Cinema d'Ucraïna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Cinema d'Ucraïna inclou tant el cinema realitzat durant l'etapa soviètica com el realitzat des de la independència del país. Ucraïna ha tingut una gran influència a la història del cinema, i entre els principals directors ucraïnesos hi ha Oleksandr Dovjenko, Dziga Vértov i Serguei Paradjànov. Sovint se cita a Dovzhenko com un dels primers cineastes soviètics,[1] a més de ser un pioner de la teoria del muntatge soviètic i fundar els Estudis de Cinema Dovzhenko. El 1927, Dziga Vértov es va traslladar de Moscou a Ucraïna. A l'estudi cinematogràfic Administració Fotocinematogràfica Panucraïnesa (VUFKU) va realitzar diversos documentals d'avantguarda, entre elles L'onzè any, Txelovek s kinoapparàtom i la primera pel·lícula sonora documental ucraïnesa Enthusiasm (Symphony of the Donbass). Paradjànov va ser un director i artista de cinema armeni que va fer contribucions significatives al cinema ucraïnès, armeni i georgià; va inventar el seu propi estil cinematogràfic, el cinema poètic ucraïnès,[2] que estava totalment allunyat amb els principis rectors del realisme socialista.

Tot i la història de produccions importants i d'èxit, la indústria s'ha caracteritzat sovint per un debat sobre la identitat pròpia i el nivell d'influència russa i europea.[3] Els productors ucraïnesos participen activament en coproduccions internacionals, mentre que els actors, directors i equips ucraïnesos participen regularment en pel·lícules russes (i anteriorment soviètiques). Diverses pel·lícules d'èxit s'han basat en persones, històries o esdeveniments ucraïnesos, com ara El cuirassat Potemkin, Txelovek s kinoapparàtom i Tot està il·luminat.

L'Agència Estatal de Cinema d'Ucraïna posseeix el Centre Cinematogràfic Nacional Oleksandr Dovzhenko, laboratori i arxiu de còpia de pel·lícules, i participa en la celebració del Festival Internacional de Cinema d'Odessa. Un altre festival, Molodist a Kíev, és l'únic Festival Internacional de Cinema acreditat per la Federació Internacional d'Associacions de Productors Cinematogràfics (FIAPF) celebrat a Ucraïna; el programa del concurs té seccions per a pel·lícules d'estudiants, primer curtmetratge i primers llargmetratges complets de tot el món. Se celebra anualment a l'octubre.

A Odessa es troba l'Estudi de Cinema Odessa i el Museu del Cinema.

Referències[modifica]