Der Stand der Dinge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaDer Stand der Dinge
Fitxa
DireccióWim Wenders Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPaulo Branco Modifica el valor a Wikidata
GuióRobert Kramer i Wim Wenders Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJürgen Knieper Modifica el valor a Wikidata
FotografiaHenri Alekan, Martin Schäfer i Fred Murphy Modifica el valor a Wikidata
MuntatgePeter Przygodda i Barbara von Weitershausen Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenPortugal, Alemanya, Estats Units d'Amèrica i França Modifica el valor a Wikidata
Estrenasetembre 1982 Modifica el valor a Wikidata
Durada124 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
francès
alemany Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPortugal, Los Angeles i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis
Lleó d'Or (1982) Modifica el valor a Wikidata



Lloc webwim-wenders.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0084725 Filmaffinity: 438135 Allocine: 29703 Rottentomatoes: m/state_of_things Letterboxd: the-state-of-things Allmovie: v46710 TCM: 91342 AFI: 58133 TMDB.org: 30363 Modifica el valor a Wikidata

Der Stand der Dinge (alemany: L'estat de les coses) és una pel·lícula alemanya del 1982 dirigida per Wim Wenders. Explica la història d'un equip de filmació encallat a Portugal després que el productor desparegués i s'acabessin el material fílmic i els diners. El director viatja a Los Angeles a la recerca del seu productor desaparegut.

Argument[modifica]

Un equip de filmació a Portugal roda una pel·lícula de ciència-ficció en blanc i negre sobre els supervivents d'una Terra post-apocalíptica, titulada Els supervivents. El rodatge s'atura quan la producció esgota l'estoc de pel·lícula i els diners. En un hotel abandonat, la tripulació espera que arribin els diners o un senyal del productor desaparegut Gordon. A mesura que creixen inquiets i avorrits, la pel·lícula mostra alguns dels seus pensaments filosòfics i reaccions emocionals. El director Friedrich Munro finalment surt a trobar Gordon a Los Angeles que s'amaga en una casa mòbil a causa dels diners que deu a la màfia americana.

Argument[modifica]

Rodatge[modifica]

La pel·lícula va sorgir durant la producció de Hammett de Wenders el 1981 per a Francis Ford Coppola. Coppola va interrompre el rodatge per reescriure el guió. Wenders va tornar a Europa per a un projecte cinematogràfic intermedi, que al final no es va realitzar. Després va anar a Portugal per ajudar el director Raúl Ruiz amb el material cinematogràfic durant la realització de la seva pel·lícula O Território (1981). Wenders va contractar gran part del repartiment i de l'equip per fer Der Stand der Dinge, inclòs el director de fotografia Henri Alekan, el famós fotògraf de la pel·lícula de 1946 de Jean Cocteau La bella i la bèstia. Després de completar el rodatge a Portugal, Wenders va volar a Los Angeles per rodar les escenes finals abans de continuar treballant a Hammett.[1]

Informació de fons[modifica]

Der Stand der Dinge té moltes referències a altres pel·lícules i cineastes. El nom del director fictici Friedrich Munro és un homenatge al director de cinema mut Friedrich Murnau. El nom del seu càmera Joe Corby és un anagrama de Joe Biroc. Altres cineastes i pel·lícules a què es fa referència són Fritz Lang, Centaures del desert, Cos i ànima, Thieves' Highway, Va arribar fins al final i La passió cega.

La banda sonora inclou música original de Jürgen Knieper, així com temes de Joe Ely, X i The Del-Byzanteens. Jim Jarmusch era un aleshores membre de The Del-Byzanteens, cosa que sovint condueix a la desinformació que Jarmusch va co-escriure la partitura musical. Les restes de pel·lícules de Der Stand der Dinge es van utilitzar més tard en el primer terç de la pel·lícula en blanc i negre de Jarmusch de 1984 Estranys al paradís.

Tot i que la pel·lícula Els supervivents, que la tripulació està rodant durant l'obertura de Der Stand der Dinge, es va anomenar repetidament un remake de Day the World Ended o L'home més perillós del món per revisors i enciclopèdies,[2] no s'assembla gens a cap de les dues excepte pel que fa al paisatge postapocalíptic.

El 1994, Wenders va fer Lisbon Story, en la qual el director de cinema fictici de The State of Things, Friedrich Munro (interpretat de nou per Bauchau), reapareix sota el nom de Friedrich Monroe, després d'haver-se expatriat a Portugal.

Premis[modifica]

La pel·lícula va guanyar el Lleó d'Or al Festival de Cinema de Venècia de 1982. El 1983, va guanyar el Deutscher Filmpreis d'Or a la Fotografia i de Plata al Millor pel·lícula de ficció.

Referències[modifica]

  1. Wim Wenders en el DVD alemany publicat el 2005 de Der Stand der Dinge.
  2. Guia de pel·lícules de Leonard Maltin 2008, Signet/New American Library, Nova York 2007.

Enllaços externs[modifica]