.

Introducció

[modifica]

L'adjectiu «cinètic» al nom energia ve d'una antiga paraula grega, que significa «moviment». Els termes energia cinètica i treball i el seu significat científic provenen de segle xix.

El principi de la mecànica clàssica va ser desenvolupat per primera vegada per Gottfried Leibniz i Daniel Bernoulli, que descriu l'energia cinètica com la força viva o vis viva. Willem 's Gravesande dels Països Baixos va proporcionar evidència experimental d'aquesta relació. En caure els pesos de diferents altures en un bloc d'argila, Gravesande va determinar que la profunditat de penetració és proporcional al quadrat de la velocitat d'impacte. Émilie du Châtelet va reconèixer les implicacions de l'experiment i va publicar una explicació.

Els primers coneixements d'aquestes idees poden ser atribuïts a Gaspard Coriolis qui en 1829 va publicar un article titulat Du Calcul de l'Effet des Machines esbossant les matemàtiques de l'energia cinètica. El terme energia cinètica es deu a William Thomson més conegut com a Lord Kelvin en 1849.

Hi ha diverses formes d'energia com l'energia química, la calor, la radiació electromagnètica, l'energia nuclear, la energia gravitacional, elèctrica, elàstica, etc. Totes elles poden ser agrupades en dos tipus: l'energia potencial i l'energia cinètica.

L'energia cinètica pot ser entesa millor amb exemples que demostren com aquesta es transforma d'altres tipus d'energia i a altres tipus d'energia. Per exemple un ciclista vol usar l'energia química per prendre que li va proporcionar el seu menjar per accelerar la seva bicicleta a una velocitat triada. La seva velocitat pot mantenir-se sense molta feina, excepte per la resistència aerodinàmica i la fricció mecànica. L'energia química és convertida en una energia de moviment, coneguda com a energia cinètica, però el procés no és completament eficient, ja que el ciclista també produeix calor.

L'energia cinètica en moviment de la bicicleta i el ciclista poden convertir-se en altres formes. Per exemple, el ciclista pot trobar una costa prou alta per pujar, així que ha de carregar la bicicleta fins al cim. L'energia cinètica fins ara usada s'haurà convertit en energia potencial gravitatòria que pot alliberar-se llançant-se costa avall per l'altre costat del turó. Alternativament el ciclista pot connectar una dinamo a una de les seves rodes i així generar energia elèctrica en el descens. La bicicleta podria estar viatjant més a poc a poc al final del turó perquè molta d'aquesta energia ha estat desviada a fer energia elèctrica. Una altra possibilitat podria ser que el ciclista apliqui els seus frens i en aquest cas l'energia cinètica s'estaria dissipant a través de la fricció en energia calòrica.

Com qualsevol magnitud física que sigui funció de la velocitat, l'energia cinètica d'un objecte no només depèn de la naturalesa interna d'aquest objecte, també depèn de la relació entre l'objecte i l'observador (en física un observador és formalment definit per una classe particular de sistema de coordenades anomenat sistema inercial de referència). Magnituds físiques com aquesta són cridades invariants.

El càlcul de l'energia cinètica es realitza de diferents formes segons s'usi la mecànica clàssica, la mecànica relativista o la mecànica quàntica. La manera correcta de calcular l'energia cinètica d'un sistema depèn de la seva mida, i la velocitat de les partícules que el formen. Així, si l'objecte es mou a una velocitat molt més baixa que la velocitat de la llum, la mecànica clàssica de Newton serà suficient per als càlculs; però si la velocitat és propera a la velocitat de la llum, la teoria de la relativitat comença a mostrar diferències significatives en el resultat i hauria de ser usada. Si la mida de l'objecte és més petit, és a dir, de nivell subatòmic, la mecànica quàntica és més apropiada.[cal citació]

Energia cinètica clàssica o Newtoniana

[modifica]

Sòlid rígid sense rotació

[modifica]

Podem calcular l'energia cinètica d'un sòlid rígid sense rotació (anomenada energia cinètica de translació, ) a partir de la seva massa i velocitat:[2]

on:

representa la massa del cos
representa la velocitat del cos

Aquesta expressió pot obtenir-se a partir de la definició clàssica del treball:

,

que integrant entre dos punts definits A i B dona lloc a:

.

Exemple

[modifica]

En un camp gravitatori l'energia cinètica és una de les dues components (l'altra és l'energia potencial) que manté constant l'energia mecànica. Així doncs, si sobre la terra es llença un objecte cap amunt (per exemple una pilota), un instant després del llançament l'energia potencial serà zero, i tota l'energia mecànica de la pilota estarà en forma d'energia cinètica. A mesura que la pilota puja cap amunt, la seva velocitat, i per tant la seva energia cinètica disminueixen, però augmenta la seva energia potencial. En arribar al punt més alt de la seva trajectòria, la pilota tindrà velocitat nul·la, de forma que l'energia cinètica serà zero i tota l'energia mecànica estarà en forma d'energia potencial. Durant el trajecte de descens la pilota tornarà a perdre l'energia potencial que havia acumulat i aquesta s'anirà transformant en energia cinètica de nou.

Sòlid rígid amb rotació

[modifica]

Quan un sòlid rígid es troba en rotació adquireix una energia cinètica de rotació . Aquesta energia pot calcular-se a partir del moment d'inèrcia de la següent forma:

on:

representa la velocitat angular del cos al voltant d'un eix de rotació
representa la distància d'un element dm a aquest eix
representa el moment d'inèrcia del cos.

Lògicament, en sistemes mixtos (és a dir, en sòlids rígids amb rotació i translació) es defineix l'energia cinètica com la suma de les seves energies cinètiques de translació i rotació:

.

Energia cinètica relativista

[modifica]

Quan la velocitat de la partícula estudiada és d'un ordre de magnitud similar al de c, cal canviar la definició d'energia cinètica. Aquesta es pot donar en termes de la massa i la velocitat segons

on:

representa la massa del cos
representa la velocitat del cos
representa la velocitat de la llum,

o bé en termes del moment lineal relativista segons

.

Referències

[modifica]
  1. «Qué es la energía cinética: definición | VIU» (en espanyol europeu). [Consulta: 21 setembre 2018].
  2. Ortín, Jordi. Problemes resolts de fonaments de física I. Edicions Universitat de Barcelona, 2008. ISBN 8447532666. 

Vegeu també

[modifica]